Yetkin Report - Murat Yetkin

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Yalçındağ, Biden’a “yaptırım ticarete zarar verir” dedi

Yazar: YetkinReport / 21 Aralık 2020, Pazartesi / Oda: Ekonomi, Siyaset
Türkiye-ABD İş Konseyi Başkanı Yalçındağ, ABD başkanı seçilen Biden’dan yaptırımlar yerine ticarete önem vermesini istiyor.

Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, ABD’nin seçilmiş Başkanı Joe Biden’a bir mektup yazarak yaptırımların iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere zarar vereceğini, siyasi gerilimi gidermenin yolunun ticareti artırmak olduğunu söyledi. Önceki ABD Başkanı Donald Trump ile şahsi dostluğu da bilinen Yalçındağ, 18 Aralık’ta Biden’ın “özel kalemine ulaştırılan” mektubunda Biden’ı 14 Aralık’ta Seçiciler Kurulu kararıyla resmen seçildiğinin belli olmasından dolayı tebrik de etti. Mektup 3 Kasım seçimleri ardından Türk iş dünyasının Biden ile ilk iletişimi sayılıyor.
TAİK Başkanı mektubunda Trump’ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşmesinde dile getirdiği (ancak daha sonra durdurduğu) yıllık ticaret hacmini 20 milyar dolardan 100 milyar dolara çıkarma hedefinin arkasında olduklarını da söyledi. YetkinReport’a konuşan Yalçındağ, yaptırımlar yerine ticaret hacminin artırılması durumunda “askeri ve siyasi gerginliklere çözüm bulmak her iki ülke açısından kolaylaşacaktır” dedi.

İki öneri

Yalçındağ, TAİK olarak iki ülke ticaret ilişkilerinin geliştirilmesi amacıyla Biden’a iki öneride de bulundu.
Bunlardan birisi Türkiye hükümetlerinin uzun süredir talebi olan Serbest Ticaret Anlaşması. Diğeri de “Türk ve Amerikalı Bakanların düzenli olarak iletişim kuracağı, sorunları tartışacağı, iş birliği yolları arayacakları ve fikir alışverişinde bulunacakları İkili Ulusal Komisyon kurulması.
Yalçındağ, mektubunda şu ifadelere de yer verdi: “Türkiye ve ABD’nin en büyük grupları TAİK üyesidir. TAİK ABD’de milyarlarca dolar yatırıma sahiptir, Amerikalılara on binlerce istihdam sağlamaktadır. Türkiye, Amerikalı firmalar için çok önemli bir denizaşırı pazardır. Pandemi döneminde Türkiye ve ABD için ticarette kazan-kazan ilişkisine dayanan yeni fırsatlar ön plana çıkmıştır. TAİK önümüzdeki süreçte iki ülke arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerini desteklemeye devam edecektir.”
Biden’in (Başkan Yardımcısı olduğu) 2013 yılında Amerikan-Türk Konferansına katılmış olduğunu da hatırlatan TAİK Başkanı Yalçındağ, ABD seçilmiş başkanını gelecek konferansta da görmeyi arzu ettiklerini söyledi.

ABD ile sorunlu ilişki

Türkiye ile ABD arasında daha önceden var olan PKK’nın Suriye kolu YPG’nin desteklenmesi, Halkbank-İran irtibatı ve 2016 darbe girişiminden suçlanan Fethullah Gülen’in ABD’de yaşaması gibi sorunlar Rusya’dan S-400 alımı sonrası artmış durumda. ABD bu nedenle Türkiye’yi F-35 programından çıkarıp uçaklarına el koydu. ABD Dışişleri ve Hazine Bakanlıkları Kongre’nin yaptırım kararı uyarınca yakınlarda Türkiye’nin Savunma Sanayiine yönelik yaptırım kararları açıkladı. Devamının gelebileceği tehdidiyle açıklanan yaptırımlara Cumhurbaşkanı Erdoğan sert tepki gösterdi.
Biden’ın 20 Ocak’ta Başkanlığı devralması sonrasında Türkiye-ABD ilişkilerinin seyri, Türkiye’nin uluslararası ilişkileri ve ekonomisinin seyri üzerinde de etkili olacak. TAİK Başkanı Yalçındağ’ın arzuhal gibi tebrik mektubu, bu çerçevede gerilimi yumuşatma girişimi sayılabilir.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: ABD, Biden, S-400, TAİK, Trump, Yalçındağ, yaptırım

OKUMAYA DEVAM EDİN

Erdoğan Sonrasında Yeni Dengeler, Yeni İttifaklar: 2028 Yol Haritası
Türkiye’nin Orta Doğu/Arap Politikası: AKP Öncesi ve Sonrası
Türkiye’nin Geleceği için: “Ayakta Kal Boğaziçi”
  • Kurtulmuş: (Borsa krizi) yolsuzluklar dışında ekonomik güvenlik meselesi28 Eylül 2026
  • Siyasetten ilk fon firesi AK Parti’den: eski bakan Kaya ve yeni sorular27 Eylül 2026
  • Borsa/fon skandalında “Pusula” dosyası açıldı, sıra “Tera” dosyasında26 Eylül 2026
  • Canan Tolon: Beyaz bir sayfa sonsuz ihtimaller barındırır26 Eylül 2026
  • Ömer Koç’tan ABD ve AB’ye İsrail tepkisi: ahlâki inandırıcılığı kalmadı25 Eylül 2026
  • Adalet Bakanı: MASAK’ta FETÖ kaynaklı askeri casusluk yapısı bulduk25 Eylül 2026
  • BM’de konuşurken herkes barışçı. Peki, savaşları kim çıkarıyor?25 Eylül 2026
  • Fon krizinde yeni perde: Erdoğan’ın attığı neşter siyasete uzanacak mı?24 Eylül 2026
  • Fon Krizinde Asıl Soru: Para Nerede, Kim Geri Getirecek?24 Eylül 2026
  • Mansur Yavaş CHP’den istifa etti: bardağı taşıran bugünkü rest23 Eylül 2026
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP