Yetkin Report - Murat Yetkin

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Trump’ın S-400 sözünden çok Erdoğan ve heyetiyle o fotoğrafı merak edenlere…

Yazar: Murat Yetkin / 30 Haziran 2019, Pazar / Oda: Siyaset

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump’ın 29 Haziran’da Osaka’daki G20 zirvesi çerçevesinde buluşmaları ardından Trump’ın S-400 konusunda Erdoğan’ı şimdilik rahatlatan sözleri üzerine pek çok söz söylendi.
Ama sosyal medyada daha çok ilgi çeken, Erdoğan ve Trump’ın görüşmeleri sonrasındaki basın toplantısında verdikleri görüntü ve Trump’ın asıl konuya giremeden önce söyledikleri oldu.
Fotoğraf şu: sol tarafta Türk heyeti, sağda Amerikan heyeti var.

ABD Başkanı Donald Trump, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın heyetini işaret ederek “Hollywood setinde böyle güzel insanı bir arada bulamazsınız” derken. Türk heyeti üyeleri genellikle memnun. ABD heyetinde damat Jared Kushner dahil bazı üyeler kendilerini tutarken, Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton kıs kıs gülerken görülüyor.


Daha basın toplantısının bitmesiyle sosyal medyada tartışılmaya başlanan ilk konu, Amerikan heyet üyelerinin ellerinde not defterleri ve kalemlerinin bulunması, Türk heyetinden tercüman dışında kimsenin kâğıt-kalem taşımaması oldu. Neler denmedi ki? Acaba not almaya değer bir şey söylenebileceğini mi düşünmüyorlardı, ya da her şeyi zaten biliyor ya da akıllarında mı tutuyorlardı, yoksa zaten bütün kararları Cumhurbaşkanı alacağı için bunu gereksiz bir çaba mı saymışlardı?
İkincisi, yine tercüman dışında Türk heyetinin tamamen erkeklerden, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar dışında bıyıklı veya sakallı-bıyıklı erkeklerden oluşmasıydı.
Kısa süre sonra, Trump’ın güya Türk heyetini övmek için espri yapar havada söylediği, ama söylerken dahi hem jest hem mimikleriyle üstünlük tasladığı şu sözleri konuşulmaya başladı:
• “Bakın, şu insanlara bakın. (Ellerini iki yana açarak Türk heyetini gösteriyor) Onlarla anlaşmak çok kolay. Hiçbir Hollywood setinde bu kadar güzel insanı bir arada bulamazsınız.”
Bu sözler Türk heyetinin (hepsini olmasa da) çoğu tarafından pek memnuniyetle karşılandı, sandalyesinde öne çıkanlar, gülümseyenler görüldü; belki de Trump tarafından güzel bulunmak hoşlarına gitmişti. Bu sözler hükümet çizgisindeki medya tarafından “Hollywood övgüsü” olarak takdir edildi. Sosyal medya da ise Trump da, bu sözlere tepki göstermeyen Türk heyeti eleştirildi.
Sosyal medyada tartışılan bir başka mesele de oturma düzeniydi. ABD tarafında oturma düzeni protokol düzeni içindeydi. Başta Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Ticaret Bakanı Wilbur Ross, Savunma Bakanı Vekili Mark Esper, Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton diye gidiyordu. Örneğin Trump’ın Orta Doğu özel temsilcisi damadı Jared Kushner bu isimlerden sonra geliyordu.
Türk heyetinde ilk üç Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’dan oluşuyordu. Örneğin MİT Başkanı Hakan Fidan’dan önce AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ondan sonra da Savunma Sanayi Başkanı İsmet Demir geliyordu. Erdoğan’ın Büyükelçi unvanı taşıyan Dış Politika ve Güvenlik Baş Danışmanı İbrahim Kalın, İletişim Başkanı Fahrettin Altun’dan sonra geliyordu. Sosyal medya kullanıcıları neden sonra Türk heyetinin belli bir düzende oturmadığı, ilk üç koltuk dışında herkesin serbest düzen oturduğu kanısına vardı ve tartışma sona erdi.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

OKUMAYA DEVAM EDİN

Deniz Baykal hayatını kaybetti
Kılıçdaroğlu ‘ideal cumhurbaşkanını’ tarif etti
Erdoğan’ın İmamoğlu’na yenilgisinden çıkan dersler
  • Adalet Bakanı: MASAK’ta FETÖ kaynaklı askeri casusluk yapısı bulduk25 Eylül 2026
  • BM’de konuşurken herkes barışçı. Peki, savaşları kim çıkarıyor?25 Eylül 2026
  • Fon krizinde yeni perde: Erdoğan’ın attığı neşter siyasete uzanacak mı?24 Eylül 2026
  • Fon Krizinde Asıl Soru: Para Nerede, Kim Geri Getirecek?24 Eylül 2026
  • Mansur Yavaş CHP’den istifa etti: bardağı taşıran bugünkü rest23 Eylül 2026
  • Erdoğan-Trump baş başa görüşmesi olmadı ama İran yaptırımları devrede23 Eylül 2026
  • MİT Başkanı Kalın’ın Afganistan-Pakistan trafiği ne anlatıyor?23 Eylül 2026
  • Borsa skandalı: o yatla yurt dışına kayıt dışı para da çıkarıldı mı?22 Eylül 2026
  • Kim bu 12 kişi? Borsa zararını halk değil, vurguncular ödemeli21 Eylül 2026
  • Terörsüz Türkiye Sürecinin Eksik Ayağı: Demokratikleşme21 Eylül 2026
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP