Ülke salgına karşı alınacak yeni önlemlerin kararlaştırılacağı Bakanlar Kurulu toplantısına odaklanmışken, iç ve dış siyaset de hareketli bir günü geride bıraktı.
Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, Rusya’nın Türkiye’yle havayolu ulaşımını kısıtlama kararının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ukrayna’ya verdiği destekle bir ilgisi olmadığını, kararın ülkede artana vaka sayıları nedeniyle açıklandığını söyledi.
Sputnik’in haberine göre Peskov, Bu durum, tamamen epidemiyolojik bir nitelik taşıyor. Karar, Türkiye’deki vakaların oldukça keskin bir artmasıyla ilişkili” dedi.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da birlik komutanlarıyla yaptığı video görüşmede “Rusya ve Ukrayna arasındaki gerginliğin bir an önce bitmesinden yanayız” ifadesini kullandı. Akar, “Kırım’ın işgalini tanımadığımızı söyledik. Oradaki Kırım Tatarlarının mevcudiyeti ile geleceği ile yakından ilgilendiğimizi söyledik. Biz her zaman söylediğimiz gibi, uluslararası hukuk çerçevesinde, toprak bütünlüğüne saygılı bir şekilde, barışçıl yollarla, Rusya ve Ukrayna arasındaki gerginliğin bir an önce bitmesinden yanayız” dedi.
Öte yandan, Moskova, Karadeniz’e savaş gemileri yollayan Washington’u uyardı.
Rus Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, ABD’yi, “herhangi bir olay çıkması riski çok yüksek olduğu” gerekçesiyle Rusya ve Kırım’dan uzak durmaya davet etti.
Günün bir diğer gelişmesi, tutuklu gazeteci-yazar Ahmet Altan ve Murat Aksoy ile ilgiliydi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, iki başvuruda da hak ihlali olduğuna hükmetti.
Mahkeme, Altan’ın, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile güvence altına alınmış, “emniyet ve güvenlik”, “adil yargılanma” ve “ifade özgürlüğü” haklarının ihlal edildiğine hükmdederek Altan’a 16 bin avro tazminat ödemesine karar verdi.
Türkiye’nin Aksoy’un tutukluluğunun özgürlük ve güvenlik hakkı ile ifade özgürlüğünü ihlal ettiğine karar veren mahkeme, ülkeyi 11 bin 500 avro tazminata mahkum etti.
Muhalefet partilerinin liderlerinin mecliste yaptıkları haftalık grup toplantılarına Merkez Bankası’nın Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak döneminde liranın değerini korumak gerekçesiyle yaptığı ve 128 milyar doları bulduğu ileri sürülen satış damgasını vurdu.
Çeşitli illerde bu konuyla ilgili bir kampanya başlatan CHP’nin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Erdoğan’a hitaben “Eğer hesabını veremiyorsan sandığı getir kardeşim, korkma, namusunla git bari” dedi.
HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da partisinin milletvekillerine seslenirken “HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Merkez Bankası’nın yedek anahtarı kimdiyse paralar ondadır” dedi.
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin meclis grup toplantısının yarın yapılacağını twitter hesabından duyurdu.
Kos’un ziyareti hem hükümetin AB ile yakınlaşma beyan ve girişimleri, hem de geçtiğimiz günlerde Türk…
Son haftalarda Türkiye, enerji alanında biri yenilenebilir, diğerleri petrol ve doğal gaz başlıklarında olmak…
TBMM, PKK lideri Abdullah Öcalan’a “umut hakkı” tanırsa bu uygulama Selahattin Demirtaş, Osman Kavala ve…
Kıbrıs meselesi onlarca yıldır aynı diplomatik kalıplarla konuşuluyor: Federasyon, iki toplumlu eşit siyasi temsil, kapsamlı…
TBMM’de Çocuk Hakları Alt Komisyonu’nun hazırladığı, sosyal medyanın 15 yaş altındakilere yasaklanması ve 18…
Bir yandan Türkiye dahil bölge ülkelerinin ABD’yi İran’a saldırmaktan vazgeçirme girişimleri devam ederken Tahran pozisyon…