Koronavirüs (COVID-19) nedeniyle tüm kültür-sanat etkinlikleri, konserler, tiyatro oyunları internet canlı yayınlarına sıkışmak zorunda kalırken, yayıncılık faaliyetleri de aksıyor. Cem Erciyes bugün Duvar’da yayınlanan yazısında, sinemanın, müzik ve eğlence sektörünün, tiyatroların ve yayın dünyasının içinde bulundukları açmaza dikkat çekiyor.
“Koronadan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak deniyor ya, acaba kültür sanat dünyası nasıl olacak? Herkesin bir gözü ve kulağı bilimde, diğer gözü kulağı ise kültür-sanatta. Dışarıda bilim hakim, doktorlar, araştırmacılar, sağlık çalışanları bizim için virüsle savaşıyorlar. Biz de ayak altında gezinmemek, onların işini zorlaştırmamak için evlerimize kapanmış kendimizi oyalıyoruz. Film, dizi seyrederek, müzik dinleyip kitap okuyarak…
Tüm diğer sosyal ve ekonomik alanlar gibi kültür sanat dünyası da krizde. Nasıl olmasın, sanat ve eğlencenin temelinde sosyal ortam ve birlikte olmak var. Evlerin salonları bile tenhalaşmışken, insanların tiyatro, sinema izlemek müzik dinlemek için bir araya geldiği o büyük salonların tabii ki hepsi kapalı. O salonları canlandıran sanatçılar ise evlerinde herkes gibi felaketin geçmesini bekliyor. Yapılmış provalar, çıkmış oyunlar, programı ilan edilmiş konserler ve filmler… hepsi bir başka zamana kaldı. Kültürel alanlar içinde en şanslısının kitap olduğunu söyleyebiliriz. Ne de olsa okumak bir salon etkinliği değil, yalnız yapılan bir şey. Hepimiz evdeki kitaplıklarımız ve internet satış sitelerinin kapasitesi oranında daha fazla okuyoruz, bu doğru. Ama bütün kitapçıların kapandığı bir dönemde hiçbir yayıncı yeni kitap basamıyor. Yazılmış, yayına hazırlanmış sayısız roman, öykü, inceleme kitabı salgının sona ermesini bekliyor.”