Yetkin Report - Murat Yetkin

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

“Merkez Bankası döviz yönetimini Hazine’ye niçin bıraktı?”

Yazar: YetkinReport / 19 Nisan 2021, Pazartesi / Oda: Ekonomi
Hazine ve Maliye Bakanı Elvan, muhalefetin “128 milyar dolar nerede?” kampanyası üzerine yaptığı açıklamada harcamaların Hazine ve Merkez Bankası arasındaki protokole göre yapıldığını söyleyince, iktisatçı Eğilmez, Merkez’in döviz yönetimini niçin ve nasıl Hazine’ye devrettiğini sordu. TCMB Başkanı Kavcıoğlu (solda) ve Bakan Elvan ve Bakan Yardımcısı Şakir Gül (sağda), G20 Hazine, Maliye Bakanları, MB Başkanları video toplantısında görülüyor. (Foto: Twitter/TCMB)

Önceki Hazine Müsteşarlarından, iktisatçı Mahfi Eğilmez, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın bugün, 19 Nisan’daki açıklaması üzerine akşam saatlerinde yazdığı yazıda, asıl sorunun “TCMB’nin döviz yönetimi konusundaki görevini Hazine’ye niçin ve nasıl bıraktığı” olduğunu söyledi. Eğilmez, Elvan’a ülkelerin en zor zamanlar için elinde tuttuğu Merkez Bankası rezervlerinin, gerçekten bu zor zamanlar dışında kullanılıp kullanılmadığını da sorusunu da yöneltti.
Merkez bankası verilerine dayanarak Merkez Bankası rezervlerinin Nisan 2021 itibarıyla 60,6 milyar dolar ekside olduğunu da söyleyen Eğilmez, rezervlerin “faizi indirerek enflasyonu düşürme teorisi uğruna” kullanıldığını öne sürdü. Eğilmez, üstelik “hedeflenenin tam tersine riskler de kurlar da faizler de yükselmiş bulunuyor” dedi.
Mahfi Eğilmez’in ayrıntılı ama kolay dille yazılmış yazısını bu bağlantıya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Elvan ne demişti?

Muhalefet, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın Hazine ve Maliye bakanlığı döneminde ABD dolarını belli düzeyde tutmak için harcanan kamu kaynaklarını “128 milyar dolar nerede?” kampanyası üzerine gündeme taşımıştı. Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun açıklaması kamuoyunca tatmin edici bulunmayınca Elvan da bir açıklama yapmıştı.
Elvan NTV’deki harcamaların Hazine ve Merkez Bankası arasındaki bir protokole dayanarak yapıldığını söylemiş, ama Merkez Bankasının neden kendi yetkisini Hazine’ye devrettiğini söylememişti. Elvan, harcamaların birbirini tanımayan piyasa oyuncuları arasında yapıldığını söylemiş, dolayısıyla muhalefet partilerinin kimlere, kaç liradan döviz satıldığı sorusu yanıtsız kalmıştı.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: 128 milyar, Berat Albayrak, dolar, döviz, faiz, Hazine, Lütfi Elvan, Mahfi Eğilmez, Merkez Bankası, rezervler, YetkinReport

OKUMAYA DEVAM EDİN

Kuzuların sessizliği: Ağbal dört ay dayandı. Ya Kavcıoğlu?
Cari açık da döviz rezervi de artıyor, krediler ulaşılmaz, halk icralık
Kamu Bankaları Rusya’nın Mir sisteminden çekiliyor
  • Erdoğan, Özel’in “Gürlek Seni Dinliyor” İhbarını Duymazdan Gelebilir mi?11 Mayıs 2026
  • Kıbrıs’ta Anayasal Boşluk: Çözümsüzlük Sadece Türkleri mi Vurdu?10 Mayıs 2026
  • “Seks, Yalanlar ve Video” ve CHP’ye Olanların Tek Cümlede Özeti9 Mayıs 2026
  • Tarımın Ve Akışların Yeni Jeopolitiği: Biz Neresindeyiz?9 Mayıs 2026
  • CHP’ye Çin İşkencesi: Afyon’da İlticacı, Uşak ve Antalya’da İtirafçılar8 Mayıs 2026
  • Türkiye’nin kıtalararası balistik füze ilanı ne anlama geliyor?7 Mayıs 2026
  • Veri Merkezleri ve Enerji: Yeni Jeopolitiğin Kalbi7 Mayıs 2026
  • Bahçeli’nin “Öcalan Barış Süreci Koordinatörü olsun” önerisinin perde arkası5 Mayıs 2026
  • Türkiye-AB geriliminde Temmuz eşiği. Erdoğan aslında ne dedi, ne yapmalı?5 Mayıs 2026
  • ABD-Çin Pazarlığı: Beklentiler Büyük Ama Dağ Fare Doğurabilir5 Mayıs 2026
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP