Siyaset

Nasıl bir Cumhurbaşkanı olmalı sorusuna sizin yanıtınız ne?

Cumhur İttifakının adayı belli: Cumhurbaşkanı Erdoğan. Millet İttifakının ise kritterleri belli ama aday henüz belli değil. Fotoğraf 20 Ekim’de İYİ Parti lideri Akşener’in CHP lideri Kılıçdaroğlu’nu ziyaretinden. Aday için öncelikle onların uzlaşması şart. (Foto: Alp Eren Kaya/CHP)

İster 2023 ister daha önce olsun, gelecek seçimde Türkiye’yi yönetecek kişi hangi niteliklere sahip olmalı?
Birazdan size bazı sorular yöneltmek istiyorum ama önce asli siyasi aktörlerin mevcut konumlarını -söz veriyorum, uzatmadan- özetleyelim.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “nasıl olmalı” sorusuna yanıtı, kendisi gibi bir olmalı; zaten bu yüzden koltuğunu korumak istiyor. Hedefleri var. Cumhuriyetin kuruluşunun 100’üncü yıldönümü olan 2023 en yakın hedefi. Erdoğan kendi hedeflerini ömrü vefa ettikçe kendisi gerçekleştirmek, olabildiğince başkasına bırakmamak arzusunda.
Artık kurumsal bir siyasi partiden çok, lider kültünün geçerli, lidere kayıtsız şartsız bağlılığın esas olduğu bir siyasi hareket görünümündeki AK Parti’nin doğal adayı Erdoğan. Dolayısıyla müstakbel cumhurbaşkanı hangi niteliklere sahip olmalı sorusuna Erdoğan’ın nitelikler dışında bir yanıt vermeleri mümkün görünmüyor.
AK Parti’nin Cumhur İttifakındaki ortağı MHP. Onların gönlünden geçen Cumhurbaşkanı örneğin Devlet Bahçeli olabilir. Ama Cumhur İttifakı yüzde 50 artı 1 oy mecburiyeti üzerine kurulu. Dolayısıyla MHP’lilerin “Erdoğan gibi olmalı” demek dışında seçenekleri bulunmuyor.

Muhalefette kriter var, isim yok

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın cumhurbaşkanı adayı olmasından yana değil, bunu Karar TV yayınında daha açık söyledi. Neticede hem cumhurbaşkanlığı seçimini kaybedip hem de başkan vekilini Cumhur İttifakı çoğunluğundaki Belediye Meclisi seçeceği için yıllar sonra kazanılabilmiş Ankara, ya da İstanbul belediyesinden olmak, rakibe hediye etmek de var. Kılıçdaroğlu, Millet İttifakının cumhurbaşkanı adayı seçilirse zaten Erdoğan’ın belediyelere engeli kalkacağından büyük avantaj sağlanacağına inanıyor. Bunu İYİ Parti lideri Meral Akşener de bir risk olarak görüyor.
Akşener, cumhurbaşkanı değil başbakan olmak istediğini söyleyip kenara çekildi. Şimdilik demek lazım tabii, siyaset bu, rüzgâr beş dakikada dönebilir. Akşener’in “Nasıl olmalı?” sorusuna ilk yanıtı, “İyileştirilmiş parlamenter sisteme geçişi sağlamalı” oluyor.
“Nasıl olmalı” sorusuna Kılıçdaroğlu’nun yanıtı iyice sadeleşti; en çok iki kriter öne çıkıyor:
1- Devleti tanıyan bir isim olmalı,
2- Uzlaşmacı olmalı.
Yani Kılıçdaroğlu’na göre yeni cumhurbaşkanının partili kimliğinden sıyrılıp bütün partilerle diyalog kurabilecek, devletin her kuruşunun hesabını verebilecek, torpile değil liyakate önem vererek gençlerin önünü açabilecek ve mevcut baskı ortamını kaldırabilecek bir isim olmalı.
Kendisini mi tarif ediyor? Gerçi “Adayım desem ittifak dağılır” ve “Erdoğan’ın en çekindiği isim benim” de diyor ama tam olarak kendisini tarif ettiği de söylenemez.

Siz ne düşünüyorsunuz?

İsim sormuyorum. Zaten beğeni düzeyi ölçen anketlerin çoğunun çoktan seçmeli olması şahsen güven duygumu azaltmaya başladı; ucu açık sorulduğunda beğeni düzeylerinin ne olacağını gerçekten merak ediyorum.
O nedenle sizlerin nasıl bir cumhurbaşkanı görmek istediğinizi YetkinReport Twitter hesabı yorum bölümüne, eminim ki hakaret unsuru içermeden ve mümkünse birer cümlelik iki üç madde halinde yazmanızı bekliyorum. Genç okurların görüşlerini özellikle merak ediyorum.
Biz de birbirimizin nabzını böyle tutmuş olalım.

Murat Yetkin

Gazeteci-Yazar

Recent Posts

Erdoğan-Özel görüşmesinden ilk sonuç, diyalogun sürmesi

31 Mart yerel seçim sonuçlarıyla değişen siyasi iklimin şimdiye dek en önemli sonucu Cumhurbaşkanı ve…

10 saat ago

DEM Parti’de Anayasa hazırlık komisyonu kuruldu, Özel ile görüşecek

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş yeni anayasa görüşmeleri kapsamında DEM Parti Meclis Grubunu ziyaret ederek eş…

18 saat ago

Bu tablo değişmedikçe 1 Mayıs’ın marjinalleşmesi kaçınılmaz

Evet, şimdi önümüzdeki tablo değişmedikçe 1 Mayıs’ın marjinalleşmesi, giderek geniş halk kitlelerine yabancılaşması kaçınılmaz görünüyor.…

20 saat ago

Erdoğan-Özel görüşmesi: Cumhurbaşkanı CHP’ye iade-i ziyarette bulunacak

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Adalet ve Kalkınma…

20 saat ago

Türkiye, İsrail’e karşı soykırım davasına müdahil oldu

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye’nin Güney Afrika Cumhuriyet, tarafından İsrail’in Gazze’de soykırım suçu işlediği iddiasıyla…

1 gün ago

Exxon ile LNG anlaşması: Beyaz Saray, Külliye ve Katar ilişkileri

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar 28 Nisan’da İngiliz Financial Times gazetesine ABD enerji devi Exxon Mobil…

2 gün ago