Siyaset

Erdoğan: “Benim için Miçotakis diye biri yok”

Yunanistan Başbakanı Kryakos Miçotakis (Sağda) 16-17 Mayıs tarihlerinde ABD’de üst düzey ziyaretlerde bulundu. ABD Başkanı Joe Biden (Solda) ile de görüşen Miçotakis’in Ankara’ya F-16 satışlarının gerçekleşmemesi için lobi yaptığı bildirildi. (Foto: POTUS)

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Yunanistan Başbakanı Kryakos Miçotakis’in ABD ziyaretindeki faaliyetlerini sert sözlerle eleştirdi. Erdoğan’ın sözlerinin ardıdnan açıklama yapan Yunanistan Hükümet sözcüsü Yannis İkonomu “Miçotakis Yunanistan haklarını savundu. Türkiye lideriyle polemiğe girmeyeceğiz” dedi.

Yunanistan Başbakanı Miçotakis’in 16-17 Mayıs’ta ABD’de gerçekleştirdiği üst düzey görüşmelerde ABD’nin F-35 savaş uçaklarını Atina’ya satması, Türkiye’ye F-16 savaş uçaklarının modernizasyonu ve satışı projesini engellemesi için de lobi yaptığı bildirilmişti. Miçotakis, kongrede yaptığı konuşmada Türkiye’ye hitap etmeden ikili ilişkilerle ilgili eleştirel sözlerde bulunmuş “Kıbrıs’ta iki devletli çözümü asla kabul etmeyeceğiz” demişti.

Miçotakis’in bu sözleri Kongre’de uzun süre ayakta alkışlanmıştı.

Erdoğan 23 Mayıs’ta yapılan Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısının ardından yaptığı konuşmada Miçotakis’i sert sözlerle eleştirdi.

Erdoğan, “bu yıl stratejik konsey toplantısı yapacaktık. Artık benim için Miçotakis diye biri yok. Kendisiyle böyle bir görüşme yapmayı da asla kabul etmiyorum,” dedi.

F-16’lar ile ilgili lobi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Miçotakis ile önceki görüşmelerinde Yunanistan ile ikili ilişkilerde “üçüncü ülkelerin araya girmemesi” konusunda mutabık kalındığını ancak Yunanistan Başbakanı’nın ABD ziyaretinin ve F-16’lar konusundaki lobi faaliyetlerinin bu mütabakatı zedelediğini belirterek,

“Biz sözünde duracak onurlu siyasetçilerle yola gireriz. Bundan sonrasını Miçotakis kendisi düşünsün, kimlerle görüşecekse kimlere nasıl üsler kurduracaksa kurdursun biz bize yeteriz. F16 konusunda da herhalde ABD Miçotakis’in ağzına bakarak kararını vermeyecktir,” dedi.

Ankara’nın Finlandiya ve İsveç’in NATO başvurularına bu ülkelerin terör örgütlerine verdiği destek nedeniyle karşı çıktığını yineleyen Cumhurbaşkanı, Türkiye’nin Yunanistan ve Fransa’nın NATO’ya alınması kararını da tekrar “hata” olarak niteledi:

“Bu yanlışı, Yunanistan ve Fransanın NATO’dan çıkışı döneminde Türkiye onlara destek vererek yapmıştı. Ne oldu? Şu anda Yunanistan, bizimle nasıl bir uyum içinde? FETÖ terör örgütünün Avrupaya giriş güzergahı Yunanistan değil mi? Terör örgütlerini besleyen o değil mi? Şu anda 10’a yakın üs var Yunanistan’da. Bu üslerle Yunanistan kimi tehdit ediyor? Bu üsler Yunanistan’da niye kuruluyor? Avrupa Birliği ülkelerine 400 milyar avro borcu olan bir Yunanistan var”

“Miçotakis Yunanistan haklarını savundu”

Erdoğan’ın açıklamalarına Yunanistan Hükümet Sözcüsü Yannis İkonomu’dan cevap geldi. İkonomu, Miçotakis’in Yunanistan’ın haklarını savunduğunu Türkiye lideriyle “polemiğe girmeyeceklerini” söyledi.

İkonomu, “Miçotakis hem ulusal haklarımızı hem de uluslararası meşruiyetimizi güçlü ve etkili bir şekilde savunmaktadır. Yunan dış politikası, birilerini her ne kadar rahatsız ederse etsin, tarihe, uluslararası hukuka ve ittifaklarımıza güçlü bir şekilde dayanmaktadır. Türk lideriyle polemiğe girmeyeceğiz. Politikamız ilkeler politikasıdır.”dedi.

Diken gazetesinden Stelyo Berberakis, Erdoğan’ın sözlerinin Yunanistan basınında “Erdoğan ilişkileri dinamitliyor” başlıklarıyla yer bulduğunu, ağırlıklı olarak “Türkiye’nin ilişkileri germek istediği” yorumlarının yapıldığını aktardı. Berberakis, diplomatik kaynaklara dayandırdığı değerlendirmesinde, Erdoğan’ın ifadelerinin 2023 seçimleri için bir iç siyaset hamlesi ve dış politikada AB ve ABD ile ilişkilerin iyileştirilmesi çabası sürerken “Yunanistan cephesinin açık bırakma” isteği olarak yorumlandığını aktardı.

YetkinReport

Recent Posts

2024’te iç ve dış politikada yılın olayı, yılın kişisi

2024’te iç ve dış politikada yılın olayı ve yılın kişisini belirlerken zor olan ölçütü belirlemek,…

19 saat ago

2025 de emekli ve çalışanları vuracak

Asgari ücretin belirlenmesinin ardından ekonomik göstergeler 2025 yılında gelir dağılımı ve yaşam koşullarındaki kötüleşmenin devam…

21 saat ago

Yargıya güven ve yargının 2024 yılı performansı

Benzer Avrupa Birliği (AB) üyeleri ile karşılaştırıldığında halkın yargıya güveninde Türkiye yüzde 33 oranı ile…

23 saat ago

Yeni Kürt sorunu çözüm süreci neden bu kez sonuç verebilir?

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin 1 Ekim’de DEM Partiyle tokalaşmasıyla başlayan, 28 Aralık’ta DEM ağır toplarından…

2 gün ago

İfade özgürlüğü mücadelesinde muhalefet de 2024’de sınıfta kaldı

Demokrasilerde bilinçli ve doğru seçim yapabilmenin temel koşulu, vatandaşların bilgiye özgürce ulaşabilmesidir. Bu da ancak…

2 gün ago

Öcalan’ın Bahçeli ve Erdoğan’ı selamladığı mesajında iki önemli cümle

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin 1 Ekim TBMM açılışında DEM Partililerin elini sıkarak başlattığı Öcalan Açılımının…

3 gün ago