Siyaset

Türkiye İstanbul Sözleşmesi’nden ayrıldı, kadınlar tepkili

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı, Resmi Gazete’de yayınlandı.

Türkiye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasını taşıyan bir kararla, kadına karşı şiddete karşı önemli güvenceler getiren İstanbul Sözleşmesi’nden ayrıldı.

Kararla ilgili olarak dün gece yayınlanan Resmi Gazete’de şu ifadelere yer verildi: Türkiye Cumhuriyeti adına 11/5/2011 tarihinde imzalanan ve 10/2/2012 tarihli ve 2012/2816 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile onaylanan Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nin Türkiye Cumhuriyeti bakımından feshedilmesine, 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 3’üncü maddesi gereğince karar verilmiştir.”

Karar öncesinde ortaya çıkan dedikodular üzerine sosyal medyada “İstanbul Sözleşmesi Yaşatır” etiketiyle bir kampanya başlatılırken, kadın örgütleri de büyük bir geri adım olarak gördükleri karara tepki gösterdi.

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, “‘İstanbul Sözleşmesi’nden çıktık” demek dikta rejimine doğru adım atmak demektir. İstanbul Sözleşmesi’nin ilk imzalayıcısı olan bir ülkenin böyle bir adım atması kadına karşı şiddetin desteklenmesine doğru bir adımdır,” dedi.

8 Mart Günü ABD Dışişleri Bakanlığı Cesaret Ödülü’nü de alan Güllü, kararın meclisten geçmesi gerektiğini de savundu: “İstanbul Sözleşmesi’nden çıktık” demek dikta rejimine doğru adım atmak demektir. İstanbul Sözleşmesi’nin ilk imzalayıcısı olan bir ülkenin böyle bir adım atması kadına karşı şiddetin desteklenmesine doğru bir adımdır” dedi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, “İstanbul Sözleşmesi’ni kaldıranlara karşı topyekûn mücadeleye çağırıyoruz” dedi.

Türkiye, Mayıs 2011’de sözleşmeyi ilk imzalayan ülke olmuştu. AKP içinde özellikle 2020’den itibaren tartışmalara ve görüş ayrılıklarına sebep olan sözleşmenin Türkiye serüveni hakkında Gazete Duvar’da şu makale yayınlandı: İmza atan ilk ülkeden, İstanbul Sözleşmesi’nden çıkışa neler yaşandı?

Müzzeyen Yüce imzalı bir başka haberde ise tepkilere ve protesto çağrılarına yer verildi.

 

YetkinReport

Recent Posts

İYİ Parti’deki liderlik değişimi siyasi dengeleri etkileyecek

Meral Akşener biraz gecikmeyle de olsa Batı demokrasilerinde izlenen hatta benzer bir hat izledi. Önce…

3 saat ago

Macron’un son konuşması, “Ölümlü Avrupa” ve Türkiye

Almanya Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Franck- Walter Steinmeier’in üç günlük Türkiye ziyareti zamanlı ve yararlı oldu.…

8 saat ago

Akşener veda etti: İYİ Parti’nin yeni lideri Müsavat Dervişoğlu

Seçim yenilgilerinin ardından iç çalkantılarla gündemden düşmeyen İYİ Parti'nin 27 Nisan'da Ankara'da yapılan 5. Olağanüstü…

1 gün ago

Türkiye aslında çok zengin bir ülke. Yeni bir 2030 vizyonu gerekiyor

Türkiye aslında çok zengin bir ülke. Yeni bir 2030 vizyonu gerekiyor. Gerçekten de öyle. Hiç…

1 gün ago

Erdoğan’ın ABD ziyareti ertelendi, talep Ankara’dan gitti

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 9 Mayıs'ta yapması beklenen ABD seyahatinin ileri bir tarihe ertelendiği bildirildi. İsminin…

2 gün ago

ABD’de Columbia, Türkiye’de ODTÜ: öğrenciler neden ayakta?

"ODTÜ'de bugün de bir kez daha Devrim Stadyumu'nun adını söyleyemeyen Rektörlük, Bahar Şenliği'ni Devrim'den soyutlamak,…

2 gün ago