Yetkin Report - Murat Yetkin

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

ABD Ankara Büyükelçisi Flake Erdoğan’a Güven Mektubu Sundu

Yazar: YetkinReport / 27 Ocak 2022, Perşembe / Oda: Siyaset
ABD’de Joe Biden yönetiminin Türkiye’ye büyükelçi olarak atadığı eski senatör Jeff Flake, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a güven mektubunu sundu. (Foto: Cumhurbaşkanlığı)

ABD’de Joe Biden yönetiminin Türkiye’ye büyükelçi olarak atadığı eski senatör Jeff Flake, 26 Ocak’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a güven mektubu sundu. Büyükelçi Flake, 10 Aralık 2021’de ABD’de yemin ederek görevine başlamış, 7 Ocak’ta eşi Cheryl Flake ile birlikte Türkiye’ye gelmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a güven mektubunu sunmasının ardından ABD’nin Ankara Büyükelçiliği web sitesinde “Parti siyaseti, suyun kıyısında biter” başlıklı bir yazı kaleme alan Büyükelçi, “Türkiye, NATO’ya sıkı sıkıya bağlı, vazgeçilmez bir müttefiktir ve sürekli değişimlerin yaşandığı bir bölgede önemli bir ortaktır. Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye’nin, küresel barış ve güvenliğe yönelik çok ciddi tehditlere karşı koymak için birlikte çalışması, ulusal çıkarlarımıza hizmet etmektedir,” ifadelerini kullandı.

Siyasi Büyükelçi

Türkiye’nin ABD’ye siyasi kökenli Murat Mercan’ı büyükelçi atamasından sonra ABD de Türkiye’ye siyasi büyükelçi atamış oldu. Deneyimli diplomat Namık Tan’ın YetkinReport’taki yazısında da ifade ettiği gibi Flake, uzun bir aradan sonra Türkiye Büyükelçisi olarak atanan ilk siyasetçi. Reagan döneminde Büyükelçi olarak görev yapan Robert Strauss Hupe’den bu yana, ABD, Türkiye’ye siyasi atama yapmamıştı. 

ABD Cumhuriyetçi Parti’de siyaset yapmış olan Flake, 2001-2013 yılları arasında Temsilciler Meclisi üyeliği görevinin ardından 2019’a dek ABD Senatosunda Arizona eyaleti senatörü olarak görev yapmıştı. Büyükelçi, cumhuriyetçi olmasına karşın 2020 Başkanlık seçimlerinde de Demokrat Parti adayı Joe Biden’ı desteklemişti. Eski Başkan Donald Trump’ın yönetimini kurumsallıktan uzaklaşmakla ve partizanca davranmakla eleştiren eski senatör, Trump’a muhalefet eden ilk Cumhuriyetçi siyasetçilerden biri olarak biliniyor.

Büyükelçilik sitesinde yayımladığı yazıda da bu duruma değinen yeni Ankara Büyükelçisi, Dışişleri Bakanlığı’nda bir kariyerden ziyade ABD Temsilciler Meclisi ve Senato’da görev aldığının, Büyükelçilik görevinde partizan politikaları bir kenara bırakacağının altını çizdi. Flake, “Washington’da hep söylediğimiz gibi; ‘Parti siyaseti, suyun kıyısında biter.’ Tam da bu nedenle, Amerika Birleşik Devletleri Senatosu’ndaki eski çalışma arkadaşlarım, gerek Demokratlar gerekse Cumhuriyetçiler, böylesine önemli bir ülkeye Büyükelçi olarak atanmamı oy birliğiyle teyit ettiklerinde büyük memnuniyet duydum,” ifadelerine yer verdi.

Flake, Temmuz 2021’de büyükelçilik görevine aday gösterilmesinin ardından yaptığı açıklamada da “Bu atamayla Biden yönetimi Amerikan dış politikası ve diplomasisinin en iyi geleneğini yeniden doğruluyor: Partizan politikaların iç mesele olarak kalması ve diğer ülkelerle ilişkilere karıştırılmaması gerektiği inancı. Amerikan dış politikası, partiler üstü olabilir ve olmalı. Bu benim inancım ve aynı zamanda taahhüdüm” ifadelerini kullanmıştı.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: ABD, ABD-Türkiye, Ankara Büyükelçisi, Biden, büyükelçi, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Jeff Flake, NATO, Senatör, Trump

OKUMAYA DEVAM EDİN

Aden körfezinde kaçırılan tanker ve Türk kaptanlar kurtarıldı
Türkiye onayladı, Finlandiya NATO üyesi oldu, İsveç’in işi zor
Skandal bitmiyor: yangını söndüremezsen haberini yasakla
  • Fidan “İsrail’in başındakiler deli” derken ABD’nin Bölge Valisi ne dedi?18 Nisan 2026
  • Okullara Polis mi, Psikolog mu?18 Nisan 2026
  • İş Bankasından Sert Çıkış: Enflasyonla Mücadele Programı Fiilen Bitti17 Nisan 2026
  • Papa Savaşa, Trump Papa’ya Karşı: Bir Söz Düellosu17 Nisan 2026
  • Okul Katliamı Toplumsal Çöküşün Yansımaları16 Nisan 2026
  • Türk Silahlı Kuvvetlerinin 13 ülkede 70 binden fazla askeri var16 Nisan 2026
  • Erdoğan da “Seçim Zamanında” Dedi. Peki, Nasıl Yeniden Aday Olacak?16 Nisan 2026
  • Kahramanmaraş’ta Okul Katliamı: 9 ölü, 13 Yaralı.15 Nisan 2026
  • Yolsuzluk davaları hukuk için mi, yoksa muhalefeti sindirmek için mi?15 Nisan 2026
  • Bahçeli İkilemi: Seçim İki Ay Kala Yapılsa Zamanında mı Olur Erken mi?15 Nisan 2026
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP