Ekonomi

Acemoğlu uyarıyor: ekonomik kriz derinleşebilir

Dünyaca tanınan iktisatçı Daron Acemoğlu, Türkiye’deki ekonomik krizin derinleşmesinden korktuğunu, “Başkan emirleriyle” para politikası yürütülemeyeceğini söylüyor. (Foto:Twitter/Acemoğlu)

Uluslararası planda etkili iktisatçı Daron Acemoğlu, mevcut politikaların devamı halinde Türkiye’deki ekonomik krizin derinleşmesinden “korktuğunu söyledi. T24’te Murat Sabuncu’nun sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Acemoğlu, Türkiye’deki bankaların durumunun görünenden de kötü olduğunu, para politikasının “Başkandan emirlerle” yürütülemeyeceğini” söyledi.
Acemoğlu şu saptamalarda bulundu:
. “5 senedir bilançosunda çok büyük problemi olan AVM dükkanları, inşaat şirketleri ne kadar daha ayakta kalabilecekler? Bunların bankalar üzerine etkileri neler olacak? Rezervlerimiz bu kadar azalmışken, daha ne kadar kuru, faiz politikasını bu şekilde tutabileceğiz? Bu boyutların çok daha negatife gitme olasılığı yüksek.
. “Demokrasinin diktatörlüklere, otoriter sistemlere göre en büyük avantajlardan bir tanesi de yeteneği, yeterliliği olmayan kadroları başta tutma eğilimleri çok daha zayıf. Özellikle Türkiye’de başkanlık seçimine gidip de tüm güç Saray’da toplanınca bunun ekonomi politikası üzerinde de büyük bir etkisi oldu.
. “Normal medyanın olduğu bir ülkede muhalefetin söyledikleri, bilim adamlarının, bu konuda bilgili olan insanların söyledikleri şeyler gündemi belirler ama Türkiye’de ne yazık ki mafya babalarına kaldı.”
Sabuncu’nun Acemoğlu ile bu önemli mülakatın tamamını bu bağlantıya tıklayarak okuyabilir, izleyebilirsiniz.

YetkinReport

Recent Posts

CHP yeni müfredatı reddetti: “STK müdahalesine alan açıyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, CHP Grup Başkanvekili Murat Emir ve…

15 saat ago

Erdoğan’dan da Özel’den de siyasette yumuşama mesajları

Cumhurbaşkanı ve AK Parti lideri Tayyip Erdoğan ile CHP lideri Özgür Özel’den 2 Mayıs’taki görüşmeleri…

16 saat ago

Yalnızca faiz ve vergi artışları ile enflasyon düşer mi?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 3 Mayıs 2024’te Nisan tüketici enflasyonu değerlerini açıkladı. Aylık enflasyon Merkez…

19 saat ago

Türkiye ticareti keserken İsrail’e karşı dönen uluslararası hava

Türkiye son birkaç gün içinde İsrail’in Gazze’de sayısı altı ayda 35 binden fazla Filistinlinin hayatını…

20 saat ago

Türkiye’nin TikTok macerası nereye gider?

TikTok konusundaki gelişmeleri ve Türkiye’nin bu konudaki pozisyonunu bir gözden geçirelim. Çünkü buradan hareketle Türkiye’nin…

21 saat ago

Erdoğan-Özel görüşmesinden ilk sonuç, diyalogun sürmesi

31 Mart yerel seçim sonuçlarıyla değişen siyasi iklimin şimdiye dek en önemli sonucu Cumhurbaşkanı ve…

1 gün ago