Siyaset

Muhalefet Gündemi Yoksulluk mu Cumhurbaşkanı Adayı mı

CHP Lideri Kılıçdaroğlu artan temel gıda fiyatlarını protesto etmek amacıyla Et ve Süt Kurumu’nu ziyaret etti. Kuruma alınmayan CHP lideri bina önünde basın açıklaması yaptı. (Foto: CHP)

Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem için bir araya gelen 6 muhalefet partisi seçim çalışmalarını hızlandırıyor. Muhalefet kurucusu CHP yoksulluk ve zorlaşan yaşam şartlarına dikkat çekerken, ittifakın bir sonraki toplantısında cumhurbaşkanı adayını gündeme alabileceği konuşuluyor.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 8 Nisan’da yoksulluk gündemi ile Et ve Süt Kurumu’na ziyaret düzenledi. Kuruma alınmayan Kılıçdaroğlu bina önünde yaptığı açıklamada artan temel gıda fiyatlarının çocuklarda gelişim sorunu yarattığının altını çizdi, hükümeti inşaat sektörüne yapılan devlet desteğini gıda yardımına kaydırma çağrısı yaptı.

Millet İttifakı altında bir araya gelen altı muhalefet partisi bir sonraki toplantısına hazırlanırken, Ankara kulislerinde muhalefetin cumhurbaşkanı adayını gündeme alabileceği konuşuluyor.

İttifak, liderler düzeyinde 24 Nisan’da bir araya gelecek, Genel Başkan Yardımcıları düzeyinde yeni toplantı henüz yapılmadı.

Cumhurbaşkanı adayı gündemde mi?

Cumhuriyet gazetesi’nden Selda Güneysu’nun haberine göre muhalefet bloğunun henüz bir aday belirlememiş olması ittifaka yönelik eleştirileri arttırmaya başladı. Yeni seçim yasasının muhalefeti zayıflatma hamlesi olduğu değerlendirmesini yapan ittifak bu sebeple “İktidarın her türlü hamlesine karşı elimiz güçlenmeli. Artık cumhurbaşkanı adayı kamuoyuna açıklanmalı, Erdoğan karşısında sahada olmalı ve halka projelerini anlatmalı” değerlendirmesini yaptı.

Habere göre partiler içinde “Cumhurbaşkanı adayı ile ilgili süreç hızlanmalı. Çünkü muhalefet partilerinin bir araya gelmesi, üzerinde uzlaşılan bir adayın belirlenmesi zaten başlı başına bir süreç olacak. Adayın en kısa sürede sahaya inebilmesi için görüşmelerin bir an önce başlaması gerekiyor” yorumları yapılıyor.

Muhalefet partileri, cumhurbaşkanı adayının henüz belirlenmemesinin yanında özellikle ekonomik program ve Türkiye’nin içinde bulunduğu siyasi durumla ilgili henüz ortak bir program açıklamakla eleştiriliyordu. Güneysu haberinde ittifak bloğunun, “güçlendirilmiş parlamenter sistemi” ve ekonomi başta olmak üzere gelecek programlarını belirlenecek Cumhurbaşkanı adayının halka açıklamasını planladığını yazdı.

Yoksulluk gündemiyle Et ve Süt Kurumu önünde

Millet İttifakı bileşeni CHP’nin lideri Kılıçdaroğlu’nun gündeminde ise artan gıda fiyatları var. Özellikle temel gıda fiyatlarının ortalama alım gücünün çok üzerinde olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu “çocukların yemek hakkı” protestosu için Et ve Süt Kurumu’nun önündeydi. Kuruma alınmayan CHP lideri kapı önünde yaptığı açıklamada Türkiye’de açlık sorununun gündeme gelmeye başladığını söyledi.

CHP Lideri “Kutu sütü 15 lradan alıyorsunuz. Bir kilo kıyma 100 liraya dayandı. 98 lira. Hangi asgari ücretli kıyma alabilecek. Hangi aile çocuğuna düzenli süt alabilecek,” dedi ve hükümeti inşaat sektörü için yapılan devlet desteğinin yoksullukla ve açlıkla mücadele için kullanılması gerektiğini belirtti.

Derin Yoksulluk Ağı kurucusu Hacer Foggo, CHP liderinin ardından söz alarak özellikle yoksul ailelerde yetersiz beslenmenin çocuklarda gelişim bozukluğuna sebep olduğunu, Gelişim geriliği olan çocuk sayısının gündeme alınması gereken bir sorun olarak yükseldiğini vurguladı.

Tarım Bakanı: İndirimli et satışına başladık

Kılıçdaroğlu’nun 7 Nisan’da Et ve Süt Kurumuna gideceğini açıklamasının ardından Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi TRT Haber’de konuk olduğu programda Türkiye’de yoksulluk gibi bir sorun olmadığını söyledi.

“Gıda siyasete malzeme edilebilecek bir konu değil” diyen Kirişçi “Bizim açta açıkta kimsemiz yok, herkesin karnı tok, bu ülkenin üreticileri de nüfusun tamamını doyurmak için gece gündüz çalışıyor.” dedi.

Tarım Bakanı, ramazan boyunca Et Süt Kurumu’nun 18 mağazasında ve Tarım Kredi Marketlerinin 150’sinde indirimli et satılacağını duyurdu. “Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla Ramazan ayı boyunca vatandaşlarımız ucuz et yesin diye market ortalamalarının yüzde 15-20 altında, et satışlarımız başlamış durumda.” dedi.

Aynı saatlerde sosyal medya’da AK Parti Ağrı İl Gençlik Kolları Başkanı Halil İbrahim Selçuk’un sosyal medya’da yayınladığı görkemli sahur görüntülerini paylaşması tartışma yarattı. Selçuk, gelen eleştirilerin ardından görüntüyü sosyal medya hesabından sildi.

TÜİK verilerine göre geçtiğimiz yıl enflasyondan en çok etkilenen kalem gıda ve alkolsüz içecek oldu. Et fiyatları son bir yılda yüzde 76 artış gösterdi.

YetkinReport

Recent Posts

CHP Lideri Özel MHP Lideri Bahçeli’yi mecliste ziyaret etti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet…

11 saat ago

Namık Tan, Mehmet Uçum’a karşı: Gezi, Erdoğan’ın samimiyet sınavı

CHP lideri Özgür Özel’in 7 Mayıs’ta MHP lideri Devlet Bahçeli ile görüşeceğinin açıklanmasından birkaç saat…

13 saat ago

Boğaziçi Olayı, komplo teorileri ve milli paranoya

Hatırladığıma göre sene 1981. Boğaziçi Üniversitesi Siyasal Bilimler ve Uluslararası İlişkiler Bölümüne Amerika’da Michigan Üniversitesinden…

14 saat ago

Dünya Bankası tartışması: Gizli kapaklı fonlar yerine şeffaf para daha iyi

Geçenlerde açıklanan Dünya Bankası Grubu’nun üçüncü en büyük ülke programı, Türkiye’ye 5 yılda ilk etapta…

15 saat ago

Hamas Katar-Mısır ateşkes önerisini kabul etti

Hamas'ın Siyasi Lideri İsmail Haniye 6 Mayıs'ta yayınladığı açıklamayla Katar ve Mısır'ın arabuluculuğunda hazırlanan İsrail…

1 gün ago

Özel, Deniz Gezmişlerin anmasında: 6 Mayıs CHP için dönüm noktasıydı

CHP lideri Özgür Özel 6 Mayıs sabahı Ankara, Karşıyaka mezarlığında Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan ve…

1 gün ago