Yetkin Report - Murat Yetkin

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Ekonomi yönetimi ‘kara pazartesi’den çıkış arıyor

Yazar: YetkinReport / 22 Mart 2021, Pazartesi / Oda: Ekonomi

Borsa ve Türk lirası haftaya sarsıcı düşüşlerle başlarken ekonomi yönetimi Merkez Bankası başkanının ani değişikliğiyle ortaya çıkan krize çözüm arıyor.

Cumartesi gününün ilk saatlerinde dört aydır görevde olan Naci Ağbal yerine Şahap Kavcıoğlu’nun getirilmesinin ardından Asya borsalarının açılmasıyla beraber Türk Lirası’nın dolar karşısındaki değeri 8,47 TL’ye kadar düştü. Pazartesi sabahının erken saatlerinde de Türkiye’de ve Avrupa’da dolar 8,05 civarında işlem gördü.

Kamu bankalarının müdahalesiyle liranın kayıpları kısmen giderilirken Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan da piyasaları rahatlatmayı amaçlayan bir açıklama yaptı.

Elvan, “Makroekonomik istikrarın ön koşulları fiyat istikrarı ve finansal istikrardır. Bu alanlarda istikrar olmaksızın; güçlü, kaliteli ve sürdürülebilir bir büyümeye ulaşmak mümkün değildir. Uygulamakta olduğumuz ‘enflasyonda düşüş önceliklendiren’ makro politika çerçevesi, enflasyonda kalıcı düşüş sağlanana kadar kararlılıkla sürdürülecektir. Maliye politikalarını, para politikasını tamamlayıcı yönde fiyat istikrarını desteklemek amacıyla uygulamaya devam edeceğiz. Piyasaların etkin ve sağlıklı işleyişini son derece önemsiyoruz. Bu kapsamda serbest piyasa mekanizmasından herhangi bir taviz kesinlikle söz konusu olmayacak, liberal kambiyo rejiminin uygulanmasına kararlılıkla devam edilecektir. Reform paketimizde yer alan eylemler de yapısal temellerimizi daha da güçlendirecek, olası şoklara karşı direncimizi artıracaktır.”

Borsa’daki çıkıştan kaynaklı sarsıntı ise devam ediyor.

BIST 100 endeksi güne yüzde 6,65 düşüşle 1.427 puandan başladı. Açılışta bankacılık endeksi yüzde 8’i aşan düşüş kaydederken toplam düşüş yüzde 5’i geçtiğinden işlemler geçici olarak durduruldu. 

İşlemler saat 10.30’da yeniden başladı ancak Borsa yönetimi tekrar “10:38:20 itibarıyla Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi Devreye girmiştir” açıklamasını yaptı. İkinci kapanış saat 11.18’de sona erdi.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: BIST, borsa, dolar, lira, Lütfi Elvan, Naci Ağbal, piyasa, Şahap Kavcıoğlu

OKUMAYA DEVAM EDİN

Bayraktar kardeşler vergide Koç’u geçti
Mehmet Şimşek Ültimatom Verdi: Borsa’ya Operasyon Gelebilir
TÜSİAD davetine son yılların en yoğun siyasetçi ilgisi
  • Barrack’ın Antalya konuşmasına dair tartışma bize ne anlatıyor?20 Nisan 2026
  • İktidar Saflarında Şimşek ve Ekonomi Programı Çatlağı20 Nisan 2026
  • Fidan “İsrail’in başındakiler deli” derken ABD’nin Bölge Valisi ne dedi?18 Nisan 2026
  • Okullara Polis mi, Psikolog mu?18 Nisan 2026
  • İş Bankasından Sert Çıkış: Enflasyonla Mücadele Programı Fiilen Bitti17 Nisan 2026
  • Papa Savaşa, Trump Papa’ya Karşı: Bir Söz Düellosu17 Nisan 2026
  • Okul Katliamı Toplumsal Çöküşün Yansımaları16 Nisan 2026
  • Türk Silahlı Kuvvetlerinin 13 ülkede 70 binden fazla askeri var16 Nisan 2026
  • Erdoğan da “Seçim Zamanında” Dedi. Peki, Nasıl Yeniden Aday Olacak?16 Nisan 2026
  • Kahramanmaraş’ta Okul Katliamı: 9 ölü, 13 Yaralı.15 Nisan 2026
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP