Siyaset

Gri pasaport skandalı tanıklarla, belgelerle büyüyor

Hizmet pasaportlarının yurtdışına insan kaçırmak için kullanıldığı ortaya çıktı.

Malatya’da ortaya çıkan gri pasaport skandalı başka illere de sıçrarken Almanya, insan kaçakçılığında adı geçen Ersin Kilit isimli şahıs hakkında soruşturma başlattı. Olayın detayları, ülkede pek çok belediyeye yayılan bir insan kaçakçılığı ağına işaret ediyor.

Yeşilyurt Belediyesi’nin organizasyonu ile “gri pasaport” olarak da bilinen hizmet pasaportlarıı kullanan 43 kişinin Almanya’ya “çevre eğiti” gerekçesiyle gittiği ortaya çıkmış, ancak bu şahısların dönmediği ortaya çıkmış, bunun üzerine İçişleri Bakanlığı, yerel yönetimlerin gri pasaport yetkisini elinden almıştı.

Vaka derinleştikçe gri pasaport uygulamasının bir tür insan kaçakçılığı şebekesince kullanıldığı iddiası ortaya atıldı.

Başka illerden belgeler

Habertürk yazarı Sevilay Yılman, elindeki belgelere dayandırdığı haberinde Tokat’ın Erbaa, Van’ın Tuşba, Elazığ’ın Arıca ve Üçocak ve Bursa’nın Yıldırım belediyelerinde “yüzlerce insanın” benzer yöntemler kullanarak vize gerektirmeyen gri pasaportla Avrupa’ya gittiğini öne sürdü.

Yılman’ın haberinini bir bölümü şöyle:
“Kaynaklarım, ‘Çevreye duyarlı bireyler yetiştirmek’ başlığı adı altında hayata geçirilen bu skandal organizasyonun boyutlarının sanılandan ya da bilinenden çok daha fazla olduğunu ve bu yolla da bugüne kadar 1000’in üzerinde insanın yurt dışına çıkarıldığını öne sürüyor. Bir yetkili, ‘İçişleri Bakanlığı soruşturmayı sürdürürken, kazdıkça olayın vahametini görüyor ve incelemeyi derinleştirecek’ diyor.”

Gaziantep belediyesi reddetti

Öte yandan, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, sosyal medya çıkan iddialar üzerine bir açıklama yaptı. Belediye, geçtiğimiz yıl salgın nedeniyle zaten tüm yurtdışı seyahatlerinin iptal edildiğini, daha önceki yıllarda da görevli olarak yurtdışına gidip dönmeyen kimse olmadığını söyledi.

Kaçanlar anlattı: Pazarlıkla 6 bin avro

Artı Gerçek’ten Remzi Budancır, Almanya’dan dönmeyen iki kişinin ifadelerini aktardı. Habere göre kendisinin 6 bin avro verdiğini anlatan bir genç, “Otobüsle 2020 yılının ilk aylarında Bingöl’den yola çıktık. Bizimle birlikte bizi götüren kişiler de vardı. Bize çıkarılan gri pasaportları dağıttılar. Yolculuğumuz otobüsle Bingöl’den Erzurum üzeri Karadeniz, oradan da İstanbul’dan devam etti. Türkiye’den çıkışımız gezi halinde bir hafta sürdü. Bu süre zarfında hiçbir sorun yaşamadık” dedi.

Olayın bizzat tanığı olan genç, habere göre ““Bize HES kodları alınmıştı. Covid testlerini ise 500 TL’ye yaptırdık. Onlar da bizdeydi. Türkiye’den çıkarken sınırda bir polis çok soru sordu bana. Nereye gidiyorsunuz, neden gidiyorsunuz gibi. Tabii bize ne söyleyeceğimiz ezberletilmişti. İşte ‘Almanya’ya Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek Projesi kapsamında gidiyoruz. 10 gün eğitim göreceğiz. Gideceğimiz şirket Mega Kilit. Sahibi Ersin Kilit…’ gibi cevaplar verdim” diye konuştu. Tanık, Macaristan’da sınır görevlilerine rüşvet verdiklerini de söyledi.

Artı Gerçek’e konuşan ikinci kişi de çeşitli illerden kendilerine katılanlar olduğunu anlattı.

Almanya soruşturma başlattı

Skandalın Ordu’ya da sıçradığını yazan Sözcü gazetesi ise, Ersin Kilit isimli şahıs ve ona ait Almanya merkezli Mega Kilit şirketi hakkında Hannover Savcılığı’nın soruşturma başlattığını yazdı. Ali Gülen imzalı habere göre Aşağı Saksonya ve Bavyera eyaletlerinde de konu meclis gündemine taşındı.  

Muhalefet açıklama istedi

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, geçtiğmiz hafta partisinin grup toplantısında koruyla ilgili olarak “Sayın Erdoğan’ın kadroları, Sayın Erdoğan’ın yönettiği Türkiye’den, ardına bakmadan kaçıyor. Zamanında Sovyetler’den kaçan devlet görevlileri gibi… İşte size, Sayın Erdoğan’ın Türkiye’yi düşürdüğü durum“ demişti.

CHP Bursa Milletvekili ve TBMM İçişleri Komisyonu Üyesi Erkan Aydın, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan yurtdışına personel gönderen belediyeler ve belediye personeli gibi gösterilerek yurtdışına kaçırılan kişi sayısını açıklamasını istedi.
HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan da konunun Van-Tuşba boyutuyla ilgili detaylı bir soru önergesi sundu.

YetkinReport

Recent Posts

Söyleten sensin: Sinan Ateş cinayeti örtbas edilebilir mi?

Sinan Ateş cinayetine dair iddianamenin tamamlandığı haberleri 29 Nisan’da haber sitelerine düştü. 16 ayda hazırlanan…

10 saat ago

Erdoğan: “İsrail kararında amacımız Netanyahu’yu ateşkese zorlamak”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Yönetim Kurulu ile yaptığı toplantıda…

2 gün ago

CHP yeni müfredatı reddetti: “STK müdahalesine alan açıyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, CHP Grup Başkanvekili Murat Emir ve…

2 gün ago

Erdoğan’dan da Özel’den de siyasette yumuşama mesajları

Cumhurbaşkanı ve AK Parti lideri Tayyip Erdoğan ile CHP lideri Özgür Özel’den 2 Mayıs’taki görüşmeleri…

2 gün ago

Yalnızca faiz ve vergi artışları ile enflasyon düşer mi?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 3 Mayıs 2024’te Nisan tüketici enflasyonu değerlerini açıkladı. Aylık enflasyon Merkez…

2 gün ago

Türkiye ticareti keserken İsrail’e karşı dönen uluslararası hava

Türkiye son birkaç gün içinde İsrail’in Gazze’de sayısı altı ayda 35 binden fazla Filistinlinin hayatını…

2 gün ago