Hayat

Biyoçeşitliliğe önemli katkı: TRAKUS Türkiye’nin kuşları

Balık Kartalı – Pandion haliaetus (Fotoğraflar: Ömer Furtun)

Türkiye günlerdir orman yangınlarıyla mücadele ediyor. Yangınlar öncesinde de kuraklık gündemdeydi. Tuz Gölü’ndeki flamingoların ölümünü hala unutmadık. Antroposen çağında küresel ısınmanın dünyaya kestiği faturanın en ağır bedellerini ödüyoruz.

Yangınlar ne zaman ve nasıl sonlanacak, öngörmek kolay değil. Ödediğimiz bu bedel sadece bizim için değil, aynı zamanda biyoçeşitliliğimiz için de önemli bir sorun. Akdeniz Bölgesi’ndeki birçok endemik tür yangınlar nedeniyle tehdit altında. Örneğin, kuş türlerimizden Anadolu sıvacısı, karaboğazlı ötleğen ve bıyıklı ötleğen gibi Akdeniz türlerinin üreme popülasyonları tehdit altında. Kuşlar belli ölçüde hareket edebilen canlılar ve yangından kaçabilirler. Fakat, hareket kabiliyeti sınırlı olan canlıları düşündüğümüzde faturanın ağırlığı şüphesiz artıyor. Karakulak, ülkemiz için önemli bir memeli türü, Akdeniz ormanlarında yaklaşık 2000 bireyle temsil ediliyor. Yangınlar sonrası bu tür için durum nedir diye soracak olsak, cevap oldukça zor. Türkiye’nin biyolojik zenginliğini oluşturan tüm varlıklarını öğrenmeye ihtiyacımız var, özellikle de bu zor günlerde.

İşte bu noktada, geçtiğimiz haftalarda çıkan yeni bir kitaptan bahsetmek istiyorum. “TRAKUS Türkiye’nin Kuşları”, bir vatandaş bilim projesi olarak yaklaşık 15 yıllık bir birikimin sonucu olarak yayınlandı. Fotoğraflardan metinlere kadar her şeyiyle ülkemizin akademisyenleri, kuş gözlemcileri ve fotoğrafçılarının özverili çalışmasıyla ortaya çıkan bir eser. Genel yayın editörü Ömer Furtun’un önderliğinde 25 kişilik bir ekibin aktif çalışması sonucu 414 sayfalık bir rehber ortaya çıkmış durumda.

Urkeklik – Tetraogallus caspius

Anadolu’da kuşlarla ilgili ilk gözlemler 1830 yıllarda başlamış. Ama kuşlar hakkında ilk Türkçe eser 1945 yılında Saadet Ergene tarafından yayınlanmış. Sonra da çeşitli listeler ve kitaplar yayınlansa da, bu liste ve kitaplar genellikle farklı kaynaklardan alınan kuş çizimleri ya da resimleriyle şekillendirilmiş. Bu nedenle, bugün elimize aldığımız TRAKUS Türkiye’nin Kuşları kitabı 491 kuş türünün özgün resimleriyle oluşturulmuş bir eser ve bu anlamda oldukça değerli. Kitap için değerlendirilen fotoğraflar yaklaşık 1 milyon fotoğrafın yer aldığı TRAKUS internet sitesinden geliyor. Bu fotoğrafların bazılarını da bu yazı içinde görebilirsiniz. Kitabın ülkemiz biyoçeşitliliğine katkısı büyük ve doğa meraklısı herkesin kütüphanesinde olması gereken bir eser.

Bıyıklı Baştankara –Panurus biarmicus
Keten Kuşu – Linaria cannabina
Utku Perktaş

Prof. Dr. Utku Perktaş, Hacettepe Üniversitesi, Biyoloji Bölümü öğretim üyesi.

Recent Posts

CHP yeni müfredatı reddetti: “STK müdahalesine alan açıyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, CHP Grup Başkanvekili Murat Emir ve…

4 saat ago

Erdoğan’dan da Özel’den de siyasette yumuşama mesajları

Cumhurbaşkanı ve AK Parti lideri Tayyip Erdoğan ile CHP lideri Özgür Özel’den 2 Mayıs’taki görüşmeleri…

5 saat ago

Yalnızca faiz ve vergi artışları ile enflasyon düşer mi?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 3 Mayıs 2024’te Nisan tüketici enflasyonu değerlerini açıkladı. Aylık enflasyon Merkez…

7 saat ago

Türkiye ticareti keserken İsrail’e karşı dönen uluslararası hava

Türkiye son birkaç gün içinde İsrail’in Gazze’de sayısı altı ayda 35 binden fazla Filistinlinin hayatını…

8 saat ago

Türkiye’nin TikTok macerası nereye gider?

TikTok konusundaki gelişmeleri ve Türkiye’nin bu konudaki pozisyonunu bir gözden geçirelim. Çünkü buradan hareketle Türkiye’nin…

10 saat ago

Erdoğan-Özel görüşmesinden ilk sonuç, diyalogun sürmesi

31 Mart yerel seçim sonuçlarıyla değişen siyasi iklimin şimdiye dek en önemli sonucu Cumhurbaşkanı ve…

23 saat ago