Hayat

100 Doktor 100 Tarif’ten eğitim fonuna destek

Dr. Murat Çam’ın editörlüğünde hazırlanan 100 Doktor 100 Tarif kitabı bir ayda 9. baskıya ulaşarak büyük bir başarı elde etti. Caretta Kitap tarafından yayımlanan kitabın telif gelirleri, bağış olarak KAHEV’in oluşturduğu “Emanetiniz Emanetimizdir” fonu aracılığıyla Covid-19 nedeniyle hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının çocuklarının eğitiminde kullanılacak.

100 doktorun emek vererek katkıda bulunduğu 100 Doktor 100 Tarif kitabı okurlarıyla buluştu. Projenin yaratıcısı ve yürütücüsü Dr. Murat Çam’ın editörlüğünde hazırlanan kitap, satışa çıktığı ilk günden itibaren büyük ilgi gördü. Kitaba tarif vererek kitabın oluşmasına destek olan 100 yüce gönüllü doktor, tüm telif gelirini KAHEV’in (Kadın Hekimler Eğitime Destek Vakfı) oluşturduğu “Emanetiniz Emanetimizdir” fonuna bağışlıyor. Bağışlanan tüm gelir, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının çocuklarının eğitiminde kullanılacak.

Kitabın fikir babası Dr. Murat Çam, kitabın oluşum sürecini, “Covid-19 salgını, tüm dünyayı ve ülkemizi pençesine almış durumdaydı. Sağlık çalışanları, hastalık riski ve ölümle burun buruna çalışıyordu. Bu dönemde ön cephede savaşmasam da, ben de bir şeyler yapmak istedim. Çocukluğumdan bu yana yemekle ilgiliyim. Bu alanda bir projeyi hayata geçirmeyi arzuladım” diyerek anlatıyor.

Tarifler de, fotoğraflar da doktorlardan

Emekli bir genel cerrahi uzmanı olan Dr. Murat Çam, “Dost bağına mahanasız varılmaz” diyerek, hekimlere ait gurme platformlarında paylaştığı mesajıyla start verdiği projesine nasıl bir destek alacağını öngöremediğini açıkça belirtiyor. Haksız da sayılmaz, böylesine zorlu bir dönemde 100 farklı doktorun 100 farklı tarifini toplamak, bunları sayfalara dökmek, sonunda ortaya bir kitap çıkarmak hiç de kolay değil. 

Ama, “100 tarif toplayabilir miyim?” diye düşünürken, projeye destek olmak isteyen çok fazla sayıda meslektaşı olduğunu görmüş. Gönderilen pek çok tarif içerisinden seçilenler, kitapta bir araya gelmiş. Kitaptaki tüm fotoğraflar, zor şartlarda çalışmalarına rağmen kitaba tarifleriyle katkıda bulunan doktorlar tarafından çekilmiş. 

Kitabın geliri KAHEV’e

Kitabın tüm geliri Covid-19 nedeniyle şehit olan sağlık çalışanlarının çocuklarının eğitiminde kullanılmak üzere KAHEV (Kadın Hekimler Eğitime Destek Vakfı)’in “EMANETİNİZ EMANETİMİZDİR” burs fonuna bağışlanıyor. 

Kitabın editörü Dr. Murat Çam, önsözde, “Sevgili Okur, bu kitabı alarak Covid-19 mücadelesinde şehit olan sağlık çalışanlarının çocuklarının eğitimine katkıda bulunduğunuz için size gönülden teşekkür ediyorum” dedikten sonra, “Umarım bu kitaptaki tarifleri dener ve beğenirsiniz. Sağlıcakla kalın” diyor. 

Mehmet Yaşin: “Tariflerden daha kıymetlisi, kitabın amacı”

100 Doktor 100 Tarif kitabının arka kapak yazısı, pek çok dergide yeme-içme kültürü üzerine yazılar yazan gazeteci, gurme, gezgin, yazar Mehmet Yaşin tarafından kaleme alındı.
Yazısına, “Tıp fakültesinden her şey çıkar, arada bir de doktor” diye espri yüklü bir deyim vardır. Bu gülümseten deyim aslında biraz doğrudur. Tıp fakültesi mezunu bir çok müzisyen, ressam, yazar, şair, bestekâr adını Türk sanat tarihine yazdırmıştır” sözleriyle başlayan Yaşin, “Bu kitabın sayfalarında 100 yemek ve tatlı tarifi bulacaksınız. Yemeklerin ve tatlıların bir bolümünü ben de ilk defa gordüm. Denedim ve ortaya çok lezzetli yiyecekler çıktı. Size de öneririm” diyor.
Yaşin’in de üzerine basarak vurguladığı gibi, “Bu kitaptaki tariflerden daha kıymetlisi, kitabın amacı!”
Yaşin, “Onlar, en önde dövüştüler. Bizi kurtarabilmek için kendilerini feda ettiler. Bu kitabı alarak hem çok lezzetli yemeklerle tanışacaksınız hem de şehitlerimize destek olacaksınız” diyor.

“Mutluyum, gururluyum, müteşekkirim”

Kitabın fikir babası ve editörü Dr. Murat Çam, kitabın ulaştığı başarıyla ilgili, “Bunu birlikte başardık” diyerek çok kısa bir özet yapıyor ve ekliyor:
“Bu kitap sadece 100 doktorun bir araya gelip yazdığı 128 sayfalık bir tarif kitabı değil.
Bu kitap hekimlerin yüksek idealler etrafında birleşmesinin ve dayanışmasının ürünüdür.
Bu kitap hekimlerin kendilerine, sağlık çalışanlarına ve topluma olan sorumluluk duygularının bir tezahürüdür.
Mutluyum, gururluyum, minnettarım ve müteşekkirim…”
Gelirinin tamamı Covid-19 salgınıyla mücadelede hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının çocuklarının eğitimi için KAHEV’in “Emanetiniz Emanetimizdir” burs fonuna bağışlanacak olan “100 Doktor 100 Tarif” kitabının ulaştığı başarı, tabii ki Dr. Murat Çam’ı çok mutlu etmiş.
Son sözü, yine Dr. Murat Çam’a bırakıyoruz:
“Dostlarım, ağzınızın tadı, evinizin bereketi artsın eksilmesin. Sağolun, varolun.”

Murat Çam’ın sunum yazısından

Bunu birlikte başardık..
Bu başarı, çoğunluğu pandemi koşullarında ön cephede savaşırken tarif gönderen ve kitabın baskı masraflarına katkıda bulunan 99 yüce gönüllü meslektaşıma;
Bu başarı projeyi kendi sosyal medyalarında paylaşan ve kitap satın alarak destekleyen meslektaşlarıma;
Bu başarı çıktığımız yolda bize güvenerek destek veren tüm dostlarımıza;
Bu başarı ülkemizde müspet ve hayırlı bir iş yapıldığında sahip çıkan ve canı gönülden destekleyen halkımıza aittir.
Mutluyum, gururluyum, minnettarım ve müteşekkirim…

KAHEV hakkında

Bir sosyal medya platformunda, Türkiye’nin her köşesinden ve yurt dışından binlerce kadın hekimin bir araya gelerek maddi imkansızlıklar nedeniyle eğitimlerine devam etmekte zorlanan her yaş grubundan öğrenciye destek vermesiyle başlayan iyilik hareketi, 2018 yılının son günü “KAHEV – Kadın Hekimler Eğitime Destek Vakfı” olarak resmileşti.
Türkiye’nin kültürel, bilimsel ve soysal gelişimine hizmet vermek amacıyla faaliyetlerini devam ettiren KAHEV, bugün 900’ü aşkın çocuğumuza düzenli burs sağlamanın yanında
devlet okullarına kütüphane ve laboratuvar kurulumu, okul yenilemeleri, kırtasiye yardımları gibi çok sayıda eğitime destek projesini hayata geçirmektedir.
KAHEV’in gerçekleştirdiği faaliyetler hakkındaki bilgileri vakfın web sitesi ve sosyal medya hesaplarından takip edebilirsiniz.
100 Doktor 100 Tarif kitabıyla ilgili daha detaylı bilgiyi, kahev.org adresinden alabilirsiniz.

YetkinReport

Recent Posts

Erdoğan-Özel görüşmesinden ilk sonuç, diyalogun sürmesi

31 Mart yerel seçim sonuçlarıyla değişen siyasi iklimin şimdiye dek en önemli sonucu Cumhurbaşkanı ve…

3 saat ago

DEM Parti’de Anayasa hazırlık komisyonu kuruldu, Özel ile görüşecek

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş yeni anayasa görüşmeleri kapsamında DEM Parti Meclis Grubunu ziyaret ederek eş…

11 saat ago

Bu tablo değişmedikçe 1 Mayıs’ın marjinalleşmesi kaçınılmaz

Evet, şimdi önümüzdeki tablo değişmedikçe 1 Mayıs’ın marjinalleşmesi, giderek geniş halk kitlelerine yabancılaşması kaçınılmaz görünüyor.…

13 saat ago

Erdoğan-Özel görüşmesi: Cumhurbaşkanı CHP’ye iade-i ziyarette bulunacak

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Adalet ve Kalkınma…

13 saat ago

Türkiye, İsrail’e karşı soykırım davasına müdahil oldu

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye’nin Güney Afrika Cumhuriyet, tarafından İsrail’in Gazze’de soykırım suçu işlediği iddiasıyla…

1 gün ago

Exxon ile LNG anlaşması: Beyaz Saray, Külliye ve Katar ilişkileri

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar 28 Nisan’da İngiliz Financial Times gazetesine ABD enerji devi Exxon Mobil…

2 gün ago