Siyaset

ABD Ankara Büyükelçisi Flake Erdoğan’a Güven Mektubu Sundu

ABD’de Joe Biden yönetiminin Türkiye’ye büyükelçi olarak atadığı eski senatör Jeff Flake, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a güven mektubunu sundu. (Foto: Cumhurbaşkanlığı)

ABD’de Joe Biden yönetiminin Türkiye’ye büyükelçi olarak atadığı eski senatör Jeff Flake, 26 Ocak’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a güven mektubu sundu. Büyükelçi Flake, 10 Aralık 2021’de ABD’de yemin ederek görevine başlamış, 7 Ocak’ta eşi Cheryl Flake ile birlikte Türkiye’ye gelmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a güven mektubunu sunmasının ardından ABD’nin Ankara Büyükelçiliği web sitesinde “Parti siyaseti, suyun kıyısında biter” başlıklı bir yazı kaleme alan Büyükelçi, “Türkiye, NATO’ya sıkı sıkıya bağlı, vazgeçilmez bir müttefiktir ve sürekli değişimlerin yaşandığı bir bölgede önemli bir ortaktır. Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye’nin, küresel barış ve güvenliğe yönelik çok ciddi tehditlere karşı koymak için birlikte çalışması, ulusal çıkarlarımıza hizmet etmektedir,” ifadelerini kullandı.

Siyasi Büyükelçi

Türkiye’nin ABD’ye siyasi kökenli Murat Mercan’ı büyükelçi atamasından sonra ABD de Türkiye’ye siyasi büyükelçi atamış oldu. Deneyimli diplomat Namık Tan’ın YetkinReport’taki yazısında da ifade ettiği gibi Flake, uzun bir aradan sonra Türkiye Büyükelçisi olarak atanan ilk siyasetçi. Reagan döneminde Büyükelçi olarak görev yapan Robert Strauss Hupe’den bu yana, ABD, Türkiye’ye siyasi atama yapmamıştı. 

ABD Cumhuriyetçi Parti’de siyaset yapmış olan Flake, 2001-2013 yılları arasında Temsilciler Meclisi üyeliği görevinin ardından 2019’a dek ABD Senatosunda Arizona eyaleti senatörü olarak görev yapmıştı. Büyükelçi, cumhuriyetçi olmasına karşın 2020 Başkanlık seçimlerinde de Demokrat Parti adayı Joe Biden’ı desteklemişti. Eski Başkan Donald Trump’ın yönetimini kurumsallıktan uzaklaşmakla ve partizanca davranmakla eleştiren eski senatör, Trump’a muhalefet eden ilk Cumhuriyetçi siyasetçilerden biri olarak biliniyor.

Büyükelçilik sitesinde yayımladığı yazıda da bu duruma değinen yeni Ankara Büyükelçisi, Dışişleri Bakanlığı’nda bir kariyerden ziyade ABD Temsilciler Meclisi ve Senato’da görev aldığının, Büyükelçilik görevinde partizan politikaları bir kenara bırakacağının altını çizdi. Flake, “Washington’da hep söylediğimiz gibi; ‘Parti siyaseti, suyun kıyısında biter.’ Tam da bu nedenle, Amerika Birleşik Devletleri Senatosu’ndaki eski çalışma arkadaşlarım, gerek Demokratlar gerekse Cumhuriyetçiler, böylesine önemli bir ülkeye Büyükelçi olarak atanmamı oy birliğiyle teyit ettiklerinde büyük memnuniyet duydum,” ifadelerine yer verdi.

Flake, Temmuz 2021’de büyükelçilik görevine aday gösterilmesinin ardından yaptığı açıklamada da “Bu atamayla Biden yönetimi Amerikan dış politikası ve diplomasisinin en iyi geleneğini yeniden doğruluyor: Partizan politikaların iç mesele olarak kalması ve diğer ülkelerle ilişkilere karıştırılmaması gerektiği inancı. Amerikan dış politikası, partiler üstü olabilir ve olmalı. Bu benim inancım ve aynı zamanda taahhüdüm” ifadelerini kullanmıştı.

YetkinReport

Recent Posts

Erdoğan-Özel görüşmesinden ilk sonuç, diyalogun sürmesi

31 Mart yerel seçim sonuçlarıyla değişen siyasi iklimin şimdiye dek en önemli sonucu Cumhurbaşkanı ve…

7 saat ago

DEM Parti’de Anayasa hazırlık komisyonu kuruldu, Özel ile görüşecek

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş yeni anayasa görüşmeleri kapsamında DEM Parti Meclis Grubunu ziyaret ederek eş…

15 saat ago

Bu tablo değişmedikçe 1 Mayıs’ın marjinalleşmesi kaçınılmaz

Evet, şimdi önümüzdeki tablo değişmedikçe 1 Mayıs’ın marjinalleşmesi, giderek geniş halk kitlelerine yabancılaşması kaçınılmaz görünüyor.…

17 saat ago

Erdoğan-Özel görüşmesi: Cumhurbaşkanı CHP’ye iade-i ziyarette bulunacak

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Adalet ve Kalkınma…

17 saat ago

Türkiye, İsrail’e karşı soykırım davasına müdahil oldu

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye’nin Güney Afrika Cumhuriyet, tarafından İsrail’in Gazze’de soykırım suçu işlediği iddiasıyla…

1 gün ago

Exxon ile LNG anlaşması: Beyaz Saray, Külliye ve Katar ilişkileri

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar 28 Nisan’da İngiliz Financial Times gazetesine ABD enerji devi Exxon Mobil…

2 gün ago