Categories: Siyaset

Akşener veda etti: İYİ Parti’nin yeni lideri Müsavat Dervişoğlu

İYİ Parti Grup Başkan Vekili Müsavat Dervişoğlu, Meral Akşener’in koltuğunu bırakmasını açıklamasının ardından yapılan 27 Nisan’da Ankara’da yapılan 5. Olağanüstü Kurultay’da partinin yeni lideri seçildi.

Seçim yenilgilerinin ardından iç çalkantılarla gündemden düşmeyen İYİ Parti’nin 27 Nisan’da Ankara’da yapılan 5. Olağanüstü Kurultayında, Partinin TBMM Grup Başkan Vekilliği Görevini yürüten Müsavat Dervişoğlu partinin yeni lideri seçildi.

Oylamaların üçüncü turunda 548 oy alan Koray Aydın’ı 611 oy ile geride bırakan Dervişoğlu, liderlik koltuğunu bırakan Meral Akşener’in yerine partinin yeni lideri oldu.

Dervişoğlu seçilmesinin ardından yaptığı ilk konuşamada “Herkes emin olsun artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Ne mutlu Türk’üm diyene” dedi.

Dervişoğlu, “Ne söyleyeceğimi bilmiyorum. Bu yolculuğa çıkarken cenab-ı Allah hakkımızda hayırlısı olan neyse onu versin diye ülkem, milletim, halkım için dua ettim. Ben bir yarış kazanmadım. Çünkü kimseyle yarışmadık biz. Herkesin gözü bu kongredeydi. Allah hepinizden gani gani razı olsun. En küçük bir tatsız olay bile yaşanmadı. Bu iyiler ve cesurlar hareketinin nasıl bir hareket olduğunun nasıl bir siyasi ahlaka ve ferasete sahip olduğunun en büyük delilidir,” dedi.

Dervişoğlu’nun Akşener tarafından desteklendiği belirtiliyordu. 

Üç tur oylama yapıldı

İYİ Parti Lideri Meral Akşener bu kurultayda aday olmayacağını açıklamıştı. Ankara’daki ATO Congresium’da yapılan kongrede Grup Başkan Vekili Müsavat Dervişoğlu, Grup Başkanı Koray Aydın, Göç Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Tolga Akalın ve Kurucular Kurulu Üyesi Günay Kodaz, genel başkanlık için yarıştı.

İlk turda Aydın 472, Dervişoğlu 370, Akalın 327 ve Kodaz 2 oy aldı. İlk turda üçüncü olan Akalın, oylamanın ardından adaylıktan çekildi.

İkinci turda 1158 delege oy kullandı. 6 oy geçersiz sayıldı. Aydın, 565, Dervişoğlu 570, Akalın 15, Kodaz 3 oy aldı. Kodaz aldığı 3 oyun ardından bir açıklama yaparak “Ben oyumu sayın Koray Aydın’a verdim. İkinci oyu da Koray Aydın’a verdim. Bana oy veren 3 kişi kimse rica ediyorum Koray Ağabey’e versin. Yuhalamalarınıza susacak değilim. Onun doğru olduğunu düşünüyorum,” dedi.

İlk iki turda gerekli çoğunluk sağlanamadığı için üçüncü tura geçildi. Üçüncü tur, en fazla oyu alan Aydın ve Dervişoğlu arasında yapıldı. Resmi sonuçlara göre Aydın 548, Dervişoğlu 611 oy aldı.

Akşener kutladı

Meral Akşener Kurultayda lider olarak seçilen Müsavat Dervişoğlu’nu sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamayla tebrik etti. Akşener, “5. Olağanüstü Kurultayımızda İYİ Parti Genel Başkanı olarak seçilen Sayın Müsavat Dervişoğlu’nu tebrik ediyor, başarılar diliyorum,” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Dervişoğlu’nu tebrik etti. Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, İYİ Parti’nin 5’inci Olağanüstü Kurultayı’nda Genel Başkanlığa seçilen Sayın Müsavat Dervişoğlu’nu arayarak tebrik etti; kurultayın hayırlara vesile olması temennilerini iletti,” ifadeleri kullanıldı.

Akşener: “Haksız olduğum için değil söz verdiğim için bırakıyorum”

İYİ Parti lideri Meral Akşener kurultayın açılış konuşmasını yaptıktan sonra salondan ayrılmıştı.

“Bugün karşınızda bu kürsüden son kez konuşuyorum,” diyen Akşener’in konuşmasından satır başları şöyle:

“Çok değil, daha geçen yıl söylediklerimi o günlerde hararetle reddedenler, şahsıma her türlü hakareti, iftirayı, hatta küfrü edenler, bugün benimle aynı şeyleri söylemeye başladılar. Hatta bazıları, kısık sesle de olsa, ‘haklıymış’ diyorlarmış, öyle diyorlar. Ne diyeyim; sabah şerifleriniz hayrolsun. 

“Gelelim bugüne… Bildiğiniz gibi 31 Mart seçimlerine hür ve müstakil olarak girdik. Ez cümle; aldığımız riskin elbette farkındaydım. İşte bu yüzden, bugüne kadar olduğu gibi bugün de Türkiye’nin alıştırılmış normallerinin dışında, sadece söz söyleme sırasında değil, bedel ödeme sırasında da en önde, karşınızda duruyorum. 

Hiçbir hesaba, hiçbir pazarlığa, hiçbir sahtekarlığa girmeden, milletin sesini duyurmuş olmanın mutluluğuyla son kez karşınızdayım. İYİ Parti olarak, varlığımızı, onurumuzu, duruşumuzu pazarlık masalarına meze ettirmemiş olmanın gururuyla son kez karşınızdayım. 

Hatırlarsanız bu partiyi kurarken size ‘nereden geldiğinizi unutmayın’ demiştim. İyi niyetimize, vatan sevgimize rağmen nasıl zulme uğradığımızı, nasıl taarruz altına alındığımızı unutmayın, yokluklar içinde bir araya gelip nasıl ayakta kaldığımızı unutmayın, sırf bize oy veriyor diye ekmeğiyle oynanan, standı basılan ve hatta şiddete maruz kalan kardeşlerimizi unutmayın. Ben, hiçbir zaman unutmadım. Allah şahidim olsun ki, hiçbir zaman unutmayacağım.

Haksız olduğum içi değil, söz verdiğim için bırakıyorum. Bedeli ben ödedim, hesabı siz tutacaksınız. Benden bir ev, bir yuva istediniz. Ben de İYİ Parti’yi sizlere bir ev, yuva yaptım. Ocağını tüttürdüm, içini ısıttım, sofrasını kurdum, bahçesini genişlettim. Yıkmak, dağıtmak, çökmek isteyenlere müsaade etmedim. Artık bu evi siz koruyacaksınız. Bu evi artık ayakta siz tutacaksınız. Bu eve artık siz bakacaksınız.”

İYİ Parti’de sular durulmuyor

Mayıs 2023 genel seçimlerdeki yenilginin ardından İYİ Parti’de sular durulmuyordu. Meral Akşener’in Millet İttifakı’na yönelik eleştirilerinin ardından yerel seçimlerde ittifaktan uzak durma stratejisi yerel seçimlerde de partinin oylarında ciddi bir düşüşe sebep oldu. Parti hem oy hem de üye kaybederken Meral Akşener Olağanüstü Kurultay’da aday olmayacağını açıklamış; Müsavat Dervişoğlu, Koray Aydın ve Tolga Akalın adaylıklarını ilan etmişlerdi.

YetkinReport

Recent Posts

DEM Parti’nin üç “normalleşme” ölçüsü: ilki Kobani davası

AK Parti’nin başlattığı yeni Anayasa girişimine muhalefetten en açık desteği veren Halkların Eşitlik ve Demokrasi…

3 saat ago

Çiğdem Toker: TÜİK yargı kararına rağmen bilgi karartmayı sürdürüyor

Hayat pahalılığı ve enflasyon ülkenin bir numaralı sorunu. Enflasyon oranlarını açıklamakla görevli Türkiye İstatistik Kurumu…

6 saat ago

Diyalog sürecini her iki taraf da baltalamaya çalışiyor: Ne yapmalı?

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in önce Cumhurbaşkanı Erdoğan, ardından da iktidarın gayrıresmi koalisyon ortağı MHP…

8 saat ago

CHP Lideri Özel MHP Lideri Bahçeli’yi mecliste ziyaret etti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet…

1 gün ago

Namık Tan, Mehmet Uçum’a karşı: Gezi, Erdoğan’ın samimiyet sınavı

CHP lideri Özgür Özel’in 7 Mayıs’ta MHP lideri Devlet Bahçeli ile görüşeceğinin açıklanmasından birkaç saat…

1 gün ago

Boğaziçi Olayı, komplo teorileri ve milli paranoya

Hatırladığıma göre sene 1981. Boğaziçi Üniversitesi Siyasal Bilimler ve Uluslararası İlişkiler Bölümüne Amerika’da Michigan Üniversitesinden…

1 gün ago