Ekonomi

Ekonomi yönetimi ‘kara pazartesi’den çıkış arıyor

Borsa ve Türk lirası haftaya sarsıcı düşüşlerle başlarken ekonomi yönetimi Merkez Bankası başkanının ani değişikliğiyle ortaya çıkan krize çözüm arıyor.

Cumartesi gününün ilk saatlerinde dört aydır görevde olan Naci Ağbal yerine Şahap Kavcıoğlu’nun getirilmesinin ardından Asya borsalarının açılmasıyla beraber Türk Lirası’nın dolar karşısındaki değeri 8,47 TL’ye kadar düştü. Pazartesi sabahının erken saatlerinde de Türkiye’de ve Avrupa’da dolar 8,05 civarında işlem gördü.

Kamu bankalarının müdahalesiyle liranın kayıpları kısmen giderilirken Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan da piyasaları rahatlatmayı amaçlayan bir açıklama yaptı.

Elvan, “Makroekonomik istikrarın ön koşulları fiyat istikrarı ve finansal istikrardır. Bu alanlarda istikrar olmaksızın; güçlü, kaliteli ve sürdürülebilir bir büyümeye ulaşmak mümkün değildir. Uygulamakta olduğumuz ‘enflasyonda düşüş önceliklendiren’ makro politika çerçevesi, enflasyonda kalıcı düşüş sağlanana kadar kararlılıkla sürdürülecektir. Maliye politikalarını, para politikasını tamamlayıcı yönde fiyat istikrarını desteklemek amacıyla uygulamaya devam edeceğiz. Piyasaların etkin ve sağlıklı işleyişini son derece önemsiyoruz. Bu kapsamda serbest piyasa mekanizmasından herhangi bir taviz kesinlikle söz konusu olmayacak, liberal kambiyo rejiminin uygulanmasına kararlılıkla devam edilecektir. Reform paketimizde yer alan eylemler de yapısal temellerimizi daha da güçlendirecek, olası şoklara karşı direncimizi artıracaktır.”

Borsa’daki çıkıştan kaynaklı sarsıntı ise devam ediyor.

BIST 100 endeksi güne yüzde 6,65 düşüşle 1.427 puandan başladı. Açılışta bankacılık endeksi yüzde 8’i aşan düşüş kaydederken toplam düşüş yüzde 5’i geçtiğinden işlemler geçici olarak durduruldu. 

İşlemler saat 10.30’da yeniden başladı ancak Borsa yönetimi tekrar “10:38:20 itibarıyla Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi Devreye girmiştir” açıklamasını yaptı. İkinci kapanış saat 11.18’de sona erdi.

YetkinReport

Recent Posts

İYİ Parti’nin yeni lideri Musavat Dervişoğlu

Seçim yenilgilerinin ardından iç çalkantılarla gündemden düşmeyen İYİ Parti'nin 5. Olağanüstü Kurultayında, partide Grup Başkan…

15 saat ago

Türkiye aslında çok zengin bir ülke. Yeni bir 2030 vizyonu gerekiyor

Türkiye aslında çok zengin bir ülke. Yeni bir 2030 vizyonu gerekiyor. Gerçekten de öyle. Hiç…

16 saat ago

Bir Türk yetkili: Erdoğan’ın ABD ziyareti ertelendi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 9 Mayıs'ta yapması beklenen ABD seyahatinin ileri bir tarihe ertelendiği bildirildi. İsminin…

1 gün ago

ABD’de Columbia, Türkiye’de ODTÜ: öğrenciler neden ayakta?

"ODTÜ'de bugün de bir kez daha Devrim Stadyumu'nun adını söyleyemeyen Rektörlük, Bahar Şenliği'ni Devrim'den soyutlamak,…

1 gün ago

Şimşek’in iki zorlu sınavı: vergi reformu ve kamuda tasarruf

Seçim bitti. Seçim Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın hedeflediği gibi değil CHP lideri Özgür Özel’in istediği gibi…

2 gün ago

Dünya fikri mülkiyet günü: Adalet, yaratıcılık ve hakikat

Bugün 26 Nisan Dünya Fikri Mülkiyet Günü. Dünyayı fikirlerin ve bu bağlamda kararların yönettiği düşünülürse her…

2 gün ago