Siyaset

Erdoğan: “Benim için Miçotakis diye biri yok”

Yunanistan Başbakanı Kryakos Miçotakis (Sağda) 16-17 Mayıs tarihlerinde ABD’de üst düzey ziyaretlerde bulundu. ABD Başkanı Joe Biden (Solda) ile de görüşen Miçotakis’in Ankara’ya F-16 satışlarının gerçekleşmemesi için lobi yaptığı bildirildi. (Foto: POTUS)

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Yunanistan Başbakanı Kryakos Miçotakis’in ABD ziyaretindeki faaliyetlerini sert sözlerle eleştirdi. Erdoğan’ın sözlerinin ardıdnan açıklama yapan Yunanistan Hükümet sözcüsü Yannis İkonomu “Miçotakis Yunanistan haklarını savundu. Türkiye lideriyle polemiğe girmeyeceğiz” dedi.

Yunanistan Başbakanı Miçotakis’in 16-17 Mayıs’ta ABD’de gerçekleştirdiği üst düzey görüşmelerde ABD’nin F-35 savaş uçaklarını Atina’ya satması, Türkiye’ye F-16 savaş uçaklarının modernizasyonu ve satışı projesini engellemesi için de lobi yaptığı bildirilmişti. Miçotakis, kongrede yaptığı konuşmada Türkiye’ye hitap etmeden ikili ilişkilerle ilgili eleştirel sözlerde bulunmuş “Kıbrıs’ta iki devletli çözümü asla kabul etmeyeceğiz” demişti.

Miçotakis’in bu sözleri Kongre’de uzun süre ayakta alkışlanmıştı.

Erdoğan 23 Mayıs’ta yapılan Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısının ardından yaptığı konuşmada Miçotakis’i sert sözlerle eleştirdi.

Erdoğan, “bu yıl stratejik konsey toplantısı yapacaktık. Artık benim için Miçotakis diye biri yok. Kendisiyle böyle bir görüşme yapmayı da asla kabul etmiyorum,” dedi.

F-16’lar ile ilgili lobi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Miçotakis ile önceki görüşmelerinde Yunanistan ile ikili ilişkilerde “üçüncü ülkelerin araya girmemesi” konusunda mutabık kalındığını ancak Yunanistan Başbakanı’nın ABD ziyaretinin ve F-16’lar konusundaki lobi faaliyetlerinin bu mütabakatı zedelediğini belirterek,

“Biz sözünde duracak onurlu siyasetçilerle yola gireriz. Bundan sonrasını Miçotakis kendisi düşünsün, kimlerle görüşecekse kimlere nasıl üsler kurduracaksa kurdursun biz bize yeteriz. F16 konusunda da herhalde ABD Miçotakis’in ağzına bakarak kararını vermeyecktir,” dedi.

Ankara’nın Finlandiya ve İsveç’in NATO başvurularına bu ülkelerin terör örgütlerine verdiği destek nedeniyle karşı çıktığını yineleyen Cumhurbaşkanı, Türkiye’nin Yunanistan ve Fransa’nın NATO’ya alınması kararını da tekrar “hata” olarak niteledi:

“Bu yanlışı, Yunanistan ve Fransanın NATO’dan çıkışı döneminde Türkiye onlara destek vererek yapmıştı. Ne oldu? Şu anda Yunanistan, bizimle nasıl bir uyum içinde? FETÖ terör örgütünün Avrupaya giriş güzergahı Yunanistan değil mi? Terör örgütlerini besleyen o değil mi? Şu anda 10’a yakın üs var Yunanistan’da. Bu üslerle Yunanistan kimi tehdit ediyor? Bu üsler Yunanistan’da niye kuruluyor? Avrupa Birliği ülkelerine 400 milyar avro borcu olan bir Yunanistan var”

“Miçotakis Yunanistan haklarını savundu”

Erdoğan’ın açıklamalarına Yunanistan Hükümet Sözcüsü Yannis İkonomu’dan cevap geldi. İkonomu, Miçotakis’in Yunanistan’ın haklarını savunduğunu Türkiye lideriyle “polemiğe girmeyeceklerini” söyledi.

İkonomu, “Miçotakis hem ulusal haklarımızı hem de uluslararası meşruiyetimizi güçlü ve etkili bir şekilde savunmaktadır. Yunan dış politikası, birilerini her ne kadar rahatsız ederse etsin, tarihe, uluslararası hukuka ve ittifaklarımıza güçlü bir şekilde dayanmaktadır. Türk lideriyle polemiğe girmeyeceğiz. Politikamız ilkeler politikasıdır.”dedi.

Diken gazetesinden Stelyo Berberakis, Erdoğan’ın sözlerinin Yunanistan basınında “Erdoğan ilişkileri dinamitliyor” başlıklarıyla yer bulduğunu, ağırlıklı olarak “Türkiye’nin ilişkileri germek istediği” yorumlarının yapıldığını aktardı. Berberakis, diplomatik kaynaklara dayandırdığı değerlendirmesinde, Erdoğan’ın ifadelerinin 2023 seçimleri için bir iç siyaset hamlesi ve dış politikada AB ve ABD ile ilişkilerin iyileştirilmesi çabası sürerken “Yunanistan cephesinin açık bırakma” isteği olarak yorumlandığını aktardı.

YetkinReport

Recent Posts

CHP yeni müfredatı reddetti: “STK müdahalesine alan açıyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, CHP Grup Başkanvekili Murat Emir ve…

2 saat ago

Erdoğan’dan da Özel’den de siyasette yumuşama mesajları

Cumhurbaşkanı ve AK Parti lideri Tayyip Erdoğan ile CHP lideri Özgür Özel’den 2 Mayıs’taki görüşmeleri…

2 saat ago

Yalnızca faiz ve vergi artışları ile enflasyon düşer mi?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 3 Mayıs 2024’te Nisan tüketici enflasyonu değerlerini açıkladı. Aylık enflasyon Merkez…

5 saat ago

Türkiye ticareti keserken İsrail’e karşı dönen uluslararası hava

Türkiye son birkaç gün içinde İsrail’in Gazze’de sayısı altı ayda 35 binden fazla Filistinlinin hayatını…

6 saat ago

Türkiye’nin TikTok macerası nereye gider?

TikTok konusundaki gelişmeleri ve Türkiye’nin bu konudaki pozisyonunu bir gözden geçirelim. Çünkü buradan hareketle Türkiye’nin…

8 saat ago

Erdoğan-Özel görüşmesinden ilk sonuç, diyalogun sürmesi

31 Mart yerel seçim sonuçlarıyla değişen siyasi iklimin şimdiye dek en önemli sonucu Cumhurbaşkanı ve…

21 saat ago