Siyaset

Türkiye Ermenistan ile Normalleşme Yolunda

Dışişleri Bakanı Meclis’te Dışişleri Bakanlığı bütçesi tartışmaları sırasında yaptığı açıklamada Ermenistan ile ilişkilerin normalleşmesi için temsilciler atanacağını duyurdu. (Photo: AA)

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ermenistan ile ilişkilerin normalleşmesi için karşılıklı temsilciler atanacağını duyurdu. Çavuşoğlu bu açıklamayı 13 Aralık’ta Meclis’teki Dışişleri Bakanlığı bütçesi tartışmaları sırasında yaptı.

Girişimin Azerbaycan ile “koordine edildiğini” vurgulayan Çavuşoğlu, İYİ Partili Erhan Usta’nın normalleşmenin içeriğini sorması üzerine şunları söyledi:

“Özel temsilci atıyoruz, büyükelçilik değil. İleride normalleşirse Ermenistan bu son yaşananlardan ders alıp barışı, huzuru tercih ederse yarın büyükelçilik de açılabilir bu normalleşme sürecinde. Bu konuda da yine Azerbaycan’la birlikte karar veririz.”

Çavuşoğlu’nun bu sözlerinin ardından Ermenistan Dışişleri Bakanlığı sözcülüğünden Ankara’nın adımlarının olumlu karşılandığı mesajı geldi.

Dışişleri sözcüsü Hunanyan, Ermenistan Ulusal Radyosuna aktardığı mesajında “Türkiye Dışişleri Bakanı’nın ilişkilerin normalleşmesi amacıyla özel temsilci atanmasına ilişkin açıklamasını olumlu değerlendiriyor, Ermeni tarafının da diyalog için özel temsilci atayacağını teyit ediyoruz” dedi.

Türkiye Ermenistan güçlerinin 1993’te Dağlık Karabağ’ı işgal etmesi ardından Ermenistan ile sınırını kapatmış ve Erivan’da büyükelçilik açmamıştı. Azerbaycan’ın 2020’nin Eylül-Kasım ayları arasında Türkiye’nin de desteklediği bir askeri operasyonla topraklarını geri alması ardından ilişkiler farklı bir yola girmişti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 26 Ekim’de Ankara’nın Erivan’la ilişkilerini normalleştirme yolunun Bakü’den geçtiğini açıklamıştı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 26 Kasım’da Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Nikol Paşinyan ile Soçi’de bir araya gelmiş, konu 3 Aralık’ta Erdoğan ile Putin arasındaki telefon görüşmesinde de konuşulmuştu.

İki ülke arasında 2009 yılında İsviçre’nin arabuluculuğu ile varılan mutabakat, Ermenistan parlamentosunun işgal topraklarından geri çekilme planını kabul etmemesiyle sonuç getirmemişti.

YetkinReport

Recent Posts

Kobani davasında karar: Yüksekdağ’a 30 ve Demirtaş’a 42 yıl hapis

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski eş-başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu 108…

10 saat ago

ABD’yle İsrail-Hamas üzerine ayrım derinleşiyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 15 Mayıs’ta TBMM’de Hamas’ın Gazze’de “Anadolu’nun ileri hat savunmasını” yaptığını söylemesinden birkaç…

15 saat ago

Yargıtay Başkanı seçimi: Ömer Kerkez’in sözleri umut veriyor mu?

Yargıtay’ın toplam 324 üyesinden 193’ünün oyları ile Ömer Kerkez 2028 yılına kadar dört yıl görev…

17 saat ago

AKP fabrika ayarlarına dönmüyor; Erdoğan, Bahçeli ayarlarına dönüyor

“Faşizm konuşmaya engel olmaz, söylemeye mecbur tutar” sözü Fransız filozof Roland Barthes’a ait. Artık mecburiyetten…

18 saat ago

Kavala’nın yeniden yargılama talebi reddedildi

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Gezi Parkı Davası'nda müebbet hapse mahkum edilen iş insanı Osman…

1 gün ago

Yeni tasarruf paketi yaraya ne kadar merhem olabilir?

13 Mayıs Pazartesi günü ‘Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’ açıklandı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı’nın sunuş konuşmasından sonra…

1 gün ago