Siz hiç netiquette sözcüğünü duydunuz mu?
Duymadı iseniz duyun, öğrenmedi iseniz öğrenin. Çünkü özellikle bugünlerde bilmeye ve kurallarına uymaya ihtiyacımız var…
Netiket, ‘Etiquette’ sözcüğünün ‘net’ hali; yani kısaca internetin adabı demektir.
Çünkü sanal mecralarda da görgü kuralları vardır.
Büyüklerimiz ne demiş, ‘bir şeyi nasıl yaptığınız her şeyi nasıl yaptığınızı anlatır.’
Her şeyi nasıl yaptığınızı bilemiyorum ama internette özellikle İdlip’te operasyonların başlamasından sonra sosyal medyanın dönüştüğü hale bakınca şaşırayım mı, üzüleyim mi bir karar veremiyorum.
Bir grup, çatışmaların başladığı andan beri ‘bordo klavyeliler’ gibi davranmaya başladı.
Hem de öyle böyle değil.
Bordo klavyeliler dur durak dinlemiyor, her biri askeri stratejist, her biri birer savaş sanatları uzmanı. Oradan giriyorlar, buradan çıkıyorlar.
Allahtan arada aklı başında, Suriye’deki gelişmeleri doğru dürüst izleyen uzmanların yorumlarına, mesajlarına denk geliyoruz da olup biteni öğrenebiliyoruz.
Bordo klavyelilerin hedefinde savaşa karşı olanlardan ‘acaba başka türlüsü de mümkün müydü’ diye düşünenlere kadar geniş bir yelpazede yer alan herkes var.
Zamanlarının önemli bir bölümünü kendileri gibi düşünmeyenlere hakaretler ve tehdit mesajları yağdırarak, kendilerince ‘vatan hainlerini’ birer birer saptayıp Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sosyal medya hesaplarına ihbarda bulunarak geçiriyorlar.
Galiba en tehlikelisi de işte bu yaptıkları…
Klasik bir tanım vardır: “Milli birlik ve beraberliğe çok ihtiyacımız olan bugünlerde…” diye başlar.
İşte bu ihtiyaca en büyük darbenin sosyal medyadan geldiğini görmek çok üzücü…
Onların bu iştahlarını gören ‘bozguncu trol’ hesaplar da yangına körükle gidiyor, sahte görüntüler, asılsız haberler pompalayıp zehirlerini salarak, sosyal medyayı elele bir cinnet ortamına dönüştürüyorlar.
İnsanın içinden “Durun! Siz kardeşsiniz!” demek geliyor.
Sosyal medyadadaki dijital zorbalık ve taciz iklimi giderek tırmanıyor.
Oysa, dünyada genel kabul gören ‘netiket’ kurallarının, yani internet adabının ilk kaidesi insanlığımızı unutmamaktır.
Mümkünse sadece uzmanı olduğumuz konularda bilgi paylaşmak, bizimle aynı görüşte olmayanların kişiliklerine saldırmamak diğer temel kurallandandır.
Şunu sakın unutmayın sadece bir internet bağlantınızın olması size gerçek hayatta yapmaya cesaret edemeyeceğiniz şeyleri yapma fırsatı sunmaz.
Sanal dünyada çok takipçiniz olması sizi ünlü ve nitelikli bir nisan yapmaz. Sadece çok takipçisi olan biri yapar.
Benzer biçimde çok takipçili hesaplar tarafından takip edilmek de sizi her konuda ahkam kesebilecek önemli biri yapmaz.
Karşınızdakine yazdıklarınızı “yüzüne karşı söyleyebilir miydim” diye düşünün ve kontrol edip tekrar gönderin. Yapılan araştırmalar, internet ortamında birbirlerini tanımadan yazışan kişilerin, gerçek hayatta karşılaştıkları zaman genellikle farklı davranışlar sergilediklerini gösteriyor.
Hadi gelin yazımızı, dünyada genel kabul gören, ’10 altın netiket kuralını’ yüksek sesle tekrarlayarak bitirelim.
Üç MHP milletvekilinin istifası haberi 20 Kasım akşam saatlerinde siyaset kulisine bomba gibi düştü. Beklenen…
Ankara’nın Nallıhan ilçesinde bulunan Çayırhan Termik Santrali’nde yaklaşık 500 madenci özelleştirme kararına karşı kendilerini maden…
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın üç MHP milletvekilinin istifasının istendiğini, istifa…
Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın beraberindeki heyet ile birlikte CHP Genel Merkezi'ne gitti,…
Almanya, Fransa, İtalya, İspanya ve İngiltere dışişleri bakanları Polonya Dışişleri Bakanının ev sahipliğinde 19 Kasım’da…
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yeni bir nükleer doktrin imzalamasıyla ilgili…