Yetkin Report - Murat Yetkin

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Ortodoks Kilisesinden İstanbul’da Erdoğan’a selam, Putin’e nispet

Yazar: Murat Yetkin / 05 Ocak 2019, Cumartesi / Oda: Siyaset

İstanbul bu akşam, 5 Ocak akşamı din ve siyaset kesişmesinin uluslararası siyaset açısından yankılar yaratabilecek bir toplantıya sahne oldu,

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Fener Rum Patriği Bartolomeo şerefine bir akşam yemeği veriyor; hayır Kiev’de değil İstanbul’da. Yemeğin şeref konuklarından birisi de yüzlerce yıldan sonra bu gün öğle saatlerinde Patrik Bartolomeo’nun imzasıyla “otosefal”, yani bağımsız statü kazanan Ukrayna Ortodoks Kilisesinin Metropoliti Epifanios. Yarın yüzyıllar ardından İstanbul ve Kiev ortodoks kiliseleri Fener Rum Patrikhanesinde ortak ayin yapacak. Kiev, Fener’in onayıyla, onu Ekümenik sayarak bağımsızlaşan 15’inci kilise oldu.

Poroşenko az önce yaptığı konuşmada, sabah saatlerinde görüştüğü Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a teşekkür etti, kilise bağımsızlığının ülkesinin egemenlik ve toprak bütünlüğü müdahelesini güçlendireceğini söyledi ve ayrıca kendisine destek olan Rusya işgali altındaki Kırım halkına da selam gönderdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kiev kilisesinin Moskova kilisesinden bağımsız hale gelmesine karşıydı, hatta bu konuda hem Erdoğan, hem Bartolomeo ile görüşmüştü. Ukrayna kilisesinin Moskova’dan bağımsızlığının, Balkanlar’da Makedonya ve Karadağ kiliselerinin de Moskova ekseninden çıkmasına yol açabileceği yorumları yapılıyor. Putin kilise gücünü bölgesel siyasetinin önemli bir parçası halinde görüyor.

Türkiye, NATO üyesi olarak Rusya’nın Ukrayna siyasetine karşı. Öte yandan Türkiye ve Rusya Suriye’de işbirliği içinde. Ancak ABD Başkanı Donald Trump da Fırat’ın Doğusundan çekilme ve Rus S-400’lerine karşı Patriot önerme kararıyla bölgedeki dengeler yeniden değişmeye başladı.

İstanbul’da Putin’e nispet Ortodoks buluşması bu bakımdan önümüzdeki süreçte dikkatle izlenmesi gereken gelişmelere yol açmaya aday.

Aşağıdaki fotoğrafta, sağdan sola, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Fener Patriği Bartolomeo ve Kiev Patriği Epifanios 5 Ocak akşamı İstanbul’da verilen yemek öncesi konuşmaları dinlerken görülüyor.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

OKUMAYA DEVAM EDİN

Soylu HDP ve CHP’yi hedef aldı, TBMM’de gerginlik yaşandı
Türkiye’nin demokrasi karnesi ve ekonomik görünüm
Hem dış hem iç politikada ciddi bir dönüm noktasındayız
  • Mazlum Abdi İmralı’ya getirilip Öcalan’la görüştürüldü mü?17 Mayıs 2026
  • Yeni İklim Rejimi: Taşkınlar, Rekor Sıcaklıklar, Tür Kayıpları16 Mayıs 2026
  • Trump–Şi Zirvesi: Uzun Vadeli Rekabette Ara Durak15 Mayıs 2026
  • Trump’ın Şi’ye götürdüğü 17 yatırımcının serveti dudak uçuklatıyor15 Mayıs 2026
  • Abdullah Gül: Kuralları aşındırmaktan en çok zararı ABD görecek14 Mayıs 2026
  • CHP’ye Butlan ve Kayyım Tartışmalarının Dayanılmaz Saçmalığı14 Mayıs 2026
  • İngiliz Elçiliğindeki Toplantı ve NATO’nun Ankara Zirvesi14 Mayıs 2026
  • Türkiye-AB Tam Üyelik Süreci Neden Yürümedi?14 Mayıs 2026
  • MHP, Bahçeli ve Kürt Meselesinde Tarihi Dönüşüm13 Mayıs 2026
  • Şi, Trump’a Pekin’de Çin İşkencesi Çektirebilir13 Mayıs 2026
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP