Siyaset

Son MetroPOLL anketi: Milletçe mutsuz, umutsuzuz

Yaşamdan memnuniyet oranları yaşa göre küçük farklılıklar gösteriyor.
(Fotoğraf: Josep Renalias, Wikimedia Commons)

MetroPOLL araştırma şirketinin yaptığı “Yaşam standardı memnuniyeti” anketi, ülkenin sadece beşte birlik (yüzde 21,7) kısmının kısmının kendi hayat koşullarından mutlu olduğu yüzde 60’a yakının ise yaşama standartlarının daha iyiye gideceğine inanmadığı sonucuna vardı. Ankete göre bireylerin mutlu olup olmadıklarını ifade etmeleri oy verdikleri partiye bağlı olarak değişiyor. Başka bir deyişle, yaşam standardından memnuniyet oranları üzerinde cinsiyet, yaş ve eğitim seviyesi gibi faktörler belirgin bir etki göstermezken, gelir durumu ve siyasi görüş en önemli rolü oynuyor.

AK Parti seçmenlerinin yüzde 41 oranındaki bir kısmı “Yaşam standardınızdan ne derece memnunsunuz?” sorusuna olumlu yanıt veriyor. Yüzde 23,6 gibi bir oranla Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) seçmenleri ikinci sırada geliyor.

“Memnuniyetsizlerin” toplamı, toplumun yüzde 42’sini oluşturuyor. Halkların Demokratik Partisi (HDP) seçmenleri, yüzde 77,6’lık bir oranla durumlarından en memnuniyetsiz olanlar. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) seçmenleri ise, yüzde 69’a yakın oranla, “memnuniyetsizlerin” parti dağılımına göre sıralamasında ikinci sırada yer alıyor. İYİ Parti ise, yüzde 53,5 ile üçüncü. AK Parti ve MHP seçmenleri arasında, “memnuniyetsizler” sırasıyla yüzde 19 ve yüzde 21 ile azınlıkta kalıyor.

“Ne memnunum ne memnun değilim” tutumunu benimseyen yüzde 32.4lük kesimin büyük çoğunluğu, yüzde 53 oranla MHP seçmenleri. Onları, yüzde 36 ile AK Partili seçmenler takip ediyor.

24 Haziran 2018 milletvekili seçiminde oy verilen partiye göre dağılımı. ({4a62a0b61d095f9fa64ff0aeb2e5f07472fcd403e64dbe9b2a0b309ae33c1dfd})
Gelir durumuna göre memnuniyet. ({4a62a0b61d095f9fa64ff0aeb2e5f07472fcd403e64dbe9b2a0b309ae33c1dfd})

Erkekler ‘rahat ifade ediyor’

MetroPOLL’e göre erkekler, kadınlardan 2,5 puan kadar daha memnuniyetsiz: Erkeklerin yüzde 43,4’ü yaşam standardından memnun değilken, bu oran kadınlarda yüzde 41. Yaşam standardından memnun olan kadınlar, hemcinslerinin yüzde 19’unu ve memnun erkekler de, yüzde 24,4’ünü oluşturuyor.

Araştırma şirketi, “Aradaki fark, erkeklerin memnuniyetsizliğini ifade etmede daha rahat olduğunu göstermektedir” diyor.

Yaşam standardından en az memnun olan yaş grubu 55 ve üzeri. Gençlerde, yani 18-34 yaş grubunda, memnuniyetsizlik oranı yaklaşık yüzde 40 iken 55 yaş ile üzerinde bu oran yüzde 45,4’e çıkıyor. MetroPOLL”e göre “gençlik iyimserliği,” yaşam standardına yönelik yakınmaları düşürüyor olabilir.

Ortaokul ile altı mezunlardan, üniversite ile üzeri okullardan mezunlar, yaklaşık olarak eşit derecede memnuniyetsiz. Lise ve dengi okullardan mezun olanlar, yüzde 44’le toplum geneline göre birkaç puan daha memnuniyetsiz.

Gelir düzeyi yükseldikçe, yaşam standardından memnuniyetsizlik düşüyor. Aylık 1000 TL’den az kazananların yaklaşık yüzde 57’si memnuniyetsiz, 4000 TL ve üzeri kazancı olanlarda memnuniyetsizlik oranı yüzde 28,4.

Umutsuz kalabalık

Toplumun yüzde 59’a yakın bir çoğunluk, yaşam standardının “kötüye gittiğini” düşünüyor ki araştırmanın en umut kırıcı sonucu bu. “İyiye gidiyor” diyebilenler toplumun sadece yüzde 18’i.

Cinsiyete göre yaşam standardına dair gelecek öngörüsü. ({4a62a0b61d095f9fa64ff0aeb2e5f07472fcd403e64dbe9b2a0b309ae33c1dfd})

Yaşam standardının iyileştiğini söyleyebilenler, yine ağırlıklı olarak AK Parti seçmeni (yüzde 40,2). HDP’lilerin yüzde 91,7’si, yaşam standartlarının kötüye gittiği algısına sahip. CHP’lilerin yüzde 79,3 ve İYİ Partililerin yüzde 75,7’si de koşullarının kötüye gittiğini düşünüyor.

MHP seçmeni koşulların iyileşeceğine inanmıyor

Umutsuzluk konusunda şaşırtıcı bir oran ise MHP’den gelmiş. “Kötüye gidiyor” düşüncesi milliyetçi partinin seçmenlerinin yüzde 64 tarafından paylaşılıyor.

MetroPOLL CEO’su Özer Sencar, “Cinsiyet ve yaş, yaşam standardının iyiye veya kötüye gittiği algısına belirgin etkisi olan değişkenler gibi gözükmüyor” diyor.

Sencar araştırma sonuçlarıyla birlikte yayınladığı açıklamasında, “Kadınlar da, erkeklerle neredeyse eşit seviyede, yaşam standartlarının kötüye gittiğini düşünüyor. Kadınların yüzde 58’i ve erkeklerin yüzde 60’ı, “yaşam standardım kötüye gidiyor” kanaatini paylaşıyor. Buna karşılık, kadınlarda, “yaşam standardım iyiye gidiyor” diyebilenler erkeklere nazaran 5 puan ekside; yüzde 15,6 seviyesinde.”

TÜİK rakamları

Dünyada Gallup ve Pew’un başını çektiği “yaşam standardı memnuniyeti anketi, TÜİK tarafından da aynı isimle yapılıyor. Resmi istatistik kurumunun Şubat ayında açıkladığı sonuçlar, MetroPoll çalışmasından farklı.

TÜİK’e göre geçen yıl “mutlu” olduğunu söyleyen katılımcıların oranı yüzde 52,4, yani 2018 yılından bir puan düşük.

Yine geçen yıl, mutsuz olanların oranı yüzde 12,1’den yüzde 13,1”e yükseldi.

METROPOLL’ÜN “TÜRKİYE’DE YAŞAM STANDARDI ARAŞTIRMASI”NIN
TAM METNİ İÇİN LÜTFEN TIKLAYIN.

YetkinReport

Recent Posts

İYİ Parti’de kurultay günü: Yeni liderini seçecek

  Seçim yenilgilerinin ardından iç çalkantılarla gündemden düşmeyen İYİ Parti Ankara'da düzenlenenen 5. Olağanüstü Kurultay…

10 saat ago

Türkiye aslında çok zengin bir ülke. Yeni bir 2030 vizyonu gerekiyor

Türkiye aslında çok zengin bir ülke. Yeni bir 2030 vizyonu gerekiyor. Gerçekten de öyle. Hiç…

10 saat ago

Bir Türk yetkili: Erdoğan’ın ABD ziyareti ertelendi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 9 Mayıs'ta yapması beklenen ABD seyahatinin ileri bir tarihe ertelendiği bildirildi. İsminin…

1 gün ago

ABD’de Columbia, Türkiye’de ODTÜ: öğrenciler neden ayakta?

"ODTÜ'de bugün de bir kez daha Devrim Stadyumu'nun adını söyleyemeyen Rektörlük, Bahar Şenliği'ni Devrim'den soyutlamak,…

1 gün ago

Şimşek’in iki zorlu sınavı: vergi reformu ve kamuda tasarruf

Seçim bitti. Seçim Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın hedeflediği gibi değil CHP lideri Özgür Özel’in istediği gibi…

1 gün ago

Dünya fikri mülkiyet günü: Adalet, yaratıcılık ve hakikat

Bugün 26 Nisan Dünya Fikri Mülkiyet Günü. Dünyayı fikirlerin ve bu bağlamda kararların yönettiği düşünülürse her…

1 gün ago