“Sanatkâr kanaatten doğan bir imanla, herhangi mevzua ve fikre can verebilir. Bazen aleyhinde olduğum bir fikrin bile, bu şartla yarattığı sanat eserini lezzetle okuduğum vakidir.”
Sultanahmet Mitinginde yaptığı konuşmayla Milli Mücadelenin simgelerinden birine dönüşen, edebiyat ve siyaset tarihimizin çok yönlü siması Halide Edip, daha sonra siyasi görüş ayrılıkları nedeniyle uzun yıllar Avrupa’nın çeşitli şehirlerinde yaşamıştı.
Türkçenin büyük ustalarından çevirmen, eleştirmen, yazar, eğitimci ve yayıncı Vedat Günyol Paris’te hukuk doktorasını yaparken, o sıralarda Paris’te yaşayan Halide Edip ve Adnan Adıvar çiftiyle dost olur. Günyol kendi ifadesiyle Halide Edip’in 13 yıl boyunca fahri kâtipliğini yapacaktır.
İkinci Dünya Savaşı’nın patlak vermesiyle doktorası yarım kalacak olan 26 yaşındaki Günyol’un 1938’de, döneminin eserleriyle yurtdışında da en çok tanınan yazarlarından Halide Edip’le Paris’te yaptığı zorlu olduğu ölçüde leziz söyleşinin tamamını okumak için Edebiyat Söyleşileri sitesinin linkine tıklayınız.
Geçtiğimiz günlerde bir iktidar yetkilisi kamuoyunda yankı uyandıran şu cümleyi kurdu: “Toplumu ve aileyi korumak…
DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan PKK'nın silah bırakma ve kendisini fesih Kongresini toplanmasının an meselesi…
Avrupa Parlamentosu 7 Mayıs’ta Strasburg’daki oturumunda Türkiye raportörü Nacho Sánchez Amor’un raporunu oy çokluğu ile…
9 Mayıs Avrupa’nın Doğusu ve batısında iki ayrı adla anılıyor. Avrupa’nın Batısında 9 Mayıs Avrupa’nın…
CHP lideri Özgür Özel, 7 Mayıs gecesi İstanbul Üniversitesi’nin Beyazıt yerleşkesi önünde üniversitelilerle yaptığı mitinge…
Almanya 6 Mayıs 2025’e derin bir politik sarsıntıyla başladı. Hristiyan Demokratların ve Sosyal Demokratların uzun…