Yetkin Report - Murat Yetkin

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Askeri Havacılıkta Türkiye’den Bir İlk: Kızılelma Hava Hedefini Vurdu

Yazar: YetkinReport / 01 Aralık 2025, Pazartesi / Oda: Ekonomi

BAYKAR’ın geliştirdiği insansız jet savaş uçağı Kızılelma F-16 eşliğinde uçarken görülüyor. (Foto: Baykar)

Milli Savunma Bakanlığı, Türkiye’de yapılan deneme ile bir hava hedefinin, insansız hava aracından atılan havadan-havaya füze ile vurulduğunu açıkladı. Yapılan açıklamaya gör, 30 Kasım’da Sinop Atış Alanında başarıyla yürütülen denemede, BAYKAR tarafından geliştirilen Kızılelma İHA’dan fırlatılan, TÜBİTAK SAGE’nin geliştirdiği Gökdoğan görüş-ötesi havadan-havaya roketle, ASELSAN’ın geliştirdiği MURAD ASEA radarının 30 mil, yaklaşık 54 kilometre öteden saptadığı jet hedef uçağını vurdu.
Verilen bilgiye göre, 4 F-16 eşliğinde Merzifon hava üssünden havalanan Kızılelma’nın hedefini vurduğu törende konuşan Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu, bu başarının değerinin ileride daha iyi anlaşılacağını söyledi. BAYKAR yöneticisi Selçuk Bayraktar da bunun dünya havacılık tarihinde bir ilk olduğuna dikkat çekti. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır ise gelişmeyi “Milli teknolojimizin hava üstünlüğünün kurallarını yeniden yazan” seviyelere geldiğini söyledi.
MSB tarafından yayınlanan videoda Kızılelma uçuşuna eşlik eden F-16’larda Kadıoğlu ve Bayraktar’ın da uçtuğu görüldü.

Kızılelma, Çelik Kubbe, Hürjet

Bu gelişmeyle Türkiye kendi geliştirdiği İHA, radar ve füzelerle hava savunmasını bir adım daha ileriye taşımış oluyor. Kızılelma, Gökdoğan ve Murad üçlüsü, Türkiye’nin geliştirdiği çok katmanlı hava savunma sistemi Çelik Kubbe’nin de bileşenleri arasında yer alıyor. Türkiye’nin askeri sanayi çalışmalarında bir dönüm noktası sayılan Çelik Kubbe’nin ilk birimi, bu yıl 27 Ağustos’ta Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim edilmişti. Çelik Kubbe’nin güçlendirilmesi amacıyla 26 Kasım’da Cumhurbaşkanlığına bağlı Savunma Sanayi Başkanlığı ile ASELSAN, HAVELSAN ve ROKETSAN arasında toplam 6,5 milyar dolarlık sözleşmeler imzalanmıştı.
Bu arada, TUSAŞ’ın geliştirdiği HÜRJET eğitim ve hafif saldırı uçağının İspanya’ya satışıyla ilgili son aşamaya gelindiği bildiriliyor. Anlaşmanın gerçekleşmesi halinde, İspanya Türkiye’den 3 milyar 120 milyon avroya 48 uçak alacak. Bu Türkiye’nin bir NATO ve AB üyesi ülkeye ilk uçak satışı olacak.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: Aselsan, baykar, Çelik Kubbe, Gökdoğan, Hürjet, kızılelma, Selçuk Bayraktar, TÜBİTAK

OKUMAYA DEVAM EDİN

Kılıçdaroğlu’nun evinin elektriği kesildi
Irak boru hattı anlaşması bitti, enerji denkleminde yeni sayfa açılıyor
Hükümet rakamlarıyla: 3 kişiden biri işsiz, 4 çocuktan biri aç
  • Petrol Oyunu Değişiyor: BAE’nin OPEC’ten Ayrılması Ne Anlama Geliyor?29 Nisan 2026
  • Kıbrıs’ta Temmuz Eşiği: Yeni Girişim, Eski Sorunlar29 Nisan 2026
  • İmamoğlu ilk beş gün aç-susuz tutulmuş; “işkenceydi, hâlâ da yapılıyor”29 Nisan 2026
  • Hakları İçin Direnen Maden İşçileri Kazandı, Örnek Oluşturdu28 Nisan 2026
  • Hayvancılıkta Bitmeyen Çile: Yemde Dışa Bağımlılık27 Nisan 2026
  • Hanslar, Corçlar ve Mehmetler: Yeni İtttifaklar Kurulurken Türkiye27 Nisan 2026
  • Trump’a Saldırı: Korumalar Neden Önce Yardımcısı Vance’ı Kaçırdı?26 Nisan 2026
  • Mutlak Butlan Çıkarsa Yakılacak Rezervin Faturası Madencilere Çıkamaz26 Nisan 2026
  • ABD-AB-NATO Üçgeninde Türkiye: Artık Kartlar Açık Oynanıyor25 Nisan 2026
  • Türkiye-İngiltere İlişkileri Yeni Bir Döneme mi Giriyor?24 Nisan 2026
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP