Siyaset

Türkiye’den ABD’ye Rum kesimine silah ambargosu uyarısı

TCG Büyükada korveti ile İtalyan Muhribi ITS DURAND DE LA PENNE, 28 Ağustos günü Kıbrıs Adası güneyindeki bir eğitim sırasında görülüyor. (Fotoğraf Türkiye Cumhuriyeti Deniz Kuvvetleri Komutanlığı)

ABD yönetiminin Güney Kıbrıs’a yönelik silah ambargosunu kaldırma kararı, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tarafından tepkiyle karşılandı.
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Güney Kıbrıs lideri Nikos Anastasiadis’i arayarak ambargonun kaldırıldığını bildirmesinin ardından Türk Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada,  kararın “Kıbrıs meselesinin çözüme kavuşturulması yönündeki çabaları olumsuz etkileyeceği de muhakkaktır” ifadesi yer aldı.
Pompeo, telefon görüşmesinin ardından dün sosyal medya hesabında Güney Kıbrıs’ı “Doğu Akdeniz’de kilit ortak” olarak tanımlayarak, “güvenlik iş birliğini geliştirmekten duyduğu memnuniyeti” dile getirdi.
Pompeo, önümüzdeki mali yıldan itibaren Kıbrıs Rum tarafına uygulanan “ölümcül olmayan silah ve hizmet satışlarına uygulanan kısıtlamanın kaldırılacağını” açıkladı.

“Dengeyi yok saymaktır”

Türk Dışişleri Bakanlığı ise “ABD’nin Kıbrıs Rum Yönetimine yönelik silah ambargosunun kaldırılması yönünde bugün (1 Eylül) açıkladığı karar Ada’daki iki halk arasındaki eşitliği ve dengeyi yok saymaktadır” dedi.
“Doğu Akdeniz’de gerginliğin azaltılması amacıyla çaba harcanan bir dönemde, ABD’nin bölge barış ve istikrar ortamını zehirleyen bu tür bir kararın altına imza atması müttefiklik ruhuyla da bağdaşmamaktadır” diyen Ankara, kararın gözden geçirilmesini ve barış çabalarına destek talep etti.
Açıklamada, “Aksi takdirde Türkiye, garantör ülke olarak, hukuki ve tarihi sorumluluğuna uygun olacak şekilde Kıbrıs Türk halkının güvenliğini garanti altına alacak gerekli mukabil adımları kararlılıkla atacaktır” dendi.

Akıncı’dan silah ambargosu kararına tepki

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, ABD’nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Büyükelçisi Judith Gail Garber ile telefonda görüşerek kaygılarını dile getirdi.
Akıncı, 1 Ekim’den itibaren geçerli olacak olan kararın, “Rum tarafını Kıbrıs’ta kapsamlı çözüme ulaşılması yönünde cesaretlendirmeyeceğini ve barışa hizmet etmeyeceğini, aksine Rum tarafının müzakere masasının dışında kalmasına yardımcı olacağını” söyledi.

Kılıçdaroğlu: Çözüm diplomasi

Öte yandan, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da “Başka güçlerin Türkiye ile Yunanistan’ı savaştırmasına da seyirci olmayız” diyerek, BM, AB ve Yunanistan’ın uyarılmasını talep etti.
Cumhuriyet gazetesinden Alican Uludağ’ın haberine göre, Kılıçdaroğlu CHP Genel Başkan Başdanışmanı Ünal Çeviköz’ün önceki günkü dış politika konusunda yaptığı sunumunun ardından partisinin Merkez Yürütme Kurulu’na (MYK) açıklamalarda bulundu.
Kılıçdaroğlu, “Bir Türk-Yunan savaşı her iki milletin, istemediği bir şeydir. Biz bölgede barışı ve zenginliği büyütecek politikalar geliştirmeliyiz. Sorunlarımızı diplomasiyi kullanarak çözmeliyiz. Elbette ki Türkiye’nin en küçük bir hakkının hukukunun çiğnenmesine göz yummayacağız. Elbette ki sonuna kadar Türkiye’nin hakkını ve hukukunu savunacağız. Ama başka güçlerin Türkiye ile Yunanistan’ı savaştırmasına da seyirci olmayız. Bu kapsamda Yunanistan’ın Meis Adası açıklarında Türkiye’yi kışkırtan tutumlarını şiddetle kınıyoruz. Bu noktada AB, Yunanistan ve BM uyarılmalıdır. Türkiye, kendi doğal zenginliklerini üretmek kullanmak ve buralardaki hakkını korumak konusunda hak sahibidir. Bu hakkı hiç kimseye devretmeyiz. Türkiye asla bir güvenlik zafiyeti içine düşmemelidir. Bu konuda her önlem alınmalıdır.”
Kılıçdaroğlu, “Diğer ülkelerle özellikle Mısır ile geliştireceğimiz ilişkiler ve karşılıklı olarak büyükelçiliklerin açılmasını sağlayacak görüşmeler Türkiye’yi çok rahatlatır. Bunun için çaba göstermeliyiz” dedi.

YetkinReport

Recent Posts

İYİ Parti’nin yeni lideri Musavat Dervişoğlu

Seçim yenilgilerinin ardından iç çalkantılarla gündemden düşmeyen İYİ Parti'nin 5. Olağanüstü Kurultayında, partide Grup Başkan…

22 saat ago

Türkiye aslında çok zengin bir ülke. Yeni bir 2030 vizyonu gerekiyor

Türkiye aslında çok zengin bir ülke. Yeni bir 2030 vizyonu gerekiyor. Gerçekten de öyle. Hiç…

23 saat ago

Bir Türk yetkili: Erdoğan’ın ABD ziyareti ertelendi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 9 Mayıs'ta yapması beklenen ABD seyahatinin ileri bir tarihe ertelendiği bildirildi. İsminin…

2 gün ago

ABD’de Columbia, Türkiye’de ODTÜ: öğrenciler neden ayakta?

"ODTÜ'de bugün de bir kez daha Devrim Stadyumu'nun adını söyleyemeyen Rektörlük, Bahar Şenliği'ni Devrim'den soyutlamak,…

2 gün ago

Şimşek’in iki zorlu sınavı: vergi reformu ve kamuda tasarruf

Seçim bitti. Seçim Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın hedeflediği gibi değil CHP lideri Özgür Özel’in istediği gibi…

2 gün ago

Dünya fikri mülkiyet günü: Adalet, yaratıcılık ve hakikat

Bugün 26 Nisan Dünya Fikri Mülkiyet Günü. Dünyayı fikirlerin ve bu bağlamda kararların yönettiği düşünülürse her…

2 gün ago