Siyaset

Türkiye ve dünyadan İsrail’e Doğu Kudüs tepkisi

İsrail polisi, Mescid-i Aksa önünde. (Fotoğraf: Twitter)

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Sözcüsü Stephane Dujarric aracılığıyla yaptığı açıklamada, İsrail’e uluslararası insani hukuk ve insan hakları hukuku doğrultusunda yıkım ve tahliyeleri durdurması çağrısı yaparken, BM Güvenlik Konseyi’nin Doğu Kudüs’te artan şiddet olayları üzerine bugün acil olarak toplanma kararı aldığı bildirildi.

İşgal altındaki Doğu Kudüs’te devam eden şiddet olayları ve Filistinli ailelerin Şeyh Cerrah ve Silvan mahallelerindeki olası tahliyelerinden derin endişe duyduğunu söyleyen Guterres, İsrail-Filistin sorununun, ilgili BM kararları, uluslararası hukuk ve ikili anlaşmalar doğrultusunda çözülmesi çağrısında bulundu.

Şeyh Cerrah bölgesindeki 30 Filistinli ailenin evlerinin tahliye edilerek buraları Yahudi yerleşimcilerin ikametine açma planları üzerine 7 Mayıs’ta başlayan gerginlik ve çatışmalar dün de sürdü. Haberlere göre, dün gece en az 14 Filistinli yaralandı. Böylece İsrail polisinin Mescid’i Aksa’yı da bastığı 7 Mayıstan bu yana yaralananların sayısı 300’ü aştı. 

ABD ve Arap Birliği tepkisi

 ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan İsrailli mevkidaşı ile yaptığı telefon görüşmesinde ABD’nin endişelerini iletti. Telefon, ABD’de bazı Demokrat vekillerin tepkisi üzerine geldi.

Arap Birliği de bugün acil olarak bu konuyu görüşecek. 

Siyasilerden açıklamalar

Filistin konusu meclisteki tüm partilerin tepki gösterdiği ender olaylardan biri oldu. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “İslam ülkeleri başta olmak üzere tüm dünyayı İsrail’in Mescid-i Aksa’ya, Kudüs’e ve Filistinlilerin evlerine yönelik saldırılarına karşı etkili şekilde harekete geçmeye davet ediyorum” dedi.

Erdoğan, İsrail devletinin saldırılarına sessiz kalarak veya kayda değer tavır ortaya koymayarak, dolaylı şekilde destek veren herkes orada yaşanan zulme ortaktır” ifadesini kullandı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroılu da yine Twitter üzerinden “İsrail polisinin Mescid-i Aksa cemaatine yaptığı saldırıları şiddetle kınıyorum. Filistinli kardeşlerimizle dualarımız aynı, yüreklerimiz birdir” dedi.

MHP lideri Devlet Bahçeli, “İsrail terör devletidir, şiddeti politik enstrüman olarak kullanmaktadır. Diğer yanda Batı Şeria’da sürekli kamçılanan Yahudi yerleşimci terörü mazlumları evinden barkından çıkarmaktadır. Kudüs yaslıdır, Gazze hüzünlüdür, Batı Şeria gariptir, Filistin iki ateş arasındadır” açıklamasını yaptı.

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tülay Hatimoğulları, Mescid-i Aksa’ya dönük saldırıya ilişkin yazılı açıklamasında srail hem insanlığa hem de uluslararası hukuka aykırı bir şekilde bu topraklara yerleşimcileri yerleştirerek Filistin topraklarını işgal ediyor” dedi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de “Mübarek Ramazan ayında Mescid-i Aksa’da ibadet eden Filistinli kardeşlerimize, İsrail polisinin gerçekleştirdiği saldırıları şiddetle kınıyorum. Bu insanlık dışı olay karşısında Filistinli kardeşlerimizin yanındayız” ifadesini kullandı. 

YetkinReport

Recent Posts

Türkiye, İsrail’e karşı soykırım davasına müdahil oldu

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye’nin Güney Afrika Cumhuriyet, tarafından İsrail’in Gazze’de soykırım suçu işlediği iddiasıyla…

13 saat ago

Exxon ile LNG anlaşması: Beyaz Saray, Külliye ve Katar ilişkileri

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar 28 Nisan’da İngiliz Financial Times gazetesine ABD enerji devi Exxon Mobil…

22 saat ago

1 Mayıs ve Erdoğan’ın Taksim öfkesi

1 Mayıs’ta sadece Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın izin verdiği yerler emekçilerin, emeklilerin, sesini duyurmak isteyenlerin Emek…

23 saat ago

AK Parti-CHP temsil asimetrisi ve Erdoğan-Özel görüşmesinde Anayasa

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel…

2 gün ago

Erdoğan, Özel’le buluşmadan Bahçeli’ye danıştı; perde arkası hareketli

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 29 Nisan’da MHP lideri Devlet Bahçeli’yi evinde ziyaret edeceği basına duyurulmamıştı ama…

2 gün ago

Ankara ambleminin değişmesi gündemde

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı, resmi şehir ambleminin değiştirilmesi konusunda girişimde bulunacağını açıkladı. ABB’nin X hesabından…

3 gün ago