Siyaset

Mısır ile sıcak görüşmenin ardından Libya heyeti Ankara’da

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Cumartesi günü Mısırlı mevkidaşı ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. (Fotoğraf: Twitter / Mevlüt Çavuşoğlu)

Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkileri normalleştirme çabaları geçtiğimiz hafta sonu dışişleri bakanları seviyesine yükselirken, Mısırlı bakan Semih Şükri, Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptığı görüşmeyi yorumladı.

Mısırlı Bakan, “Mısır, her iki tarafın da faydasına olacak bir diyalog ve çıkarlara zarar verilmeden uluslararası hukuk kurallarına uygun ilişkiler kurulmasında istekli” dedi. 

Ülkesindeki bir televizyon kanalına konuşan Şükri, 10 Nisan’daki görüşmenin “Türkiye’nin Mısır’ın önemiyle alakalı yaptığı açıklamalar ve verdiği sinyaller üzerine gerçekleştiğini” söyledi. 

İki bakan, görüşmede ramazan ayı ile ilgili olarak iyi dileklerini birbirine iletmişti. 

Görüşme, Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe’nin 14 bakanı ile birlikte bugün Ankara’ya gerçekleştirdiği ziyaret öncesinde geldi. Türkiye ve Mısır, Libya’daki uzlaşma öncesinde iki farklı tarafa destek veren bir tutum içindeydi. 

Çoklu temaslar kapsamında Libya’daki Türk şirketlerinin durumunun da ele alınması bekleniyor.

Ya tam kapanma, ya daha geniş sokak yasağı

Yarın koronavirüs salgınına karşı alınacak yeni önlemlerin kararlaştırılması beklenen kabine toplantısı öncesinde büyük bir merak söz konusu. 

Reuters’ın toplantı öncesi bir yetkiliye dayandırarak yaptığı haberde “Halihazırda iki seçenek üzerinde durulduğu söylendi. Habere göre ya tam kapanma uygulanacak ya da sokak kısıtlaması genişletilecek. Kabine toplantısında bugünkü Bilim Kurulu toplantısının ışık tutması bekleniyor. 

İşsizlik yüzde 13,4

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) bugün açıkladığı verilere göre şubat döneminde işsizlik oranı 0,7 puanlık artışla yüzde 13,4’e çıktı. Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2021 yılı şubat ayında bir önceki aya göre 250 bin kişi artarak 4 milyon 236 bin kişi oldu.

Dünya gazetesinin haberine göre cari açık da şubat ayında 2,61 milyar dolara yükseldi. Böylece yıllık cari işlemler açığı 37,8 milyar dolara ulaştı.

Kanal İstanbul şirketlerine garanti iddiası

Bu arada, gazeteci Çiğdem Toker, Sözcü gazetesindeki köşesinde Kanal İstanbul projesiyle ilgili olarak Ulaştırma Bakanlığı’Nın “Yap işlet devret (YİD) ile yap kirala devret (YKD) ve bu iki modelin ortak kullanımıyla oluşturulacak karma yapıları” projeye uygun bulduğunu yazdı. Toker, yazısında kanal geçişleriyle ilgili olarak aday şirketlere üç farklı alanda garanti verileceğini yazdı. Toker’e göre bu alanlar fener ve kurtarma ücretleri, kılavuz hizmet ücretleri ve römork hizmet ücretleri. 

YetkinReport

Recent Posts

Hamas Katar-Mısır ateşkes önerisini kabul etti

Hamas'ın Siyasi Lideri İsmail Haniye 6 Mayıs'ta yayınladığı açıklamayla Katar ve Mısır'ın arabuluculuğunda hazırlanan İsrail…

3 saat ago

Özel, Deniz Gezmişlerin anmasında: 6 Mayıs CHP için dönüm noktasıydı

CHP lideri Özgür Özel 6 Mayıs sabahı Ankara, Karşıyaka mezarlığında Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan ve…

12 saat ago

İliç Maden Kazası Komisyonu Erzincan’da inceleme yapacak

Erzincan’ın İliç ilçesinde bulunan Çöpler Altın Madeninde 13 Şubat'ta 9 işçinin toprak altında kaldığı siyanürlü…

12 saat ago

Gerçek sorunları çözmek yerine sözde “sivil” anayasa dayatması

TRT Haber’in “Yeni anayasa sürecinde 3 yöntem” başlıklı haberine göre TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un siyasi…

16 saat ago

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli: eğitim ideolojinin tatmin alanı değildir

Millî eğitim sitemimiz yıllardır devasa sorunlarla boğuşuyor. Bir yandan hızla artan nüfus, bir yandan inanılmaz…

16 saat ago

Söyleten sensin: Sinan Ateş cinayeti örtbas edilebilir mi?

Sinan Ateş cinayetine dair iddianamenin tamamlandığı haberleri 29 Nisan’da haber sitelerine düştü. 16 ayda hazırlanan…

1 gün ago