Categories: Siyaset

Ankara’nın gündemi AB ziyareti, ABD yaptırımı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Komisyonu Başkanı von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Michel ile bir araya geldi. (Fotoğraf: Cumhurbaşkanlığı)

Bugün Ankara’daki en önemi gündem maddelerinden biri, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ziyaretiydi. 

Zirve başlarken sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Michel, “Ankara’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’la Türkiye-AB ilişkilerinin geleceği üzerine görüşmeye başlayacağız. Daha yapıcı bir gündem inşa edebilmek için gerilimin sürekli olarak azalması gerekli” dedi.

Ankara’a göre zirvenin gündeminde “iş birliğinin katılım perspektifi temelinde ve tesis edilmeye çalışılan olumlu gündem kapsamında geliştirilmesi için atılabilecek adımlar” var.

Gümrük Birliği anlaşmasının yenilenmesi ve Doğu Akdeniz anlaşmazlıkları da zirvenin muhtemel gündemlerindendi.

ABD’den yeni yaptırımlar

Türkiye, AB ile bozulan ilişkilerini yeniden rayına oturtmaya çalışıyorken, AB’ye “Türkiye’ye yaptırım uygulamama’ tavsiyesinde bulunan ABD’den yeni bir yaptırım tavsiyesi geldi.  Sputnik‘in iddiasına göre, ABD’nin Düşmanlarına Yaptırımlarla Karşı Koyma Yasası (CAATSA) kapsamında Türkiye Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) ve SBB Başkanı İsmail Demir’in de aralarında yer aldığı dört kurum yetkilisine yaptırım uygulandı.

Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 füzeleri nedeniyle genişletilen yaptırımlara İsmail Demir dışında dahil olan isimler şöyle: SSB Başkan Yardımcısı Faruk Yiğit, Hava Savunma ve Uzay Daire Başkanı Serhat Gençoğlu ve SSB Hava Savunma ve Uzay Daire Başkanlığı Grup Müdürü Mustafa Alper Deniz.

Bahçeli: AYM yeniden yapılandırılsın

Öte yandan,104 emekli amiralin Montrö Sözleşmesi’nin kaldırılması tartışmasıyla ilgili olarak yayınladığı bildirdi ile tetiklenen “darbe” ve “ifade özgürlüğü” tartışması da devam etti. 

Partisinin grup toplantısında konuşan MHP lideri Devlet Bahçeli “bal gibi darbe çağrısı” olarak tanımladığı bildiriyle ilgili olarak “Demokrasi düşmanlarına yeşil ışık yakan 104’lükler büyük bir suç işlemişlerdir, cezasız kalmayacaktır” dedi.

Bahçeli, HDP’nin kapatılması talebiyle yapılan başvuruyu usul gerekçesiyle geri çeviren Anayasa Mahkemesi’ni bir kez daha hedefe koydu ancak daha önce mahkemenin kapatılmasını isteyen MHP lideri, bu kez kapatılıp yeniden yapılandırılmasını istedi.

HDP’den darbe soruları

HDP Eş Başkanı Mithat Sancar, hükümetin “bildiriden darbe tehdidi üretmeye çalıştığını” söyledi. Sancar, “Eş genel başkanlarımızdan, belediye eş genel başkanlarımıza kadar binlerce arkadaşımızın haksız ve hukuksuz bir biçimde tutuklanmasının adı nedir? Halkımızın belediyelerini kayyımlarla gasp etmek, halkın iradesine darbe değil midir? Milyonlarca oy alan partimiz hakkında kapatma davası açtırmak, demokratik siyasete bir darbe girişimi değil midir? İstanbul Sözleşmesi’ni tek taraflı bir tasarrufla feshetmek, kadın kazanımlarına yönelik bir darbe değil midir?” diye sordu. 

Alphan’ın davası ertelendi

Bu arada, 2015 yılında Diyarbakır Nevruzunda çekilmiş bir fotoğrafı paylaştığı için “terör örgütü propagandası” iddiasıyla açılan davada ilk kez hakim karşısına çıkan gazeteci Melis Alphan’ın duruşması 21 Mayıs’a ertelendi. Savcı, Alphan hakkında 1.5 yıl ile 7.5 yıl arasında hapis cezası talep ediyor.

YetkinReport

Recent Posts

Fidan SDG’yi sert uyardı: Enayi değiliz. Ona göre tedbir alacağız.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye’de PKK bağlantılı SGD ve YPG’yi sert biçimde uyardı ve tutum…

11 saat ago

Türkiye’de Barışın Anahtarı: Silahsızlanma ve Topluma Kazandırma

  Türkiye’de barış sürecinin anahtar sorusu şudur: Silahlar sustuktan sonra, silahı elinde tutan insanı nasıl…

15 saat ago

Siyasette Kadın Kotası Gereksiz mi? Dünya, Türkiye ve CHP’de Durum

Siyaset, erkek-kadın rekabetinin en sert ama kapılarının en sıkı kapalı tutulduğu alanlardan biri. Erkek egemen…

16 saat ago

Komisyonda 3’üncü gün: şehit ailelerinden kısmi af önerisine

“Terörsüz Türkiye, ya da PKK’nın silah bırakarak siyasete katılması sürecinde kurulan TBMM Millî Dayanışma, Kardeşlik…

1 gün ago

Bahçeli, Erdoğan’a neden İmamoğlu konusu süratle kapanmalı dedi?

MHP lideri Devlet Bahçeli 11 Ağustos’ta yaptığı “Belediyeler başta olmak üzere” vurgusuyla “yayılan ve yoğunlaşan…

2 gün ago

CHP’de kesintisiz eylem dönemi: Özel ne yapıyor ne yapmaya çalışıyor?

Özgür Özel, CHP’yi sadece söylemleriyle değil eylemleriyle konuşturmaya başladı. 10 Ağustos’ta Tokat’ta 44’üncü mitingini yaptı;…

3 gün ago