Hayat

Evdeyiz, daha çok okuma fırsatını değerlendirelim

Bazı tarihçilerin küreselleşmenin başlangıcı saydıkları Büyük İskenderin fetih seferlerini gösteren 1833 Paris basımı Félix Delamarche çizimi harita. İlk büyük fatih olan İskender’in ölümüne de bir virüs sebep olmuştu. (Murat Yetkin koleksiyonu)

Türkiye nüfusunun büyük kısmı koronavirüs salgını nedeniyle sokağa çıkma yasağı altında. Evdeyiz. Okumak için daha çok zaman ayırabiliriz. Okuyalım bari. YetkinReport’u daha çok siyaset ve ekonomi okumak için ziyaret ediyor olabilirsiniz ama, farkındasınız, son zamanlarda değerli kalemlerden daha geniş bir yelpazede dosyaları, yorumları da paylaşıyoruz sizinle. Günlük telaş içinde gördükleriniz ve göremediklerinizden son bir haftada YetkinReport’ta yapılan yazılardan bir derleme yaptık size.
Koronavirüs salgını ister istemez hayatımızda ilk sırada. Murat Yetkin’in sokağa çıkma yasağının krizinin “arka planının” çok okunan yazılarımız arasında yer alması dolaldı. Soli Özel’in bu küresel salgının dünya çapında “orduların rolünü” değiştirmeye başladığı yazısı da öyle. Behlül Özkan ise “Coğrafyanın sonu mu?” sorusuyla konuya felsefi bir giriş yapıyordu.
Koronavirüs Covid-19’un ekonomiye etkileri de tartışma konusu. Selva Demiralp’in “Beklemenin ekonomik maliyeti ve senaryolar” yazısının ciddi yankıları oldu bu nedenle. Demiralp’in daha önce hükümetin önünde Merkez Bankasına “para bastırma” seçeneğini öne çıkartan yazısı hala gündemde.
Doğanın önemini daha da anladığımız günlerdeyiz. Ve doğal beslenmenin. Ve hayran olduğumuz teknolojik buluşların insanın yerini sorgulattığı günlerin.
Cenk Özpay, “Dünya önemlidir” dizisinin ilk durağında, teknoloji-insan ilişkisini su gibi okunan bir yazıyla ele alıyor. Ceyhan Temürcü ise, korona sonrası dönemde “nasıl besleneceğimiz” sorusuna doğa ve çevre dostu tarımsal üretimle yanıtlar arıyor.
Ve nihayet, bu kadar karamsarlık içinde beş dakikalık bir tatlı huzur almak isteyenlere Utku Perktaş’ın evimizde otururken bile doğadan kopmayabileceğimizi gösteren yazısını hararetle öneriyoruz. Gençler bayıldı bu hafta sonu bu yazıya. Baharın kuşlarını ötüşleriyle tanımak isteyenler kaçırmasın.
İyi okumalar dileriz.

YetkinReport

Recent Posts

Türkiye, İsrail’e karşı soykırım davasına müdahil oldu

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye’nin Güney Afrika Cumhuriyet, tarafından İsrail’in Gazze’de soykırım suçu işlediği iddiasıyla…

15 saat ago

Exxon ile LNG anlaşması: Beyaz Saray, Külliye ve Katar ilişkileri

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar 28 Nisan’da İngiliz Financial Times gazetesine ABD enerji devi Exxon Mobil…

1 gün ago

1 Mayıs ve Erdoğan’ın Taksim öfkesi

1 Mayıs’ta sadece Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın izin verdiği yerler emekçilerin, emeklilerin, sesini duyurmak isteyenlerin Emek…

1 gün ago

AK Parti-CHP temsil asimetrisi ve Erdoğan-Özel görüşmesinde Anayasa

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel…

2 gün ago

Erdoğan, Özel’le buluşmadan Bahçeli’ye danıştı; perde arkası hareketli

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 29 Nisan’da MHP lideri Devlet Bahçeli’yi evinde ziyaret edeceği basına duyurulmamıştı ama…

2 gün ago

Ankara ambleminin değişmesi gündemde

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı, resmi şehir ambleminin değiştirilmesi konusunda girişimde bulunacağını açıkladı. ABB’nin X hesabından…

3 gün ago