Ekonomi

“Merkez Bankası döviz yönetimini Hazine’ye niçin bıraktı?”

Hazine ve Maliye Bakanı Elvan, muhalefetin “128 milyar dolar nerede?” kampanyası üzerine yaptığı açıklamada harcamaların Hazine ve Merkez Bankası arasındaki protokole göre yapıldığını söyleyince, iktisatçı Eğilmez, Merkez’in döviz yönetimini niçin ve nasıl Hazine’ye devrettiğini sordu. TCMB Başkanı Kavcıoğlu (solda) ve Bakan Elvan ve Bakan Yardımcısı Şakir Gül (sağda), G20 Hazine, Maliye Bakanları, MB Başkanları video toplantısında görülüyor. (Foto: Twitter/TCMB)

Önceki Hazine Müsteşarlarından, iktisatçı Mahfi Eğilmez, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın bugün, 19 Nisan’daki açıklaması üzerine akşam saatlerinde yazdığı yazıda, asıl sorunun “TCMB’nin döviz yönetimi konusundaki görevini Hazine’ye niçin ve nasıl bıraktığı” olduğunu söyledi. Eğilmez, Elvan’a ülkelerin en zor zamanlar için elinde tuttuğu Merkez Bankası rezervlerinin, gerçekten bu zor zamanlar dışında kullanılıp kullanılmadığını da sorusunu da yöneltti.
Merkez bankası verilerine dayanarak Merkez Bankası rezervlerinin Nisan 2021 itibarıyla 60,6 milyar dolar ekside olduğunu da söyleyen Eğilmez, rezervlerin “faizi indirerek enflasyonu düşürme teorisi uğruna” kullanıldığını öne sürdü. Eğilmez, üstelik “hedeflenenin tam tersine riskler de kurlar da faizler de yükselmiş bulunuyor” dedi.
Mahfi Eğilmez’in ayrıntılı ama kolay dille yazılmış yazısını bu bağlantıya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Elvan ne demişti?

Muhalefet, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın Hazine ve Maliye bakanlığı döneminde ABD dolarını belli düzeyde tutmak için harcanan kamu kaynaklarını “128 milyar dolar nerede?” kampanyası üzerine gündeme taşımıştı. Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun açıklaması kamuoyunca tatmin edici bulunmayınca Elvan da bir açıklama yapmıştı.
Elvan NTV’deki harcamaların Hazine ve Merkez Bankası arasındaki bir protokole dayanarak yapıldığını söylemiş, ama Merkez Bankasının neden kendi yetkisini Hazine’ye devrettiğini söylememişti. Elvan, harcamaların birbirini tanımayan piyasa oyuncuları arasında yapıldığını söylemiş, dolayısıyla muhalefet partilerinin kimlere, kaç liradan döviz satıldığı sorusu yanıtsız kalmıştı.

YetkinReport

Recent Posts

Söyleten sensin: Sinan Ateş cinayeti örtbas edilebilir mi?

Sinan Ateş cinayetine dair iddianamenin tamamlandığı haberleri 29 Nisan’da haber sitelerine düştü. 16 ayda hazırlanan…

4 saat ago

Erdoğan: “İsrail kararında amacımız Netanyahu’yu ateşkese zorlamak”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Yönetim Kurulu ile yaptığı toplantıda…

1 gün ago

CHP yeni müfredatı reddetti: “STK müdahalesine alan açıyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, CHP Grup Başkanvekili Murat Emir ve…

2 gün ago

Erdoğan’dan da Özel’den de siyasette yumuşama mesajları

Cumhurbaşkanı ve AK Parti lideri Tayyip Erdoğan ile CHP lideri Özgür Özel’den 2 Mayıs’taki görüşmeleri…

2 gün ago

Yalnızca faiz ve vergi artışları ile enflasyon düşer mi?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 3 Mayıs 2024’te Nisan tüketici enflasyonu değerlerini açıkladı. Aylık enflasyon Merkez…

2 gün ago

Türkiye ticareti keserken İsrail’e karşı dönen uluslararası hava

Türkiye son birkaç gün içinde İsrail’in Gazze’de sayısı altı ayda 35 binden fazla Filistinlinin hayatını…

2 gün ago