Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında bugün (17 Kasım) toplanacak Bakanlar Kurulundan koronavirüs Covid-19 salgınına karşı daha sert önlemlerin görüşülmesi bekleniyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 16 Kasım’daki Bilim Danışma Kurulu toplantısı ardından, sağlıkçıların uzun süredir ısrarlı olduğu “somut tedbirlerin hayata geçirilmesinin” hükümete önerilmesi kararı alındığını söyledi. Bu gelişme üzerine konuşan Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı hükümete kapanma kararının sokağa çıkma yasağına dönüşmeden 3-4 hafta süresince ve bu süre içinde mağdur olan çalışanlar ve esnafı maddi destekte bulunarak uygulanması çağrısında bulundu
Lokanta, kahvehane, sinema, konser, spor salonu, ibadethane gibi topluca bulunulan mekanlar dışında seyahat kısıtlamasını da kapsayabileceği haberleri alınırken, açıklamanın ya bugün Bakanlar Kurulu ardından ya da 19 Kasım Perşembe günü yapılabileceği öğrenildi. 19 Kasım, Merkez Bankasının yeni faiz oranını açıklayacağı beklentisi bakımından ekonomi için ayrı bir önem taşıyor.
TTB Başkanı Fincancı bu gelişme üzerine hükümete bir dizi öneride bulundu. YetkinReport’a açıklamalar yapan Fincancı şunları söyledi:
• “Bir süredir daha sıkı önlemler alınması gereği çağrısında bulunuyoruz. Açıklanan rakamların gerçek rakamları yansıtmadığı kuşkumuzu dile getiriyoruz. Bulaşma hızı çok yükseldi. Sadece İstanbul’da, büyük şehirler de değil… On bin nüfuslu bir İç Anadolu kasabasından günde 50 vaka bilgisi alıyoruz. (“Doğru olmaz” diyerek ismini vermedi.) Gecikmeli de olsa yeni önlemler alınması yerinde olur. Önlemlerin etkili olabilmesi içinse bazı koşullar gerekiyor.
• “Öncelikle zorunlu üretim ve çalışma gerektirenler dışında iş yerlerinin en az 3-4 hafta kapanması gerekiyor. Bilimsel çalışmalara göre 2 hafta kapanmanın bulaşma hızını yüzde 22, 4 haftanın yüzde 38 düşürdüğü görülüyor. Tabii esnafın, çalışanların ve sosyal güvencesi olmayanların açlığa mahkûm edilmemesi için maddi destek verilmesi gerekiyor; Batıda örnekleri var. Maske masrafı bile ailelere yük oluyor.
• “Şehirlerarası yolculuk kısıtlaması mutlaka gerekiyor. Çalışmalar 2 haftalık kısıtlamanın bulaşmayı yüzde 24, 4 haftalık kısıtlamanın ise yüzde 42 azalttığını gösteriyor.
Tabipler Birliği Başkanı Fincancı kapanma ve toplumsal hareketliliğin kısıtlanmasının maske ve el temizliği kadar gerekli olduğunu ancak bunun sokağa çıkma yasağına dönüşmemesi gerektiğini söylüyor:
• “Özellikle eşitsizlikler açısından, işçi sınıfının, yoksul kesimin yaşadığı mahallelerde insanlar nispeten küçük evlerde çok kişi bir arada yaşıyorlar. Bu bulaşmayı artıran bir etken. Oysa mahallelerindeki parklara, yeşil alanlara gidip sosyal mesafe içinde gidip yürüyüş yapabilmeleri sağlık bakımından daha önemli.
• “Bir başka konu da küçük evlerde uzun süre kalabalık nüfusla kapalı kalmanın getirdiği kadına ve çocuğa şiddet ve cinsel suçlarda artış… Bu nedenle toplumsal hareketliliği kısıtlarken, bireysel hareketliliği denetim altında serbest bırakmakta yarar var. Bu 65 yaş üstü bakımından da önemli.
• “Ancak zorunlu işyerleri dışında, toplu bulunulan mekanlara esnaf ve çalışanı mağdur etmeden 3-4 hafta kapanma ve şehirlerarası seyahatin kısıtlanması yaptırımları elzem görünüyor. Yakında hastaneler ve sağlık çalışanları hasta yükünü taşıyamaz duruma gelmemeli. Özellikle kış aylarına giriyorken.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan sık sık kovid ile mücadelede Türkiye’nin iyi durumda bulunduğunu, aynı zamanda ekonominin de yaşatılmak zorunda olduğunu söylüyordu.
Oysa Nuriye Ortaylı gibi halk sağlığı uzmanları, Selva Demiralp gibi iktisatçıların karantina, ya da kapanma önlemlerinin hem hastalığın yayılması hem de ekonomik toparlanmaya iyi geleceği yolunda aylardır yazıyorlardı.
Berat Albayrak’ın Hazine ve Maliye Bakanlığını bırakmasıyla artık ekonominin iyi durumda olduğundan çok, ne gibi önlemler alınması gerektiği konuşuluyor.
Eğer Erdoğan koronavirüs konusunda da kapanma önlemleri açıklarsa, bu konuda da daha gerçekçi bir çizgiye geçmiş sayılır. Sanırım bıçak kemiğe koronaya yakalanmış doktorların dahi göreve çağırılmasıyla dayandı.
Karar zor, çünkü AK Parti’nin oy deposu olarak gördüğü esnaf ve küçük üretici kapanma önlemlerine karşı. Erdoğan’ın Sağlık Bakanlığının gerekli gördüğü önlemleri açıklaması, korona ile mücadelede de iplerin bir noktadan sonra elden kaçtığını kabul etmesi anlamına gelecek. Yeter ki etkili önlemler, Tabipler Birliği Başkanının vurguladığı gibi, insanlar mağdur edilmeden alınıp uygulanabilsin. Şimdi önemli olan o.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın AK Parti yönetim üyelerine “ticarethaneye çevirmeme” uyarısı, 5 Ocak’ta memleketi Rize’deki İl…
CHP lideri Özgür Özel’in 7 Ocak’ta DEM Parti heyetinden İmralı’da PKK lideri Abdullah Öcalan ile…
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye’de yönetimi elinde bulunduran Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) lideri Muhammet Colani…
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 8-9 Ocak 2025 tarihlerinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) bir çalışma…
Her ne olursa olsun, ezici çoğunluğumuz gibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktan her zaman gurur duydum,…
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan kabinesinin 2025 yılının 6 Ocak’taki ilk toplantısında gündeminde yeni emekli maaşları da…