Siyaset

Erdoğan-Putin görüşmesinde sürpriz madde TB-2 mi?

Putin’in Soçi’de Erdoğan’la görüşmesinden hemen önce Sözcüsü Peskov tarafından yapılan açıklama Ankara için yeni sorun anlamına gelebilir. (Foto: Cumhurbaşkanlığı)

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Soçi’de görüşmeye başlamasından hemen önce Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov’un gazetecilere yaptığı bir açıklama, Türkiye açısından sorunlu bir maddenin daha gündemde olabileceğini gösterdi. Bu madde Türkiye’nin Ukrayna’ya Bayraktar TB-2 SİHA satışı.
Lenta.ru haber sitesinin TASS ajansına dayandırarak verdiği habere göre, Peskov, Türkiye’nin Ukrayna’ya Bayraktar TB-2 SİHA satışının sorulması üzerine şunları söyledi:
• “Kremlin, Türkiye ile Ukrayna arasındaki askeri-teknik iş birliğini önemli bir konu olarak değerlendirmekte, ama Kiev’in Türk silahlarını Donbass bölgesinde kendi vatandaşlarına karşı kullanmasından endişe duymaktadır.”
Habere göre, Moskova’nın Türk silahlarının Ukrayna’daki iç çatışmalarda kullanılmasını istemediğini kaydeden Sözcü, şöyle devam etti:
• “Bu konu önemli. Bildiğiniz gibi Ukrayna, güneydoğusunda iç ihtilafları olan bir ülke. Biz de doğa olarak bu tür silah sistemlerinin Kiev’deki, nasıl diyelim, öfkeli (yöneticilerce) Ukrayna vatandaşlarının vurulmasında kullanılmasını istemiyoruz.”
Peskov, geçtiğimiz hafta da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BM Genel Kurulu’nda Ukrayna toprağı Kırım’ın Rusya tarafından ilhak edilmesini Türkiye’nin tanımadığını söylediğinde, tam da Putin ile görüşme öncesi Erdoğan ile bu çıkışına üzüldüklerini söylemişti.
Gazeteci Fuad Safarov, Peskov’un bu sözlerinin Erdoğan-Putin görüşmesinden hemen önce Rus devlet televizyonu Rossiya-1’de de haber yapıldığını bildirdi.
Bayraktar TB-2 üreticisi Baykar 2019’da Ukrayna ordusuna 6 SİHA ve yer sistemleri, bu yıl da 1 SİHA daha satmış, Ukrayna bu yıl 4 sistem daha almayı planladıklarını açıklamıştı.
Konunun Peskov’un ima ettiği üzere görüşmede Putin tarafından gündeme getirilip getirilmediği görüşmenin bitiminden sonra anlaşılacak. Ancak ABD ile Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi aldığı için arası açılan Türkiye’nin şimdi de Ukrayna’ya Bayraktar TB-2 sattığı için Rusya ile arasının açılma ihtimali ortaya çıkıyor.
Ayrıntılar ilerleyen saatlerde…

Murat Yetkin

Gazeteci-Yazar

Recent Posts

İYİ Parti’de kurultay günü: Yeni liderini seçecek

  Seçim yenilgilerinin ardından iç çalkantılarla gündemden düşmeyen İYİ Parti Ankara'da düzenlenenen 5. Olağanüstü Kurultay…

3 saat ago

Türkiye aslında çok zengin bir ülke. Yeni bir 2030 vizyonu gerekiyor

Türkiye aslında çok zengin bir ülke. Yeni bir 2030 vizyonu gerekiyor. Gerçekten de öyle. Hiç…

3 saat ago

Bir Türk yetkili: Erdoğan’ın ABD ziyareti ertelendi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 9 Mayıs'ta yapması beklenen ABD seyahatinin ileri bir tarihe ertelendiği bildirildi. İsminin…

21 saat ago

ABD’de Columbia, Türkiye’de ODTÜ: öğrenciler neden ayakta?

"ODTÜ'de bugün de bir kez daha Devrim Stadyumu'nun adını söyleyemeyen Rektörlük, Bahar Şenliği'ni Devrim'den soyutlamak,…

23 saat ago

Şimşek’in iki zorlu sınavı: vergi reformu ve kamuda tasarruf

Seçim bitti. Seçim Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın hedeflediği gibi değil CHP lideri Özgür Özel’in istediği gibi…

1 gün ago

Dünya fikri mülkiyet günü: Adalet, yaratıcılık ve hakikat

Bugün 26 Nisan Dünya Fikri Mülkiyet Günü. Dünyayı fikirlerin ve bu bağlamda kararların yönettiği düşünülürse her…

1 gün ago