Siyaset

ABD’de Trump yanlısı protestocular Kongre binasını bastı

ABD’nin başkenti Washington’da Donald Trump’ın seçimleri kaybetmesine itiraz eden bir grup Kongre binasına zorla girerek  şiddet eylemlerinde bulundu. ABD tarihinde benzeri görülmeyen olaylar sırasında bir kadının göğsünden vurulduğu ileri sürüldü.

Trump, Ulusal Muhafızlara “Kongre binasındaki olaylara müdahale etmeleri” yönünde talimat verdi. Seçimi kaybeden ABD Başkanı, Twitter hesabından “ABD başkentindeki herkesten barışçıl kalmasını istiyorum. Şiddete hayır. Unutmayın, biz kanun ve düzen partisiyiz” dedi.

Olaylar sonrasında kameralar önüne geçen ve 20 Ocak’ta göreve gelecek olan Joe Biden ise sükûnet çağrısında bulunarak, görüntülerin “gerçek Amerika’yı yansıtmadığını” söyledi.

Olaylara “kaos” diye adlandıran Biden, “Bu derhal bitmeli” dedi.

“Bir başkanın sözleri önemlidir. O başkanın ne kadar iyi ya da kötü olduğu fark etmez” diyen Biden, Trump’ı bir an önce televizyona çıkarak “Anayasayı savunmaya” davet etti.

Trump ise Twitter’dan yayınladığı video mesajda protestoculara evinize dönün çağırsında bulundu. Şiddet olaylarına cesaret vermekle suçlanan Trump, bu mesajında da “Seçimlerin bizden çalındığını biliyoruz” demeyi ihmal etmedi.

Ancak Twitter, Trump’ın mesajıyla ilgili bir uyarı mesajı yayınlayarak iddiaların güvenilmez olduğunu, bu nedenle tweet’e yanıt verilemeyeceğini, retweet edilemeyeceğini not düştü.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, “Washington’daki görüntüler şoke edici. Demokratik seçimin sonucuna saygı gösterilmeli.” dedi.

Türk Dışişleri Bakanlığı da “ABD Başkanlık seçimlerinin ardından yaşanan ve bugün Kongre binasının göstericiler tarafından basılması teşebbüsüne kadar varan iç gelişmeleri endişeyle takip ediyoruz. ABD’deki tüm tarafları itidal ve sağduyuya davet ediyoruz. ABD’nin bu iç siyasi krizi olgunluk içinde aşacağına inanıyoruz” dedi.

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin odasını basan protestocular, 3 Kasım 2020’deki başkanlık seçimlerinin sonuçlarının resmileştiği Kongre oturumu sırasında Kongre binasının dışında gösteri düzenliyor. Protestocuların bir kısmı barikatı aşarak binaya girdiğinde Arizona seçimlerine itirazlar görüşülüyordu.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’in ise güvenlik nedeniyle binadan çıkarıldığı öğrenildi.

Washington’da olaylar nedeniyle sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

BBC,  Georgia eyaletinin Atlanta kentinde de bir grubun uzun namlulu silahlarla eyalet binasına doğru yürüyüşe geçtiğini yazdı.

Fox News ise Kongre binası içinde bir kişinin silahla vurulduğunu duyurdu. Farklı kaynaklar, vurulan kişinin durumunun ciddi olduğunu bildirdi.

Olaylar sırasında Kongre önündeki gösteriler devam etmekteydi.

YetkinReport

Recent Posts

Erdoğan: “İsrail kararında amacımız Netanyahu’yu ateşkese zorlamak”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) heyetiyle yaptığı görüşmede İsrail ile…

8 saat ago

CHP yeni müfredatı reddetti: “STK müdahalesine alan açıyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, CHP Grup Başkanvekili Murat Emir ve…

1 gün ago

Erdoğan’dan da Özel’den de siyasette yumuşama mesajları

Cumhurbaşkanı ve AK Parti lideri Tayyip Erdoğan ile CHP lideri Özgür Özel’den 2 Mayıs’taki görüşmeleri…

1 gün ago

Yalnızca faiz ve vergi artışları ile enflasyon düşer mi?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 3 Mayıs 2024’te Nisan tüketici enflasyonu değerlerini açıkladı. Aylık enflasyon Merkez…

1 gün ago

Türkiye ticareti keserken İsrail’e karşı dönen uluslararası hava

Türkiye son birkaç gün içinde İsrail’in Gazze’de sayısı altı ayda 35 binden fazla Filistinlinin hayatını…

1 gün ago

Türkiye’nin TikTok macerası nereye gider?

TikTok konusundaki gelişmeleri ve Türkiye’nin bu konudaki pozisyonunu bir gözden geçirelim. Çünkü buradan hareketle Türkiye’nin…

1 gün ago