Categories: Siyaset

Trump’ın S-400 sözünden çok Erdoğan ve heyetiyle o fotoğrafı merak edenlere…

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump’ın 29 Haziran’da Osaka’daki G20 zirvesi çerçevesinde buluşmaları ardından Trump’ın S-400 konusunda Erdoğan’ı şimdilik rahatlatan sözleri üzerine pek çok söz söylendi.
Ama sosyal medyada daha çok ilgi çeken, Erdoğan ve Trump’ın görüşmeleri sonrasındaki basın toplantısında verdikleri görüntü ve Trump’ın asıl konuya giremeden önce söyledikleri oldu.
Fotoğraf şu: sol tarafta Türk heyeti, sağda Amerikan heyeti var.

ABD Başkanı Donald Trump, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın heyetini işaret ederek “Hollywood setinde böyle güzel insanı bir arada bulamazsınız” derken. Türk heyeti üyeleri genellikle memnun. ABD heyetinde damat Jared Kushner dahil bazı üyeler kendilerini tutarken, Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton kıs kıs gülerken görülüyor.


Daha basın toplantısının bitmesiyle sosyal medyada tartışılmaya başlanan ilk konu, Amerikan heyet üyelerinin ellerinde not defterleri ve kalemlerinin bulunması, Türk heyetinden tercüman dışında kimsenin kâğıt-kalem taşımaması oldu. Neler denmedi ki? Acaba not almaya değer bir şey söylenebileceğini mi düşünmüyorlardı, ya da her şeyi zaten biliyor ya da akıllarında mı tutuyorlardı, yoksa zaten bütün kararları Cumhurbaşkanı alacağı için bunu gereksiz bir çaba mı saymışlardı?
İkincisi, yine tercüman dışında Türk heyetinin tamamen erkeklerden, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar dışında bıyıklı veya sakallı-bıyıklı erkeklerden oluşmasıydı.
Kısa süre sonra, Trump’ın güya Türk heyetini övmek için espri yapar havada söylediği, ama söylerken dahi hem jest hem mimikleriyle üstünlük tasladığı şu sözleri konuşulmaya başladı:
• “Bakın, şu insanlara bakın. (Ellerini iki yana açarak Türk heyetini gösteriyor) Onlarla anlaşmak çok kolay. Hiçbir Hollywood setinde bu kadar güzel insanı bir arada bulamazsınız.”
Bu sözler Türk heyetinin (hepsini olmasa da) çoğu tarafından pek memnuniyetle karşılandı, sandalyesinde öne çıkanlar, gülümseyenler görüldü; belki de Trump tarafından güzel bulunmak hoşlarına gitmişti. Bu sözler hükümet çizgisindeki medya tarafından “Hollywood övgüsü” olarak takdir edildi. Sosyal medya da ise Trump da, bu sözlere tepki göstermeyen Türk heyeti eleştirildi.
Sosyal medyada tartışılan bir başka mesele de oturma düzeniydi. ABD tarafında oturma düzeni protokol düzeni içindeydi. Başta Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Ticaret Bakanı Wilbur Ross, Savunma Bakanı Vekili Mark Esper, Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton diye gidiyordu. Örneğin Trump’ın Orta Doğu özel temsilcisi damadı Jared Kushner bu isimlerden sonra geliyordu.
Türk heyetinde ilk üç Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’dan oluşuyordu. Örneğin MİT Başkanı Hakan Fidan’dan önce AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ondan sonra da Savunma Sanayi Başkanı İsmet Demir geliyordu. Erdoğan’ın Büyükelçi unvanı taşıyan Dış Politika ve Güvenlik Baş Danışmanı İbrahim Kalın, İletişim Başkanı Fahrettin Altun’dan sonra geliyordu. Sosyal medya kullanıcıları neden sonra Türk heyetinin belli bir düzende oturmadığı, ilk üç koltuk dışında herkesin serbest düzen oturduğu kanısına vardı ve tartışma sona erdi.

Murat Yetkin

Gazeteci-Yazar

Recent Posts

Bu tablo değişmedikçe 1 Mayıs’ın marjinalleşmesi kaçınılmaz

Evet, şimdi önümüzdeki tablo değişmedikçe 1 Mayıs’ın marjinalleşmesi, giderek geniş halk kitlelerine yabancılaşması kaçınılmaz görünüyor.…

29 dakika ago

Tarihi görüşme: Özel ve Erdoğan bir araya gelecek

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile 2 Mayıs…

44 dakika ago

Türkiye, İsrail’e karşı soykırım davasına müdahil oldu

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye’nin Güney Afrika Cumhuriyet, tarafından İsrail’in Gazze’de soykırım suçu işlediği iddiasıyla…

16 saat ago

Exxon ile LNG anlaşması: Beyaz Saray, Külliye ve Katar ilişkileri

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar 28 Nisan’da İngiliz Financial Times gazetesine ABD enerji devi Exxon Mobil…

1 gün ago

1 Mayıs ve Erdoğan’ın Taksim öfkesi

1 Mayıs’ta sadece Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın izin verdiği yerler emekçilerin, emeklilerin, sesini duyurmak isteyenlerin Emek…

1 gün ago

AK Parti-CHP temsil asimetrisi ve Erdoğan-Özel görüşmesinde Anayasa

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel…

2 gün ago