İtalya Başbakanı Mario Draghi’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında kullandığı “diktator” sıfatı, iki ülke arasında diplomatik gerilime yol açtı.
Avrupa Komisyonu Başkanı ‘Von der Leyen’in 6 Nisan’daki Ankara’yı ziyareti sırasında önce ayakta kalması, ardından Erdoğan’ın yanıa değil Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun karşısına oturmasıyla başlyan “kanepe krizi” hakkında yorum yapan Draghi, şöyle konuştu:
“Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın davranış şekline kesinlikle katılmıyorum, uygun olmadığını düşünüyorum. Komisyon Başkanı Von der Leyen’ın maruz kaldığı aşağılama beni çok üzdü. Fakat burada üzerinde durmamız gereken bir şey var: adını koyalım, bu “diktatör” diyebileceğimiz kişilere ihtiyacımız da var. Görüş, fikir, davranış ve toplum vizyonu açısından farklılıklarımızı dile getirmekte açık olmalıyız, ama ülkemizin çıkarları için iş birliğine de hazır olmalıyız. Doğru dengeyi bulmalıyız.”
Yabancı yayın organları ve ajanslar, Draghi’nin Erdoğan hakkındaki ifadeleri üzerine İtalya’nın Ankara Büyükelçisi Massimo Gaiani’yi Dışişleri Bakanlığı‘na çağırdı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada “Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Sayın Faruk Kaymakcı tarafından İtalyan Büyükelçi’ye, göreve atamayla gelmiş İtalya Başbakanının, Avrupa’da en yüksek halk oyu desteğiyle seçilmiş bir lider olan Sayın Cumhurbaşkanımıza yönelik sözlerini kuvvetle kınadığımız, Türkiye-İtalya dostluğu ve müttefikliğiyle bağdaştıramadığımız bu hadsiz ve çirkin ifadelerin derhal geri alınmasını beklediğimiz vurgulanmıştır” dendi.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da. “Draghi’nin Cumhurbaşkanımız hakkındaki çirkin ve hadsiz ifadelerini kuvvetle kınıyor, kendisine iade ediyoruz” dedi.
Doktorlar uyardı: 15 güne yatak kalmayabilir
Günün bir diğer önemli gelişmesi ise her gün rekor seviyelere ulaşmaya başlayan koronavirüs vakaları üzerine ülkenin büyük şehirlerindeki tabip odalarının yaptıığı “Sağlık sistemimiz bu yükü kaldıramayacak” uyarısı oldu.
Cumhuriyet gazetesinden Sibel Bahçetepe’nin haberine göre, İstanbul, İzmir, Bursa, Ankara, Adana ve Samsun tabip odası başkanları, daha sıkı önlemlerin hızla alınmasını istedi.
Habere göre, İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip,” Hastanelerde servislerin çoğu Covid-19 servisine dönüştürülüyor, bu durum diğer hastalar için ciddi sorunlar yaratmakta. Artık salgın yönetilmiyor ve hiçbir tedbir alınmıyor. Bu, tükenen sağlık çalışanlarını daha da tüketiyor. Ramazan’ı beklemeden acil önlemler alınmalı, aşılama hızlandırılmalıdır” dedi. Adana Tabip Odabı Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş de “Önümüzdeki bir hafta 15 gün içinde belki değil yatak sedye bulamayacak seviyeye geleceğiz” uyarısını yaptı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise en geç haziran ayının sonuna kadar 40 yaş üstü herkesin aşılanmasını tamamlanmasını hedeflediklerini açıkladı. Koca, “İkinci hedefimiz ise şu: Temmuza kadar 20 yaş üstünü aşılamak” dedi.
Akşener’den emekli amiraller açıklaması
Öte yandan, 104 emekli amiralin Montrö anlaşması ile ilgili olarak yayınladıkları ortak bildiri ile ilgil tartışma da devam etti.
Fox TV’de İsmail Küçükkaya’nın sunduğu Çalar Saat programında konuşan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, bu tartışmadan iktidarın siyasi çıkar sağladığının altını çizdi ancak bildirinin içeriğine de bir kez daha karşı çıktı.
Akşener, “Tayyip Erdoğan’ı ordu eliyle, emeklisi, muvazzafı veya silahlı bürokrasi eliyle göndermeye yönelik bir tutumun karşısında çok net yer alırım. Birincisi bu. Bu zihniyetle mücadele elbette siyasetçinin işidir, demokrasiyle, sandıkla. … Gündem değiştireceğim diye bu insanları uzun uzun gözaltında tutmak, başka bir eyleme geçmek de yanlış olur. Bu konuda sayın Erdoğan dikkatli olmalı. Emekli amirallerin darbe yapacak hali yok” diye konuştu.