Hayat

“Geliyor gelmekte olan” ve Kılıçdaroğlu’nun “playlisti”

Kılıçdaroğlu’nun “Geliyor gelmekte olan” sloganı ve “uzun yol” müzik listesinin yayınlanması altından CHP’nin genç takımı çıkarsa şaşırmayın.

“Geliyor gelmekte olan” CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun şu günlerde adeta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın gidişi ve iktidarın muhalefete geçişi imasıyla sloganlaştırdığı sözler.
Kılıçdaroğlu’nun ağzından ilk çıktığından beri bu sözleri nereden hatırladığımı düşünüyordum, sonunda buldum. Bütün yaz arabamın radyosunda kanal kanal gezerken dinlediğim en popüler şarkılardan birinin sözleriydi. Hadise’nin 2021 yazının hitlerinden olan “Hay hay” şarkısının en vurucu sözleri, eskilerin deyimiyle “mısra-ı berceste”si. Şarkının sözlerini Ersay Üstün yazmış.
Tam olarak şöyle: “Geliyor gelmekte olan, sanırım sona yakınım.”
Şarkının klipi de var, izlemek isteyenler için şuraya bırakayım.
Hadise bu şarkıyı Haziran ayında yayınlamış. Şarkı Temmuz’da hit olmuş; 18 Haziran’dan bu yana YouTube’de 30 milyondan fazla izlenmiş. Ağustos’ta CHP lideri tarafından akılda kalan bir slogan olarak kullanılmaya başlamış.
Bu “rastlantı” bana Nevşin Mengü’nün Nisan ayında YetkinReport’ta CHP’nin “128 milyar dolar nerede?” ya da Kılıçdaroğlu’nun milyonlarca izlenen “mutfak videoları” gibi sosyal medya kampanyaları üzerine yazdıklarını hatırlattı: “Egolarının sıfatlarını bir yana bırakıp direksiyonu gençlere vermişler; işin sırrı buymuş”.
Hadise’nin şarkısından o sözleri cımbızlayıp çıkaran ve Kılıçdaroğlu’nun Erdoğan’ı yıpratma niyetli siyasi sloganı haline getirilmesi altından da o gençler çıkarsa hiç şaşırmayacağım.

Ve Kılıçdaroğlu’nun “playlisti”

Ben bu Hadise keşfim nedeniyle dudağımda bir gülümsemeyle akşam haberlerine bakarken, saat tam 21.00’de Kılıçdaroğlu Twitter hesabından bir yayın yaptı. “Sevgili Gençler, Arkadaşlarım bilir; benim uzun yol müzik listem vardır. Paylaşıyorum, çok eleştirmeyin ama:)” diye başlıyor ve ekinde müzik listesini veriyordu.
Bu müzik sitesi Spotify’da hazırlanmış 42 parçalık bir müzik listesi, İngilizcesiyle yaygınlaşmış adıyla bir “playlist” idi.
Listedeki şarkılardan bir kısmının benim Spotify’daki yürüyüş yaparken dinlediğim listede de olduğunu memnuniyetle gördüm.
Kılıçdaroğlu’nun listesinde Aşık Veysel’in, Neşet Ertaş’ın, Ahmet Kaya’nın, Selda Bağcan’ın, Zülfü Livaneli’nin, Sezen Aksu’nun bulunması belki sizler için de yadırgatıcı olmayacaktır. Alpay’ın “Fabrika Kızı”nı, Bulutsuzluk Özlemi’nin “Sözlerimi Geri Alamam”ını, Müzeyyen Senar’dan Kemani Serkis Efendi’nin Nihavend “Kimseye Etmem Şikayet”ini listede görmekten memnun oldum. Erkan Oğur ve İsmail Hakkı Demircioğlu’dan Edip Harâbi’nin “Ey Zahid Şaraba Eyle İhtiram” nefesini listede görmek de öyle.
Ancak bu listede gördüğüme açık söyleyeyim şaşırdığım ve bu playlistin başlı başına bir mesaj olduğunu düşüncesini bende uyandıran birkaç parça saptadım.

Mesaj gibi parçalar

Hayır, ne Kazım Koyuncuoğlu’nun “Hey Gidi Karadeniz”inden, ne Kazancı Bedih’in “Urfa’nın Etrafı Dumanlı Dağlar”ından söz edeceğim.
Ama Atatürk’ün de en sevdiği türkü olduğu söylenen, bizim gibi köklerinin bir ucu Balkan Türklerinde olanların da pek sevdiği Selanik türküsü “Bülbülüm Altın Kafeste”ye bir vurgu yapmak lazım.
Sonra Kerkük türküsü “Evlerinin Önü Yonca”yı, Azerbaycanlı Nermine Memedova ile Kerküklü Sinan Seid’in düet yaptığı eski bir kayıttan almak bir başka şeydir; kendisi bir mesajdır.
Aynur’un, Şener Şen ve Meltem Cumbul’un “Gönül Yarası” filmiyle hepimizi ağlatarak Türkiye’ye tanıttığı o nefis “Dar Hejroke” türküsünün kendisi bir mesaj değil de nedir?
Ve yine Balkanlardan, Makedon şarkıcı Esma Redzepova’dan “Dzelem, Dzelem”; Romanlar için neredeyse milli marş niteliğindeki türkü. Herhangi bir türkü değil çünkü; Nazilerin katlettiği Romanların ardından yazılmış.
“Geliyor gelmekte olan”dan, Hadise’den çıktık Kılıçdaroğlu’nun akşam vakti yayınladığı müzik listesiyle nerelere geldik.
Önümüzdeki seçim kampanyası sert olduğu kadar renkli geçeceğe de benziyor.

Murat Yetkin

Gazeteci-Yazar

Recent Posts

Kobani: Ağır cezaların ötesinde bir siyasi davanın anatomisi

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi 16 Mayıs’ta Kobani Davasında ağır ceza yağdırdı. En çok öne…

8 saat ago

Erdoğan 28 Şubat generallerinin cezalarını kaldırdı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 28 Şubat davasında ceza alan ve aralarında Çevik Bir, Çetin Doğan…

10 saat ago

Türkmen gazı gelsin ama nasıl geleceğini bilelim

Genellikle ülkeler arasında imzalanan mutabakat muhtıralarına şüphe ile bakıyorum. Zira, genellikle niyet beyanının birazcık ötesinde…

11 saat ago

Kobani davasında karar: Yüksekdağ’a 30 ve Demirtaş’a 42 yıl hapis

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski eş-başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu 108…

1 gün ago

ABD’yle İsrail-Hamas üzerine ayrım derinleşiyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 15 Mayıs’ta TBMM’de Hamas’ın Gazze’de “Anadolu’nun ileri hat savunmasını” yaptığını söylemesinden birkaç…

1 gün ago

Yargıtay Başkanı seçimi: Ömer Kerkez’in sözleri umut veriyor mu?

Yargıtay’ın toplam 324 üyesinden 193’ünün oyları ile Ömer Kerkez 2028 yılına kadar dört yıl görev…

1 gün ago