Yetkin Report - Murat Yetkin

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

BAE ile yıllar sonra ilk üst düzey temasta ne görüşülecek?

Yazar: YetkinReport / 16 Kasım 2021, Salı / Oda: Siyaset
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ağustos 2021’de BAE Ulusal Güvenlik dabnışmanını kabulü, uzun aradan sonra ilk üst düzey temas olmuştu. (Foto: Cumhurbaşkanlığı)

Yıllardır Birleşik Arap Emirlikleri ile kopuk durumda olan ilişkiler BAE veliaht Prensi Muhammed bin Zayed el Nahyan’ın Türkiye ziyaretiyle yeniden ısınmaya başlıyor. Henüz resmî açıklama olmasa da dünya kamuoyunda MBZ olarak tanınan ve Türkiye’ye karşı hasmâne tutumuyla bilinen El Nahyan’ın 24 Kasım’da Türkiye’de olması ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşmesi bekleniyor. Bu ziyaret, BAE Ulusal Güvenlik Danışmanı Tahun bin Zaid El Nahyan’ın 18 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı Güvenlik ve Dış Politikalar Danışmanı (ve Sözcüsü) İbrahim Kalın’la görüşmek üzere Ankara’ya gelişinde konuşulmuş, danışman Erdoğan tarafından da kabul edilmişti.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre MBZ-Erdoğan görüşmesinin gündemi yüklü. İkili planda BAE’nin Avrupa’dan mal ihracatını daha kısa yoldan ve İran üzerinden yapmak istemesi, buzları eritecek gelişme olabilir. Halen Mersin Limanı ve Süveyş Kanalı yoluyla 19-20 gün süren sevkiyatın kara yolu ile Gürbulak sınır kapısı kullanılarak 3-4 günde Abu Dabi’ye ulaşması söz konusu. BAE veliaht Prensi geçen hafta Şam’da Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile yüz yüze, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile de telefonla görüşmüştü. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun 15 Kasım’da İran’da resmi temaslarda bulunmasının hemen ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İran ziyaretinin de gündemde olduğu bildiriliyor.

Görüşmede Suriye’nin yanı sıra İsrail, Filistin ve Libya konularının da gündeme gelmesi bekleniyor. Türkiye, BAE’nin 2013’te Mısır’da Müslüman Kardeşler üyesi seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin darbeyle devrilmesine destek vermesine tepki göstermişti. BAE, 2017’de Suudi Arabistan’ın Katar’a uyguladığı ambargoya da katılmış, Türkiye Katar’a asker göndererek destek vermişti. Türkiye Libya’da meşru hükümeti, BAE ise Rusya ve Mısır’la birlikte isyancıları desteklemişti. Açıklamalarıyla Türkiye’de gündem değiştiren suç örgütü lideri Sedat Peker’in de halen BAE’da yaşadığı biliniyor. Ankara’nın Müslüman Kardeşlerin Türkiye’den yaptığı yayınları kısıtlaması ardından, Abu Dabi de Peker’in Erdoğan hükümeti aleyhine YouTube yayınlarına kısıt getirmişti.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: BAE, Beşar Esad, El Nahyan, Erdoğan, Filistin, Katar, Libya, Lİbya, MBZ, Mısır, Müslüman Kardeşler, Orta Doğu, Sedat Peker, süveyş

OKUMAYA DEVAM EDİN

Düşünün, Çorum’da Suriye asıllı bir Venezuelalı
CHP’de yeni yönetim tabanı dönüştürmek için çalışmalarını hızlandırdı
Danıştay hukuka uygun buldu: Türkiye İstanbul Sözleşmesinden resmen çekildi
  • Türkiye’nin Arabuluculuk Diplomasisi: İmkânlar ve Sınırlar12 Mayıs 2026
  • Hüseyin Gün Yalan Söylüyorsa Casusluk Davasına Ayrı Hasar, Doğruysa Ayrı12 Mayıs 2026
  • Cezaevinden “Küresel İkon” Makamına Mehmet Haberal11 Mayıs 2026
  • Erdoğan, Özel’in “Gürlek Seni Dinliyor” İhbarını Duymazdan Gelebilir mi?11 Mayıs 2026
  • Kıbrıs’ta Anayasal Boşluk: Çözümsüzlük Sadece Türkleri mi Vurdu?10 Mayıs 2026
  • “Seks, Yalanlar ve Video” ve CHP’ye Olanların Tek Cümlede Özeti9 Mayıs 2026
  • Tarımın Ve Akışların Yeni Jeopolitiği: Biz Neresindeyiz?9 Mayıs 2026
  • CHP’ye Çin İşkencesi: Afyon’da İlticacı, Uşak ve Antalya’da İtirafçılar8 Mayıs 2026
  • Türkiye’nin kıtalararası balistik füze ilanı ne anlama geliyor?7 Mayıs 2026
  • Veri Merkezleri ve Enerji: Yeni Jeopolitiğin Kalbi7 Mayıs 2026
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP