Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, ABD’nin seçilmiş Başkanı Joe Biden’a bir mektup yazarak yaptırımların iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere zarar vereceğini, siyasi gerilimi gidermenin yolunun ticareti artırmak olduğunu söyledi. Önceki ABD Başkanı Donald Trump ile şahsi dostluğu da bilinen Yalçındağ, 18 Aralık’ta Biden’ın “özel kalemine ulaştırılan” mektubunda Biden’ı 14 Aralık’ta Seçiciler Kurulu kararıyla resmen seçildiğinin belli olmasından dolayı tebrik de etti. Mektup 3 Kasım seçimleri ardından Türk iş dünyasının Biden ile ilk iletişimi sayılıyor.
TAİK Başkanı mektubunda Trump’ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşmesinde dile getirdiği (ancak daha sonra durdurduğu) yıllık ticaret hacmini 20 milyar dolardan 100 milyar dolara çıkarma hedefinin arkasında olduklarını da söyledi. YetkinReport’a konuşan Yalçındağ, yaptırımlar yerine ticaret hacminin artırılması durumunda “askeri ve siyasi gerginliklere çözüm bulmak her iki ülke açısından kolaylaşacaktır” dedi.
Yalçındağ, TAİK olarak iki ülke ticaret ilişkilerinin geliştirilmesi amacıyla Biden’a iki öneride de bulundu.
Bunlardan birisi Türkiye hükümetlerinin uzun süredir talebi olan Serbest Ticaret Anlaşması. Diğeri de “Türk ve Amerikalı Bakanların düzenli olarak iletişim kuracağı, sorunları tartışacağı, iş birliği yolları arayacakları ve fikir alışverişinde bulunacakları İkili Ulusal Komisyon kurulması.
Yalçındağ, mektubunda şu ifadelere de yer verdi: “Türkiye ve ABD’nin en büyük grupları TAİK üyesidir. TAİK ABD’de milyarlarca dolar yatırıma sahiptir, Amerikalılara on binlerce istihdam sağlamaktadır. Türkiye, Amerikalı firmalar için çok önemli bir denizaşırı pazardır. Pandemi döneminde Türkiye ve ABD için ticarette kazan-kazan ilişkisine dayanan yeni fırsatlar ön plana çıkmıştır. TAİK önümüzdeki süreçte iki ülke arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerini desteklemeye devam edecektir.”
Biden’in (Başkan Yardımcısı olduğu) 2013 yılında Amerikan-Türk Konferansına katılmış olduğunu da hatırlatan TAİK Başkanı Yalçındağ, ABD seçilmiş başkanını gelecek konferansta da görmeyi arzu ettiklerini söyledi.
ABD ile sorunlu ilişki
Türkiye ile ABD arasında daha önceden var olan PKK’nın Suriye kolu YPG’nin desteklenmesi, Halkbank-İran irtibatı ve 2016 darbe girişiminden suçlanan Fethullah Gülen’in ABD’de yaşaması gibi sorunlar Rusya’dan S-400 alımı sonrası artmış durumda. ABD bu nedenle Türkiye’yi F-35 programından çıkarıp uçaklarına el koydu. ABD Dışişleri ve Hazine Bakanlıkları Kongre’nin yaptırım kararı uyarınca yakınlarda Türkiye’nin Savunma Sanayiine yönelik yaptırım kararları açıkladı. Devamının gelebileceği tehdidiyle açıklanan yaptırımlara Cumhurbaşkanı Erdoğan sert tepki gösterdi.
Biden’ın 20 Ocak’ta Başkanlığı devralması sonrasında Türkiye-ABD ilişkilerinin seyri, Türkiye’nin uluslararası ilişkileri ve ekonomisinin seyri üzerinde de etkili olacak. TAİK Başkanı Yalçındağ’ın arzuhal gibi tebrik mektubu, bu çerçevede gerilimi yumuşatma girişimi sayılabilir.
Hükümetin yeşil ve gri pasaportu aşırı kullanımla, bu pasaport sahiplerinin yurtdışı seyahatlerinde Türk vatandaşlarına uygulanan…
Biyoçeşitlilik, gezegenimizdeki yaşamın en karmaşık ve hayati yönlerinden biri olarak tanımlanabilir; gezegenin sağlığı için oksijen,…
TBMM'de kabul edilen 7537 sayılı kanun ile engelli araç alımına yeni kısıtlamalar getirildi. Düzenlemeye göre,…
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Aralık ayı enflasyon hesaplamalarını açıkladı. TÜİK'in rakamlarına göre Aralık'ta Tüketici Fiyat…
İmralı'da PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüşen DEM Parti heyeti, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM)…
Bundan beş sene kadar önce, bir TBMM kabul resminde, o zaman İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya…