Siyaset

Kamu bankaları hükümet yanlısı gazetelere ilan yağdırmış

Kemal Şener’in Gazete Duvar’da yayınlanan incelemesine göre kamu bankalarının en fazla ilan verdiği gazetelerin ilk beşi yukarıdaki gibi sıralanıyor. Detaylar, haberin içinde.

Gazete Duvar’da yayınlanan bir inceleme, kamu bankalarının ve devletin yönettiği şirketlerin hükümet yanlısı gazetelere ilan verme yoluyla nasıl para aktardığını gözler önüne serdi. 

Kemal Şener’in incelemesinde, sütun santim hesabıyla, yani ilanların basılı gazete sayfalarından kapladığı yüzey alanına bakılarak yapılan ölçüme göre kamu bankalarının 2020’de en çok reklam verdiği gazetenin Türkgün olduğu ortaya çıktı. 

Türkgün, MHP’nin yayın organı olarak biliniyor. 

Gazetelerin aldıkları, devlete ait kuruluşlarının ise verdikleri reklamların ticari değerleri hakkındaki bilgilerin şeffaflıktan uzak olduğunu vurgulayan çalışmaya göre yine de en çok kamu reklamı geliri elde eden gazetenin en fazla reklam yayınlayan gazete olduğundan emin değiliz. 

Aynı hesaba göre Sabah gazetesi ikinci sırayı aldı. 

İncelemede, “Sabah, doğruluğu tartışmalı da olsa, mevcut tiraj verilerine göre en çok satan üç gazeteden biri. Ancak bu gerekçeyle bankaların rekor düzeyde, 42 bin sütun-santim reklam vermesi, diğer çok satan gazetelere verilen reklama bakınca, doğal karşılanamaz. Hele hele 2020’de Hazine ve Maliye Bakanı’nın Berat Albayrak olduğu ve kamu bankalarının reklama boğduğu Sabah, Takvim ve Yeni Asır gazetelerine sahip Turkuvaz Grubu’nu bakan Albayrak’ın kardeşi Serhat Albayrak’ın yönettiği akıldan çıkarılmazsa” ifadesine yer verildi.

Çalışma kamu bankalarının özel bankalardan beş kat fazla reklam verdiğini gösteren çalışma, bu bankaların Sözcü, Yeniçağ, Korkusuz, Cumhuriyet, Karar, Evrensel, Birgün, Yeni Mesaj, Yeni Asya ve Millî Gazete’ye reklam ambargosu uyguladığını da teyit etti. 

Bu gazeteler hiç kamu bankası ilanı almamış. 

Siyasetin ve medyanın şeffaflığının her zamankinden daha fazla tartışıldığı bir dönemde hazırlanan ve malumu rakamlarla kanıtlayan raporun çarpıcı detayları için bu linke tıklayabilirsiniz

YetkinReport

Recent Posts

DEM Parti’de Anayasa hazırlık komisyonu kuruldu, Özel ile görüşecek

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş yeni anayasa görüşmeleri kapsamında DEM Parti Meclis Grubunu ziyaret ederek eş…

7 saat ago

Bu tablo değişmedikçe 1 Mayıs’ın marjinalleşmesi kaçınılmaz

Evet, şimdi önümüzdeki tablo değişmedikçe 1 Mayıs’ın marjinalleşmesi, giderek geniş halk kitlelerine yabancılaşması kaçınılmaz görünüyor.…

9 saat ago

Erdoğan-Özel görüşmesi: Olumlu havada geçti, iade-i ziyaret olabilir

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Adalet ve Kalkınma…

9 saat ago

Türkiye, İsrail’e karşı soykırım davasına müdahil oldu

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye’nin Güney Afrika Cumhuriyet, tarafından İsrail’in Gazze’de soykırım suçu işlediği iddiasıyla…

1 gün ago

Exxon ile LNG anlaşması: Beyaz Saray, Külliye ve Katar ilişkileri

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar 28 Nisan’da İngiliz Financial Times gazetesine ABD enerji devi Exxon Mobil…

1 gün ago

1 Mayıs ve Erdoğan’ın Taksim öfkesi

1 Mayıs’ta sadece Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın izin verdiği yerler emekçilerin, emeklilerin, sesini duyurmak isteyenlerin Emek…

1 gün ago