Ekonomi

Erdoğan ‘normalleşme’ için esnafa destek paketi açıkladı

Erdoğan, yeni önlemleri bugünkü kabine toplantısının ardından açıkladı. (Fotoğraf: Cumhurbaşkanlığı)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün yapılan kabine toplantısının ardından 1 Haziran’dan itibaren başlayacak “normalleşme” süreci öncesinde esnafa verilecek destekleri açıkladı.

Erdoğan, 1. grup diye tanımladığı 235 bin işletmeye bir defaya mahsus 5 bin TL destek hibesi verileceğini söyledi.

Bu grupta kahve kıraathane pastane, internet kafe, çay bahçesi gibi işletmeler var.

1 milyon 150 bin işletmeyi kapsayan 2. gruba ise yine bir defaya mahsus olmak üzere 3 bin TL verilecek.

Bu grupta bakım onarım, tamirat, hırdavatçılar, müzisyenler, oto yıkamacılar, oyuncakçılar, kozmetik, bakırcılar, ayakkabıcılar, konfeksiyonlar, berberler otobüsçüler, pazarcılar ve lokantalar var.

Böylelikle toplamda 1 milyon 385 bin kadar esnafa 4 milyar 602 milyon liralık bir kaynağı hükümet karşılıksız verecek.

Esnafa nefes kredisi adı altında kredi kolaylığı da sağlanayacağını söyleyen Erdoğan, bunun detaylarının Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanacağını söyledi.

Çiftçiye kuraklık desteği

Bazı ürünlerle ilgili devlet alım fiyatlarını da açıklayan Erdoğan, çiftçilere seslenerek “Bugün çiftçilerimize de müjdemiz var. 180 bin ton patates ve kuru soğanı üreticiden alarak ihtiyaç sahibi ailelere dağıttık. Ellerinde bulunan çeltiğin 15 bin tonu da toprak mahsuslarına verdik. Bu yıl kuraklık yüzünden bazı ürünlerin rekoltelerinde azalma olacağı bellidir. Kuraklıktan zarar gördüğü belirlenen çiftçilerimizin ziraate ve tarım kooperatiflerine olan borçları ertelenecektir” dedi.

Salgının “büyük ölçüde kontrol altına alındığını” söyleyen Erdoğan,  “Kademeli normalleşme takviminin ikinci etabını görüştük, önümüzdeki günlerde gelişmelere göre bu konudaki uygulama esaslarını paylaşacağız. Bundan sonra eskisi kadar kapsamlı ve kısıtlayıcı tedbirlere ihtiyaç olmayacağını ümit ediyoruz” dedi.

1 Haziran’a kadar sokağa çıkma kısıntıları devam edecek.

YetkinReport

Recent Posts

Mansur Yavaş CHP’den istifa etti: bardağı taşıran bugünkü rest

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, bugün parti sözcüsünün yaptığı açıklama üzerine CHP'den istifa etti;…

3 saat ago

Erdoğan-Trump baş başa görüşmesi olmadı ama İran yaptırımları devrede

Erdoğan-Trump baş başa görüşmesi olmadı ama Trump yine de Erdoğan’ın gönlünü almak için bir jest…

5 saat ago

MİT Başkanı Kalın’ın Afganistan-Pakistan trafiği ne anlatıyor?

MİT Başkanı Kalın'ın Afganistan ve Pakistan temasları Katar ile eşgüdüm içinde bölgesel gerilimin düşürülmesini hedefliyor.

8 saat ago

Borsa skandalı: o yatla yurt dışına kayıt dışı para da çıkarıldı mı?

Borsa skandalında sorular artıyor. Pusula ve diğer fonların banka havalesi dışında yurt dışına kayıt dışı…

1 gün ago

Kim bu 12 kişi? Borsa zararını halk değil, vurguncular ödemeli

Patlayan fonlara TEFAS öncesi girip fiyat şişirip fahiş kârlarla çıkarak borsa skandalını tetikleyen isimler de…

2 gün ago

Terörsüz Türkiye Sürecinin Eksik Ayağı: Demokratikleşme

MetroPOLL anketine göre, halkın çoğunluğu Terörsüz Türkiye sürecinde demokratikleşme ayağının eksik kaldığı kanısında.

2 gün ago