Hayat

Ana akım medyanın Depp-Heard Davası ile imtihanı

Dünya, Johnny Depp-Amber Heard arasındaki karalama davasını ana akımdan ziyade YouTube’daki canlı yayınlardan takip etti. YouTube’un içindeki “LawTube” akımı, davanın kamuoyundaki seyrini de değiştirdi. (Image: YetkinReport /Photo:Renegate98-Flickr)

Dünyanın ve özellikle Türkiye’nin giderek tatsızlaşan gündeminden kaçarken YouTube algoritmasına yakalanıp kendimi dünyaca ünlü oyuncu Johnny Depp ve eski eşi Amber Heard arasındaki karşılıklı karalama davasını izlerken buldum.

Heard, American Civil Liberties Union (ACLU) kadın hakları elçisi olarak 2018 yılında Washington Post’ta yayınlanan “Cinsel şiddete karşı hakkımı savundum ve kamuoyunun (kültürümüzün) gazabına uğradım” başlıklı köşe yazısında isim vermeden aile içi şiddete uğradığını iddia etmişti. Ana akım medyanın Depp-Heard davasıile imtihanı bu yazı ile başladı.

Boşanma Davası

2009 yılında The Rum Diary filminde birlikte oynayan Heard ve Depp, 2012’nin başında bir araya geldiler, 2015 yılında ise evlendiler. 2016 yılında Heard, Depp’e boşanma davası açtı ve onu fiziksel şiddet kullanmak ile suçladı. Dört gün sonra Depp’in kendine yaklaşmasını engelleyen geçici uzaklaştırmakararıçıkarttı. Farklı iddiaların savunulduğu dava anlaşma ile sonuçlandı ve Depp Heard’e 7 Milyon Amerikan Doları ödedi.

Depp, İngiliz The Sun gazetesine Depp’i karısını döven koca (wife beater) olarak tanıtan bir makale yayımladığı için dava açtı, davayı the Sun Gazetesi kazandı. Bunun temel nedeni Heard’ün, İngiliz mahkemesine, boşanma anlaşmasında aldığı 7 Milyon Doları bütünüyle bağışladığına ve herhangi bir ticari motivasyonu olmadığına dair verdiği yeminli ifadeydi.

2020 yılında bu mahkemeyi kaybeden Depp, Fantastic Beasts filminden kovulduğunu açıkladı.

“Mee-Too” Akımı ve Depp

Bu noktada Depp’in kaderi #MeToo akımı ile kesişti. Amerika’da 2006’ların başında cinsel saldırı kurbanı Tarana Burke tarafından ilk kez kullanılan ve sonrasında tüm dünyanın kadınlara yapılan cinsel istismarı lanetlediği, bu şekilde adı anılan erkeğin boykot edildiği (cancelled) akım. Buraya ayrı bir makale ayırmak yerinde olur, kısaca anlatmak isterken boykot kültürüne kurban olmak istemem. Ama şu kadarını söyleyeyim bu dava ekseninde konuşulan özetle #MeToo akımı, #BelieveAllWomen akımına dönüştü. Bir nevi kadın istismara uğradığını söylüyorsa, erkeğin toplumdan dışlanması gerekli gibi bir yere doğru evrildi. Çok haklı ve ciddi istismar kurbanı kadınlar olmakla beraber, kadın da erkek de olsa bir istismar iddiasının dikkate alınması ama sonuçlanana kadar da suçlanan kişinin boykot kültürüne kurban edilmemesi gerektiğini savunanlar da var.

Ana akım medyanın Depp-Heard Karalama Mahkemesi ile imtihanı öncesinde konuya yaklaşımı tamamıyla #MeToo akımının arkasında durmaktı ve dava sürerken de bu desteğin devam ettiğini görüyoruz. Altı haftadır, haftanın dört günü canlı olarak yayınlanan dava ile ilgili CNN, Fox, New York Times, The Guardian, Washington Post gibi ana akım medyayı izleyip okuduğunuzda büyük ölçüde Heard’in iddialarının doğru kabul edildiğini görüyorsunuz.

Konuya Türkiye’deki kadın şiddeti lensinden bakan bir kadın olarak, mahkemeyi izlemeye başladığımda Amber Heard’ün haklı olduğuna inanmaya çok daha yakındım. Daha önce internet televizyonculuğu konusunda çalışmış ve kafa yormuş biri olarak, davanın sosyal medyada yarattığı tepki giderek beni konu içerisine çekti.

“LawTube”: YouTube’un hukuk yüzü

Eski alışkanlıklarla YouTube kanallarında seyrettiklerimin, ana akım medyaya nasıl yansıdığını merak ederek hem YouTube’dan hem de farklı medyalardan konuyu takip etmeye başladım ve Law Tube ile karşılaştım. Dünyanın her yerinden, farklı konularda uzman avukatlar Law Tube oluşumunu başlatmışlar. Farklı mahkemeleri YouTube kanallarında izliyor, değerlendiriyorlar. Aralarında ilginç bir bağ oluşmuş, neredeyse her birini herhangi bir zamanda diğerinin kanalında görebiliyorsunuz. Bu da aynı anda başka bakış açılarına ulaşmanızı sağlıyor. Eğer benim gibi Türkiye’de her konunun uzmanı olduğunu iddia eden insanların birbirlerine bağırdıkları programları izlemeyi çoktan bıraktıysanız, uzman görüşlerine hızla ulaşıp kendi araştırmalarınızı yapabilmek adına çok faydalı bir deneyim, öneririm.

20 Mayıs’ta Politique Republic tarafından açıklanan “LawTube Top10 Recognition Awards” listesi:

  • Emily D. Baker,
  • Nate Broady – Nate The Lawyer,
  • David Freiheit – Viva Frei,
  • Larry Forman – The DUI Guy+,
  • Robert Gouveia – Robert Gouveia Esq.,
  • Joe Nierman – Good Lawgic,
  • Alina “Alyte” Mazeika – LegalBytes,
  • Rob Moreton – Law & Lumber,
  • Nick Rekieta – Rekieta Law,
  • Ian Runkle – Runkle Of The Bailey
Twitter kullanıcısı Leah Savoie @Bluenestn davayı izleyen LawTube hukukçularını resmetti. (Photo: Twitter)

“The Umbrella Guy”

Kendi adıma avukatlar Richard Hoeg – Hoeg Law, Andrew Esquire – The Legal Mindset ve mahkemede Amber Heard tarafının çokça andığı That Umbrella Guy adlı bağımsız gazeteciyi anmadan edemeyeceğim.

YouTube’da yayın yapmaları nedeni ile ana akım medyanın özellikle Z kuşağına anlamsız gelen program formatlarına neredeyse hiç uymuyorlar. Tek taviz vermedikleri konu ise “hukuk”. İşlerini seven, hukuki tartışmalardan keyif alan uzmanlar, bol esprili bir şekilde konuyu anlamaya çalışıyorlar. Mahkemede canlı yayında anlatılanları kocaman bir sohbet odasının içinde, her kıtadan, her ülkeden ve farklı uzmanlıklara, farklı bilgi birikimine sahip insanlarla birlikte izlemek heyecan verici.

Canlı yayında yayınlanan mahkemede Heard’ün avukatı tanığa “The Umbrella Man ile mi konuştunuz?” diye sordu. Bu soruyu binlerce insan ile birlikte, o sırada izlediğim YouTube kanalında yorum yapan That Umbrella Guy’ın kahkahasına gerçek zamanlı tanık olarak izledim. Avukatın rumuzunu yanlış söylemiş olması birçok meme ve TikTok videosunda detaylı olarak incelendi.

Anlatıyı değiştiren LawTube

Amber Heard, tanık sandalyesine çıktığında Johnny Depp’in yüzüne ve vücuduna elindeki yüzüklerle defalarca kez yumruk attığını, muhtemelen burnunu kırdığını, kafasının arkasını alçak bir duvara çarptığını, kırık bir şişe ile cinsel organına zarar verdiğini iddia etti. Johnny Depp de asıl fiziksel şiddet kurbanının kendisinin olduğunu, Heard’ün attığı bir votka şişesi ile parmağının ucunun kopmasına neden olduğunu iddia etti.

Bu arada milyonlarca insanın gözü önünde Heard, Depp’ten aldığı 7 Milyon Doları bağışlamadığını rehin olarak tuttuğunu itiraf etti ve bu kayıtlara geçti. Bunun İngiliz mahkemelerinde nasıl bir tepki yaratacağı konusunda Law Tube’da farklı görüşler var.

Mahkemeyi ana akım medyadan izleyenler büyük ölçüde Heard tarafından anlatılan bir hikaye dinliyorlar.

Law Tube oluşumu ise özellikle Amber Heard iddialarının kanıtlarla desteklenmediğini ve Depp savunmasındaki uzman tanıkların, Heard tarafına açık farkla üstün geldiğini düşünüyor. Law Tube’daki sohbet odasında cinsel istismara uğradığını söyleyen bir kadının yorumu ilginçti: “Amber Heard yalanları ile gerçek istismar kurbanlarına zarar veriyor.”

#justiceforjohnnydepp (Johnny Depp için adalet) hastag’i milyarlarca kez paylaşılarak öyle bir akım oluştu ki, Heard’ün yalan söylediğini düşünenler Johnny Depp’in boykot kültüründen kurtulacak ilk erkek olmasını diliyorlar.

Altı haftalık mahkemede birçok iddia atıldı, kanıtlar gösterildi. Uzman tanıklar dinlendi. Bugün itibarı ile her iki taraf iddialarını tamamladı. Yarın kapanış konuşmaları yapılacak. Sonrasında jüri kararını verecek.

Bakalım jüri kimi haklı bulacak?

Esra Aslan

Bilgisayar Mühendisi - Ürün Yöneticisi

Recent Posts

Yunanistan’ın Ege’de Deniz Parkı kurması tehlike çanıdır

Yunanistan kuruluşundan itibaren Ege Denizi’nde ve Doğu Akdeniz’de Anadolu’ya doğru genişleme emel ve niyetinde olagelmiştir.…

5 saat ago

Atatürk’ün ölünce gömülmek istediği Ankara tümülüsü: Yumurtatepe

  Ankara’da Tümülüsler Vardır! Duygu Asena’nın “Kadınlar Vardır!” kitabının yayınlandığı dönem ve halen devam eden…

7 saat ago

BM’den tarihi Filistin kararı: Bir zafer mi, sembolik bir adım mı?

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, 10 Mayıs'ta Filistin'in uluslararası örgüte tam üyelik için gerekli şartları…

8 saat ago

Beklenmedik görüşme: Bahçeli Beştepe’ye çıktı

Yeni anayasa, Gezi Tutukluları ve siyasette "normalleşme" tartışmalarıyla birlikte Ankara'da baş döndürücü bir görüşme trafiği…

1 gün ago

Ayasofya’dan sonra Kariye Kilisesi de yeniden cami

Ayasofya'dan sonra Kariye Kilisesi de yeniden müzeden camiye çevrilerek 6 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın uzaktan…

1 gün ago

Sinan Ateş dosyasında bir kilit soru: 06 AT 5021 plaka kime ait?

Gazeteci Asuman Aranca’nın T24’te yayınladığı bir haber, Sinan Ateş cinayeti davasında iddianamesindeki önemli bir eksiği…

1 gün ago