Siyaset

‘Uzaya gidelim derken Ege’de burnumuzu çıkaramayacağız’

Yunanistan’ın F-16 modernizasyonu çalışmaları sürüyor. (Fotoğraf: Lockheed Martin)

Gazeteci Barçın Yinanç, T24‘te yayınlanan “Uzaya gidelim derken Ege’de burnumuzu çıkaramayacağız” başlıklı yazısında, Türkiye’nin S-400’ler konusunda ısrarının devam etmesi ve bunun karşılığında ABD yaptırımlarına yenilerinin eklenmesi halinde Türkiye’nin Ege’de hava üstünlüğünü Yunanistan’a kaptırma riski olduğunu yazdı.

Yunanistan’ın F-16 modernizasyonu ile ilgili güncel çabalarına dikkat çeken Yinanç, “Kathimerini’nin savunma muhabiri Yunanistan‘ın modernize edilen ilk F-16 uçağının test uçuşunu başarıyla tamamladığını, ikinci F-16’nın modernizasyonunun da süratle ilerlediğini söyledi” diye yazdı.

Yinanç’ın yazısının bir bölümü şöyle:
“Savunma alanındaki uzmanlarla konuştuğumda konunun şaka kaldırır yanı olmadığını gördüm. S-400’ler konusunda ısrar devam eder, yaptırımların üstüne yenileri gelirse, Türkiye’nin Ege’de hava üstünlüğünü Yunanistan’a kaptırma riski var.”

“Zaten, S-400’lerle ilgili en sert yaptırım Türkiye’nin 5. jenerasyon F-35 uçak programından dışlanması oldu. CAATSA denen yaptırımlar sonradan eklendi. Yaptırım tehdidine karşılık “kendi uçağımızı kendimiz yaparız” deniyor. Ancak Milli Muharip Uçağı’nın (MMU) seri üretime geçip hava kuvvetlerinin envanterine yüksek sayılarda girmesi en iyi senaryo ile 2035’i buluyor ki daha ortada uçak yok.”

“Türkiye, ABD Kongresi’nin örtülü ambargosu nedeniyle yaşlanmakta olan F-16 filosunu modernize edemiyor. Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir (ki hem kendisinin hem de başkanı olduğu kurumun ABD’nin son CAATSA yaptırımlarının hedefi olduklarını hatırlatırım) Ocak sonunda Türkiye’nin F-16 filosunun yapısal ömrünün uzatılması çalışmalarının başladığını açıkladı. Geçici bir çözüm tabii.

“Ancak alınan önlemlere rağmen yaptırımlar sürerse 2025-2035 arasında hava üstünlüğünün Yunanistan’a geçebileceğine dair hesaplamalar var. Bu tahminler yapılırken elbet Yunanistan’ın Fransa’dan alacağı 18 Rafale jetleri de hesaba katılıyor. Fransız jetleri sayesinde Yunanlılar Türk F-16’larına çok daha uzun menzilden kilit atabileceklermiş. Yani biz uzaya çıkalım derken Ege’de burnumuzu uzatamaz hale geleceğiz.”

Yazının tamamına ulaşmak için lütfen tıklayın.

YetkinReport

Recent Posts

Erdoğan: “İsrail kararında amacımız Netanyahu’yu ateşkese zorlamak”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Yönetim Kurulu ile yaptığı toplantıda…

20 saat ago

CHP yeni müfredatı reddetti: “STK müdahalesine alan açıyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, CHP Grup Başkanvekili Murat Emir ve…

2 gün ago

Erdoğan’dan da Özel’den de siyasette yumuşama mesajları

Cumhurbaşkanı ve AK Parti lideri Tayyip Erdoğan ile CHP lideri Özgür Özel’den 2 Mayıs’taki görüşmeleri…

2 gün ago

Yalnızca faiz ve vergi artışları ile enflasyon düşer mi?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 3 Mayıs 2024’te Nisan tüketici enflasyonu değerlerini açıkladı. Aylık enflasyon Merkez…

2 gün ago

Türkiye ticareti keserken İsrail’e karşı dönen uluslararası hava

Türkiye son birkaç gün içinde İsrail’in Gazze’de sayısı altı ayda 35 binden fazla Filistinlinin hayatını…

2 gün ago

Türkiye’nin TikTok macerası nereye gider?

TikTok konusundaki gelişmeleri ve Türkiye’nin bu konudaki pozisyonunu bir gözden geçirelim. Çünkü buradan hareketle Türkiye’nin…

2 gün ago