Yetkin Report - Murat Yetkin

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Altın için bir yılda toprağa ’42 bin ton siyanür’ döküldü

Yazar: YetkinReport / 13 Şubat 2021, Cumartesi / Oda: Ekonomi, Hayat
Çevre örgütleri, madencilik faaliyetlerinin ülkenin doğal kaynaklarına verdiği zarara dikkat çekiyor.

Gazeteci İbrahim Gündüz’ün derlediği bilgilere göre, geçtiğimiz yıl Türkiye’deki altın madenciliği faaliyetlerinde 42 bin ton siyanür kullanıldı. Gümüş ve bakır madenciliği faaliyetleri de dahil edildiğinde toprak üzerinde kullanılan siyanür miktarı 50 bin tona çıkıyor.

Medyaport sitesinde çıkan habere göre altın şirketleri 2020 yılındaki 2 milyar 400 milyon dolarlık gelirleri karşılığında 60 milyon dolar devlet payı ödeyecek. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine verdiği yanıta göre ise altın madenleri 2019 yılında 2 milyar 242 milyon dolarlık kazançlarının yüzde 30’unu, yani 660 milyon doları devlete ödedi. Gazeteport, bu toplam rakama orman kesme, mazot, dinamit, asit ve siyanür masraflarının dahil olduğunu yazdı.

Bu hesaba göre, altın şirketlerinin geçen yılki karı 1 milyar 680 milyon dolar olurken, devlet de 720 milyon dolar kazandı.

Altın madenciliği ve siyanür kullanımıyla ilgili güncel rakamlara ulaşabileceğiniz haberin tamamını okumak için tıklayın.

TEMA Vakfı raporlarına göre Kaz Dağları ve yöresinin yüzde 79’u, Muğla’nın %59’u, Artvin’in ise %71’i maden ruhsatlı. Gazeteci Serpil Kurtay’ın sorularını yanıtlayan TEMA Vakfı’nın Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, “Çanakkale, ülkemizin, tarımsal üretimi ve doğal varlıklarıyla öne çıkan; aynı zamanda iklim değişikliğinin etkileri sebebiyle kuraklık çeken bir ilidir. Tüm bunlara rağmen, bugün Çanakkale’de neredeyse birbiriyle yan yana birden fazla altın madeni projesi mevcuttur ve bu sayı artacaktır” dedi.

Gazete Duvar’da yayınlanan röportaja ulaşmak için tıklayabilirsiniz.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: Altın, bakır, Fatih Dönmez, Gazeteport, gümüş, İbrahim Gündüz, Madencilik, Serpil Kurtay, siyanür, TEMA

OKUMAYA DEVAM EDİN

İran 2022: Kadınların çığlığını duyuyor musunuz?
Küresel Enerji Krizinde Türkiye Aktif Oyuncu Olabilir mi?
Yeni bir dünya düzenine doğru mu?
  • Ortadoğu yeniden şekilleniyor: Türkiye, Suudi Arabistan, Pakistan üçgeni7 Ağustos 2026
  • Uğur Mumcu suikastı: o tuğla çekilecek, o duvar yıkılacak mı?7 Ağustos 2026
  • Yeni Parti’nin Yeni Vaadi ve Delege, Koltuk, Para Üçgeni7 Ağustos 2026
  • Özel: Paramız az ama düşmanımız da az. Rüzgârımızı kesmeye çalışıyorlar6 Ağustos 2026
  • Terörsüz Türkiye İçin Hukuki Çerçeve Hazır. Ya Toplumsal Çerçeve?6 Ağustos 2026
  • Özel’den Çerçeve Kanuna tepki: Tutumumuz Aynı Ama Yanlış Yapıldı5 Ağustos 2026
  • İşte Meclis’e Sunulan “Terörsüz Türkiye” Çerçeve Yasası Metni ve Gerekçesi5 Ağustos 2026
  • İsrail sayesinde ABD, Arapların İran’a karşı sigortası olmaktan çıkıyor5 Ağustos 2026
  • Karşılaştırmalı Yeni Parti ve CHP grup toplantısı gözlemleri4 Ağustos 2026
  • Öcalan “Yetmez ama, evet” dedi, Terörsüz Türkiye yasasında top Meclis’te3 Ağustos 2026
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP