Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, “Mahkemeler adalet arayışına cevap veremiyorsa, hukuk dışı arayışlar devreye girer” dedi. 28 Haziran’da Ankara’da yapılan “Mesleki Hayat Bağlamında Özel Hayata Saygı Hakkı” konulu sempozyumda konuşan Arslan, “bağımsız ve tarafsız yargılama ilkelerine uygun bir şekilde uyuşmazlıklara çözüm üretemediği bir yerde hukuk dışı arayışların ortaya çıkması kaçınılmazdır” dedi. Arslan’ın bu çıkışı Sedat Peker videoları ve öncesinde Alaattin Çakıcı’nın tahliye edilmesiyle başlayan siyaset-mafya-ticaret-medya ilişkilerinin yeniden gündeme gelmesi bakımından önem taşıyor.
AYM Başkanı, “özel hayata saygı hakkı” konusunda da çarpıcı bir eleştiri getirdi. İngiliz yazar George Orwell’in “1984” adlı kara ütopyasında insanın 24 saatinin devlet kontrolünde olduğu karamsar dünya betimlemesine değinen Arslan “Orwell bugün yaşasaydı, dehşete düşerdi” dedi. Arslan bu konuda şunları söyledi: “Özel hayata saygı hakkının ve mahremiyetin güvence altına alınması, bireyin maddi ve manevi varlığının, özerklik ve özgürlüğünün korunması ve geliştirilmesi bakımından son derece önemlidir. Bunun yanında unutmamak gerekir ki, temel hak ve özgürlüklerin korunduğu, hukuk güvenliğinin sağlandığı bir hukuk devleti aynı zamanda refah devletinin de olmazsa olmaz şartıdır.”
Anayasa Mahkemesi Başkanının bu sözleri dolaylı olarak, kişisel kayıtların tutulduğu İçişleri Bakanlığını muhatap alıyor. AYM’nin kişi hak ve özgürlüklerine vurgu yapan bazı kararları iktidar çevrelerinde rahatsızlık konusu oluyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın AK Parti iktidarının müttefiki MHP lideri Devlet Bahçeli, yeni Anayasada AYM’nin kapatılmasını istemiş, gelen tepkiler üzerine yetkilerinin tırpanlayacak şekilde kalabileceğini söylemişti.
Arslan’ın açıklamalarının daha ayrıntılı olarak bu bağlantıdan okuyabilirsiniz.
Anayasa Mahkemesi Başkanından sert eleştiriler
Etiketler:
1984, Alaattin Çakıcı, anayasa mahkemesi, AYM, George Orwell, özel hayat, Sedat Peker, Zühtü Arslan