“Sanatkâr kanaatten doğan bir imanla, herhangi mevzua ve fikre can verebilir. Bazen aleyhinde olduğum bir fikrin bile, bu şartla yarattığı sanat eserini lezzetle okuduğum vakidir.”
Sultanahmet Mitinginde yaptığı konuşmayla Milli Mücadelenin simgelerinden birine dönüşen, edebiyat ve siyaset tarihimizin çok yönlü siması Halide Edip, daha sonra siyasi görüş ayrılıkları nedeniyle uzun yıllar Avrupa’nın çeşitli şehirlerinde yaşamıştı.
Türkçenin büyük ustalarından çevirmen, eleştirmen, yazar, eğitimci ve yayıncı Vedat Günyol Paris’te hukuk doktorasını yaparken, o sıralarda Paris’te yaşayan Halide Edip ve Adnan Adıvar çiftiyle dost olur. Günyol kendi ifadesiyle Halide Edip’in 13 yıl boyunca fahri kâtipliğini yapacaktır.
İkinci Dünya Savaşı’nın patlak vermesiyle doktorası yarım kalacak olan 26 yaşındaki Günyol’un 1938’de, döneminin eserleriyle yurtdışında da en çok tanınan yazarlarından Halide Edip’le Paris’te yaptığı zorlu olduğu ölçüde leziz söyleşinin tamamını okumak için Edebiyat Söyleşileri sitesinin linkine tıklayınız.
ABD’nin seçeceği 47’inci Başkan, Türkiye’nin 12 Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın çalışacağı 5’inci Başkan olacak. AK Parti…
İçişleri Bakanlığı 4 Kasım sabahı Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk’ü, Batman Belediye başkanı Gülistan…
Karl Marx’ın meşhur sözüdür: tarihte olaylar ilkinde trajedi, ikincisinde komedi olarak tekrarlanır. CHP’li İstanbul Büyükşehir…
ABD’nin Orta Doğu’dan da sorumlu Merkezi Komutanlığı (CENTCOM) 1 Kasım’da gönderileceği duyurulan ilk B-52 stratejik…
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer'in tutuklanmasını protesto etmek için düzenlenen mitingdeki…
Avrupa Komisyonu'nun üyeliğe aday ülkelerin son bir yıl içindeki gelişmelerini değerlendiren yıllık raporu, 30 Ekim…