Categories: Siyaset

Emekli amiraller soruşturmasında son durum

Montrö bildirisine imza atan 103 emekli amiralden 10’u gözaltına alındı. (Fotoğraf: Twitter)

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın ortak bir bildiri yayınlayan 103 emekli amiralden bazıları hakkında gözaltı kararı almasıyla “darbe” ve “ifade özgürlüğü” tartışması alevlendi. 

Türkiye’nin Montrö Sözleşmesi’nden çıkması tartışmaları üzerine bildiri yayınlayan ve bu bildiride  Deniz İkmal Komutanı Tuğamiral Mehmet Sarı’nın “sarık ve cüppeyle” bir tarikat toplantısına katılmasına değinen 103 emekli amiralden 10’u hakkında gözaltı kararı alınırken dört amiral de üç gün içinde ifade vermeye çağrıldı. 

“Devletin güvenliğine ve anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşma” suçundan açılan soruşturma kapsamında Ergun Mengi, Atilla Kezek, Alaettin Sevim, Ramazan Cem Gürdeniz, Nadir Hakan Eraydın, Bülent Olcay, Kadir Sağdıç, Türker Ertürk, Turgay Erdağ ve Ali Sadi Ünsal gözaltına alındı. İfadeye çağrılan emekli amirallerin isimleri ise şöyle: Engin Baykal, Cemil Şükrü Bozoğlu, Mustafa Özbey ve Atilla Kıyat.

‘Lojman hakları iptal edildi’

Habertürk’ün “güvenilir kaynaklara” dayandırdığı haberine göre, emekli amirallerin lojman ve koruma hakları iptal edildi. Sabah gazetesi, emekli askerlerin muvazzaf subayla ilişkilerinin araştırıldığını yazdı. 

Gözaltı kararını eleştiren CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, “Emekli amirallerin bildirisi değil, gözaltı işlemleri düşünce özgürlüğüne ‘darbe’ oluşturur” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da bir gün önce, “Bu sahte gündemler tutmaz. Halkımızın tek gerçek gündemi sofrasıdır” demişti.

Akşener: Zevzeklik

İYİ Parti lideri Meral Akşener ise “Gece yarısı yapılan açıklamalar genelde Türkiye’nin demokrasisine yapılan kesintileri hatırlatır. Bu bir zevzekliktir” sözleriyle emekli amiralleri eleştirirken, “O nedenle iktidar partisini bu konuda çok önemli bir üzerinde tepinme fırsatı tanınmıştır” dedi.

Abdülhamit Gül-Garo Paylan atışması

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, bildiriyle ilgili olarak “Demokrasi adına üzücüdür. Biz Türkiye’yi ileri götürelim, 2023 hedeflerine, Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘muasır medeniyetler’ seviyesine götürmek isterken, gerici, vesayetçi zihniyetin muvaffak olması mümkün değildir. Demokrasimizi daha ileriye taşıyacağız. Bu karanlık zihniyetle mücadelemizi sürdüreceğiz. Hukuk çerçevesinde gerekli cevaplar verilecektir” dedi.

Hükümetin bildiriden “darbe riski devşirmesini” bir “siyasi kurnazlık ve fırsatçılık” olarak niteleyen HDP’nin İstanbul milletvekili Garo Paylan ise Gül’ün benzer içerikli bit Twitter paylaşımına tepki göstredi. Paylan, ““Seçilmiş milletvekillerini, seçilmiş belediye başkanlarını hapse atıp milli irade ahkamı kesmek riyakarlıktır. Darbeci arıyorsanız aynaya bakın” dedi.

Bahçeli’ye mektup göndermesi

MHP lideri Devlet Bahçeli, bildiriye en sert yanıtı veren liderlerdendi. Bahçeli, sosyal medyada “Muhtıra tarzında hazırlanarak gece yarısı servisi yapılan bildiride imzası bulunan amirallerin rütbeleri sökülmelidir. Emeklilik hakları kaldırılmalı, emekli maaşları kesilmelidir. Açıklanan bildirinin çok yönlü adli ve idari soruşturması yapılmalıdır” dedi. 

Bazı yayın organları ise Bahçeli’nin 2004’te AKPyi uyarmaları için 313 generale yazdığı mektubu gündeme getirdi. MHP’, ayrıca imzacılar arasında yer alan eski milletvekili Ertuğrul Kumcuoğlu’nu partiden ihraç talebiyle disipline sevk etti. 

Yıllık enflasyon yüzde 16.19

Bu arada gün içinde açıklanan rakamlara göre tüketici fiyatları aylık yüzde 1.08, yıllık yüzde 16.19 arttı. Bir gün önce İstanbul Ticaret Odası tarafından açıklanan rakamlara göre ise İstanbul’da mart ayında bir yıllık gıda enflasyonu yüzde 16.37 oldu.

Bir ayda 100 gazeteci hakim önüne çıktı

Öte yandan, CHP Eskişehir milletvekili Utku Çakırözer’in Mart ayı Basın Özgürlüğü Raporu’na göre bir ay içinde yaklaşık 100 gazeteci hakim karşısına çıktı. T24’ün haberleştirdiği rapora göre, altı gazeteci için 15 yıl 2 ay hapis cezası verildi.

YetkinReport

Recent Posts

DEM Parti: “Anayasa yapım sürecine Türkiye’nin ihtiyacı var”

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş yeni anayasa görüşmeleri kapsamında DEM Parti Meclis Grubunu ziyaret ederek eş…

51 dakika ago

Bu tablo değişmedikçe 1 Mayıs’ın marjinalleşmesi kaçınılmaz

Evet, şimdi önümüzdeki tablo değişmedikçe 1 Mayıs’ın marjinalleşmesi, giderek geniş halk kitlelerine yabancılaşması kaçınılmaz görünüyor.…

3 saat ago

Tarihi görüşme: Özel ve Erdoğan bir araya gelecek

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile 2 Mayıs…

3 saat ago

Türkiye, İsrail’e karşı soykırım davasına müdahil oldu

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye’nin Güney Afrika Cumhuriyet, tarafından İsrail’in Gazze’de soykırım suçu işlediği iddiasıyla…

18 saat ago

Exxon ile LNG anlaşması: Beyaz Saray, Külliye ve Katar ilişkileri

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar 28 Nisan’da İngiliz Financial Times gazetesine ABD enerji devi Exxon Mobil…

1 gün ago

1 Mayıs ve Erdoğan’ın Taksim öfkesi

1 Mayıs’ta sadece Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın izin verdiği yerler emekçilerin, emeklilerin, sesini duyurmak isteyenlerin Emek…

1 gün ago