Yetkin Report

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Altın için bir yılda toprağa ’42 bin ton siyanür’ döküldü

Yazar: YetkinReport / 13 Şubat 2021, Cumartesi / Oda: Ekonomi, Hayat
Çevre örgütleri, madencilik faaliyetlerinin ülkenin doğal kaynaklarına verdiği zarara dikkat çekiyor.

Gazeteci İbrahim Gündüz’ün derlediği bilgilere göre, geçtiğimiz yıl Türkiye’deki altın madenciliği faaliyetlerinde 42 bin ton siyanür kullanıldı. Gümüş ve bakır madenciliği faaliyetleri de dahil edildiğinde toprak üzerinde kullanılan siyanür miktarı 50 bin tona çıkıyor.

Medyaport sitesinde çıkan habere göre altın şirketleri 2020 yılındaki 2 milyar 400 milyon dolarlık gelirleri karşılığında 60 milyon dolar devlet payı ödeyecek. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine verdiği yanıta göre ise altın madenleri 2019 yılında 2 milyar 242 milyon dolarlık kazançlarının yüzde 30’unu, yani 660 milyon doları devlete ödedi. Gazeteport, bu toplam rakama orman kesme, mazot, dinamit, asit ve siyanür masraflarının dahil olduğunu yazdı.

Bu hesaba göre, altın şirketlerinin geçen yılki karı 1 milyar 680 milyon dolar olurken, devlet de 720 milyon dolar kazandı.

Altın madenciliği ve siyanür kullanımıyla ilgili güncel rakamlara ulaşabileceğiniz haberin tamamını okumak için tıklayın.

TEMA Vakfı raporlarına göre Kaz Dağları ve yöresinin yüzde 79’u, Muğla’nın %59’u, Artvin’in ise %71’i maden ruhsatlı. Gazeteci Serpil Kurtay’ın sorularını yanıtlayan TEMA Vakfı’nın Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, “Çanakkale, ülkemizin, tarımsal üretimi ve doğal varlıklarıyla öne çıkan; aynı zamanda iklim değişikliğinin etkileri sebebiyle kuraklık çeken bir ilidir. Tüm bunlara rağmen, bugün Çanakkale’de neredeyse birbiriyle yan yana birden fazla altın madeni projesi mevcuttur ve bu sayı artacaktır” dedi.

Gazete Duvar’da yayınlanan röportaja ulaşmak için tıklayabilirsiniz.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: Altın, bakır, Fatih Dönmez, Gazeteport, gümüş, İbrahim Gündüz, Madencilik, Serpil Kurtay, siyanür, TEMA

OKUMAYA DEVAM EDİN

Hatay: Yıkım, koordinasyonsuzluk, çaresizlik
Bargilya Tuzlası yaşamaya devam etsin
Erdoğan zor yoldan öğrenirken faturayı Türk halkı ödüyor
  • Kitlesel HSK tayinleri ve adil yargılanma hakkının sistematik ihlali30 Haziran 2025
  • 3,3 trilyon dolarlık soru: Yeşil Dönüşüm, fosil yakıtsız olamıyor mu?29 Haziran 2025
  • Türkiye dönüşünde Ermenistan Başbakanına “sünnetli” suçlaması29 Haziran 2025
  • Kıbrıs ve ötesi: Ankara’nın diplomasi ve demokrasi imtihanı28 Haziran 2025
  • Kılıçdaroğlu: yargı CHP’nin başına geçirse de artık yönetmesi imkânsız28 Haziran 2025
  • İş dünyası AB’ye tepkili. Yalçındağ: Vize meselesi sıktı artık27 Haziran 2025
  • Yeni Ortadoğu’da Türkiye-İsrail başbaşa kaldı: gizli diplomasi zamanı27 Haziran 2025
  • CHP: 30 Haziran’da karar beklenmiyor ve o da AK Parti’ye yarayacak26 Haziran 2025
  • Erdoğan beş yıl sonra yine Trump’la: neden artık daha iyi geçinecektir?26 Haziran 2025
  • Ateşkes sonrası İran: liderlik değişimi olabilir mi?24 Haziran 2025
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP