Siyaset

IŞİD Suriye’de 3 yılın en büyük saldırısını düzenledi

Savunma Bakanlığı, TOKİ ile birlikte yürütülen Sınır Fiziki Güvenlik Sistemi Projesi kapsamında Suriye sınırında 556 km’lik beton duvar inşaa etmişti. (Foto: MSB)

Suriye’nin kuzey doğusundaki Haseke kentinde Sina (Gerwan) Hapishanesi’ne IŞİD tarafından düzenlenen saldırıda şimdiye dek en az 160 kişinin öldürüldüğü, çok sayıda IŞİD militanının da firar ettiği bildiriliyor.

PKK/YPG’nin kontrolündeki Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) elindeki Sina Hapishanesi, dünyanın en büyük IŞİD hapishanesi olarak biliniyor. Hapisanede 20 Ocak günü başlayan isyan, 21 Ocak’ta IŞİD militanları tarafından hapishaneye düzenlenen bombalı saldırı ile birlikte baskına dönüştü. Ajanslar saldırının ardından hapishanede bulunan IŞİD üyelerinin firar ettiği, mahalle aralarında SDG güçleri ile ISID militanları arasında şiddetli çatışmaların sürdüğünü bildiriyor.

Pentagon, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) çatışmalara hava kuvvetleriyle destek verdiğini doğrularken, ABD Dışişleri saldırıyı kınadı. Dışişleri Sözcüsü Ned Price tarafından 22 Ocak’ta yapılan yazılı açıklamada “ABD Perşembe günü Kuzey Doğu Suriye’deki Haseke Cezaevine düzenlenen ve ISID militanlarını kaçırma amacı taşıyan IŞİD saldırısını kınıyor,” ifadelerine yer verildi.

Ankara gelişmeleri yakından izliyor.

İsyan, IŞİD’in 2019’da yenilgiye uğramasından bu yana en büyük saldırısı olarak nitelendiriliyor.

166 kişi öldürüldü

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin 25 Ocak’ta yaptığı açıklamaya göre çatışmalarda ölenlerin sayısı 166’ya ulaştı.

Reuters’ın aktardığına göre SGD güçleri hapishaneyi kuşatma altına aldıklarını, ancak tutukluların hapishaneyi kontrol altında tuttuklarını bildirdi. Civar bölgelerin kontrolü için çatışmanın sürdüğü belirtirken, yerel kaynaklar Hasekelilerin evlerini terk ettiğini aktarıyor. Gözlemevi’nin aktardığı rakamlara göre ölenler arasında 7 sivil bulunuyor.

Reuter’sın haberine göre, insan hakları grupları, hapishanelerde işkence ve kötü muamelenin yanı sıra kayıtsız tutuklulukların da olduğunu öne sürüyor. Habere göre bölgede yoğunlukta olan Arap nüfus arasında IŞİD’e sempati artıyor.

YetkinReport

Recent Posts

Kobani davasında karar: Yüksekdağ’a 30 ve Demirtaş’a 42 yıl hapis

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski eş-başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu 108…

11 saat ago

ABD’yle İsrail-Hamas üzerine ayrım derinleşiyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 15 Mayıs’ta TBMM’de Hamas’ın Gazze’de “Anadolu’nun ileri hat savunmasını” yaptığını söylemesinden birkaç…

15 saat ago

Yargıtay Başkanı seçimi: Ömer Kerkez’in sözleri umut veriyor mu?

Yargıtay’ın toplam 324 üyesinden 193’ünün oyları ile Ömer Kerkez 2028 yılına kadar dört yıl görev…

18 saat ago

AKP fabrika ayarlarına dönmüyor; Erdoğan, Bahçeli ayarlarına dönüyor

“Faşizm konuşmaya engel olmaz, söylemeye mecbur tutar” sözü Fransız filozof Roland Barthes’a ait. Artık mecburiyetten…

19 saat ago

Kavala’nın yeniden yargılama talebi reddedildi

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Gezi Parkı Davası'nda müebbet hapse mahkum edilen iş insanı Osman…

1 gün ago

Yeni tasarruf paketi yaraya ne kadar merhem olabilir?

13 Mayıs Pazartesi günü ‘Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’ açıklandı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı’nın sunuş konuşmasından sonra…

2 gün ago