Categories: Siyaset

Ankara’nın gündemi AB ziyareti, ABD yaptırımı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Komisyonu Başkanı von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Michel ile bir araya geldi. (Fotoğraf: Cumhurbaşkanlığı)

Bugün Ankara’daki en önemi gündem maddelerinden biri, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ziyaretiydi. 

Zirve başlarken sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Michel, “Ankara’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’la Türkiye-AB ilişkilerinin geleceği üzerine görüşmeye başlayacağız. Daha yapıcı bir gündem inşa edebilmek için gerilimin sürekli olarak azalması gerekli” dedi.

Ankara’a göre zirvenin gündeminde “iş birliğinin katılım perspektifi temelinde ve tesis edilmeye çalışılan olumlu gündem kapsamında geliştirilmesi için atılabilecek adımlar” var.

Gümrük Birliği anlaşmasının yenilenmesi ve Doğu Akdeniz anlaşmazlıkları da zirvenin muhtemel gündemlerindendi.

ABD’den yeni yaptırımlar

Türkiye, AB ile bozulan ilişkilerini yeniden rayına oturtmaya çalışıyorken, AB’ye “Türkiye’ye yaptırım uygulamama’ tavsiyesinde bulunan ABD’den yeni bir yaptırım tavsiyesi geldi.  Sputnik‘in iddiasına göre, ABD’nin Düşmanlarına Yaptırımlarla Karşı Koyma Yasası (CAATSA) kapsamında Türkiye Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) ve SBB Başkanı İsmail Demir’in de aralarında yer aldığı dört kurum yetkilisine yaptırım uygulandı.

Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 füzeleri nedeniyle genişletilen yaptırımlara İsmail Demir dışında dahil olan isimler şöyle: SSB Başkan Yardımcısı Faruk Yiğit, Hava Savunma ve Uzay Daire Başkanı Serhat Gençoğlu ve SSB Hava Savunma ve Uzay Daire Başkanlığı Grup Müdürü Mustafa Alper Deniz.

Bahçeli: AYM yeniden yapılandırılsın

Öte yandan,104 emekli amiralin Montrö Sözleşmesi’nin kaldırılması tartışmasıyla ilgili olarak yayınladığı bildirdi ile tetiklenen “darbe” ve “ifade özgürlüğü” tartışması da devam etti. 

Partisinin grup toplantısında konuşan MHP lideri Devlet Bahçeli “bal gibi darbe çağrısı” olarak tanımladığı bildiriyle ilgili olarak “Demokrasi düşmanlarına yeşil ışık yakan 104’lükler büyük bir suç işlemişlerdir, cezasız kalmayacaktır” dedi.

Bahçeli, HDP’nin kapatılması talebiyle yapılan başvuruyu usul gerekçesiyle geri çeviren Anayasa Mahkemesi’ni bir kez daha hedefe koydu ancak daha önce mahkemenin kapatılmasını isteyen MHP lideri, bu kez kapatılıp yeniden yapılandırılmasını istedi.

HDP’den darbe soruları

HDP Eş Başkanı Mithat Sancar, hükümetin “bildiriden darbe tehdidi üretmeye çalıştığını” söyledi. Sancar, “Eş genel başkanlarımızdan, belediye eş genel başkanlarımıza kadar binlerce arkadaşımızın haksız ve hukuksuz bir biçimde tutuklanmasının adı nedir? Halkımızın belediyelerini kayyımlarla gasp etmek, halkın iradesine darbe değil midir? Milyonlarca oy alan partimiz hakkında kapatma davası açtırmak, demokratik siyasete bir darbe girişimi değil midir? İstanbul Sözleşmesi’ni tek taraflı bir tasarrufla feshetmek, kadın kazanımlarına yönelik bir darbe değil midir?” diye sordu. 

Alphan’ın davası ertelendi

Bu arada, 2015 yılında Diyarbakır Nevruzunda çekilmiş bir fotoğrafı paylaştığı için “terör örgütü propagandası” iddiasıyla açılan davada ilk kez hakim karşısına çıkan gazeteci Melis Alphan’ın duruşması 21 Mayıs’a ertelendi. Savcı, Alphan hakkında 1.5 yıl ile 7.5 yıl arasında hapis cezası talep ediyor.

YetkinReport

Recent Posts

CHP Lideri Özel MHP Lideri Bahçeli’yi mecliste ziyaret etti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet…

7 saat ago

Namık Tan, Mehmet Uçum’a karşı: Gezi, Erdoğan’ın samimiyet sınavı

CHP lideri Özgür Özel’in 7 Mayıs’ta MHP lideri Devlet Bahçeli ile görüşeceğinin açıklanmasından birkaç saat…

9 saat ago

Boğaziçi Olayı, komplo teorileri ve milli paranoya

Hatırladığıma göre sene 1981. Boğaziçi Üniversitesi Siyasal Bilimler ve Uluslararası İlişkiler Bölümüne Amerika’da Michigan Üniversitesinden…

10 saat ago

Dünya Bankası tartışması: Gizli kapaklı fonlar yerine şeffaf para daha iyi

Geçenlerde açıklanan Dünya Bankası Grubu’nun üçüncü en büyük ülke programı, Türkiye’ye 5 yılda ilk etapta…

11 saat ago

Hamas Katar-Mısır ateşkes önerisini kabul etti

Hamas'ın Siyasi Lideri İsmail Haniye 6 Mayıs'ta yayınladığı açıklamayla Katar ve Mısır'ın arabuluculuğunda hazırlanan İsrail…

22 saat ago

Özel, Deniz Gezmişlerin anmasında: 6 Mayıs CHP için dönüm noktasıydı

CHP lideri Özgür Özel 6 Mayıs sabahı Ankara, Karşıyaka mezarlığında Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan ve…

1 gün ago