Siyaset

Ankara, Kahire ile İhvan-Fethullahçı takasını doğrulamıyor

BAE kaynaklı iddialar, Bakan Yardımcıları Sedat Önal ve Hamdi Loza başkanlığında Ankara’da yapılan Türkiye-Mısır görüşmeleri ardından ortaya atılmıştı. (Foto: Twitter/Dışişleri)

Türkiye’nin Mısır’la yumuşama çerçevesinde Mısır’da aranan 20 militanı sınır dışı edeceği buna karşı Mısır’ın da Fethullah Gülen örgütünün ülkedeki faaliyetlerini durduracağı iddiası Ankara tarafından doğrulanmıyor. İddia Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli “The National” sitesinde, Kahire kaynaklı olarak ortaya atılmıştı. İddiaya göre, Türkiye’nin Mısır tarafından silahlı eylem dahil terörizm suçlamasıyla aranan Müslüman Kardeşler (İhvan-ı Müslimin) üyesi militanları sınır dışı etmesi karşılığında, Mısır da Fethullah Gülen yanlılarında Kahire’de işletilen Türkçe televizyon kanalı, yayınevleri ve öğrenci faaliyetlerini engelleyici adımlar atacaktı. Mısır tarafından Türkiye’den iadesi istenen militanlar arasında 2015 yılında Başsavcı Hesham Barakat’ın öldürülmesi eylemine karıştığı iddiasıyla gıyaplarında hapse mahkûm edilen Yahya Moussa ve Alaa al-Samahy’nin de bulunduğu öne sürülüyor.
YetkinReport’un sorusunu isim ve makam belirtmeden yanıtlayan Ankara’daki kaynaklar, böyle bir takas iddiasının doğru olmadığını, haberde adı geçen kişiler için başlatılmış bir sınır dışı işleminin de bulunmadığını söylediler. Bir kaynak, Ankara’nın bu gibi konularda BAE kaynaklı iddialara özel dikkat gösterdiklerini söyledi.

Mısır ile yumuşama, İhvan ve BAE

Ankara-Kahire yumuşaması, Libya iç savaşı sırasında istihbarat örgütleri MİT ve GMA (El Muhaberat) arasında başlamıştı. Devamında Türkiye, İstanbul’dan yayın yapan, Müslüman Kardeşler dahil Mısır örgütleri çizgisindeki televizyon istasyonlarının Cumhurbaşkanı Abdül Fettah el-Sisi aleyhine yayınlarını kısıtlamış, El-Şark televizyonun keskin muhalif gazetecisi Mutaz Matar’ın programı kaldırılmış, şahsi sosyal medya yayınları da durdurulmuştu. Bu gelişmenin hemen ardından BAE, ülkede yaşayan Sedat Peker’den YouTube yayınlarını durdurmasını, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı hedef almamasını istemiş, öyle de olmuştu. Neticede Müslüman Kardeşler örgütünden Mısır kadar BAE (ve Suriye) rejimleri de rahatsızdı.
Türkiye ve Mısır arasındaki ilişkiler Sisi’nin 2013’te Genelkurmay Başkanı görevindeyken bir darbeyle seçilmiş İhvan üyesi Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi devirip yerine geçmesiyle Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kesilmişti. Mısır ile yumuşama ve Peker’in susturulmasını takiben, BAE Ulusal Güvenlik Danışmanı Şeyh Tahyoun bin Zayed al Nahyan Ankara’de Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabul edilmiş bu da iki ülke arasında uzun süredir yaşanan hasmâne ilişkilerde ilk kırılma olarak görülmüştü.
Ankara’daki kaynaklar takas iddiasının 7-8 Eylül’de Ankara’da yapılan üst düzey Türkiye-Mısır görüşmeleri ardından yayınlanmış olmasına da dikkat çekiyor.

YetkinReport

Recent Posts

CHP Lideri Özel MHP Lideri Bahçeli’yi mecliste ziyaret etti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet…

9 saat ago

Namık Tan, Mehmet Uçum’a karşı: Gezi, Erdoğan’ın samimiyet sınavı

CHP lideri Özgür Özel’in 7 Mayıs’ta MHP lideri Devlet Bahçeli ile görüşeceğinin açıklanmasından birkaç saat…

11 saat ago

Boğaziçi Olayı, komplo teorileri ve milli paranoya

Hatırladığıma göre sene 1981. Boğaziçi Üniversitesi Siyasal Bilimler ve Uluslararası İlişkiler Bölümüne Amerika’da Michigan Üniversitesinden…

12 saat ago

Dünya Bankası tartışması: Gizli kapaklı fonlar yerine şeffaf para daha iyi

Geçenlerde açıklanan Dünya Bankası Grubu’nun üçüncü en büyük ülke programı, Türkiye’ye 5 yılda ilk etapta…

12 saat ago

Hamas Katar-Mısır ateşkes önerisini kabul etti

Hamas'ın Siyasi Lideri İsmail Haniye 6 Mayıs'ta yayınladığı açıklamayla Katar ve Mısır'ın arabuluculuğunda hazırlanan İsrail…

1 gün ago

Özel, Deniz Gezmişlerin anmasında: 6 Mayıs CHP için dönüm noktasıydı

CHP lideri Özgür Özel 6 Mayıs sabahı Ankara, Karşıyaka mezarlığında Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan ve…

1 gün ago